Kā tikt galā ar šķiršanos? Iemīli sevi!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no personiskā arhīva

Šķiršanos ir piedzīvojusi ikviena no mums. Un mēs lieliski zinām, cik grūti ir no sirds otram cilvēkam piedot. Ja netiec ar to galā joprojām, šis raksts ir domāts tieši tev.

Kad kāds tevi pamet, šķiet, ka dzīve ir sabrukusi un nekad vairs nebūsi laimīga. Pat ilgāku laiku pēc šķiršanās jau no domas vien par šo cilvēku iesāpas sirds, un tu saproti, ka emocionālā pieķeršanās joprojām ir. Tādā brīdī būtu labi sev pajautāt: «Kāpēc man joprojām sāp? Kāpēc nevaru tā vienkārši palaist un aizmirst?» Visticamāk, tas notiek tādēļ, ka tev nav labi pašai ar sevi. Tu gluži vienkārši sevi nemīli.

Beigt dzīvot pagātnē

Mēs daudz domājam par mīlestību pret apkārtējiem, bet maz par sevis mīlēšanu. Manuprāt, tieši tas ir viens no grūtākajiem uzdevumiem, kurš mums šajā pasaulē jāveic. Reanimatologs Pēteris Kļava saka: «Vajag beigt dzīvot pagātnē, jo vakardienai nav nekādas nozīmes. Nevajag bojāt šo brīdi ar atmiņām.» Tātad pirmais solītis ir

spēja abstrahēties no visa, kas bijis, no cerībām, kā būs, un mēģināt koncentrēties uz šā brīža situāciju.

Ne velti lielākās pārmaiņas mūsu dzīvē notiek tieši tās smagākajā posmā, jo mēs beidzot ieraugām, ka visapkārt ir tik daudz jauna, skaista un interesanta.

Foto: Shutterstock

Kā iemīlēt sevi, nevis savu ego

Ir ļoti viegli sevis mīlēšanu sajaukt ar egoismu. Man ļoti patika P.Kļavas skaidrojums par egoismu. Viņaprāt, egoisms ir maldīga identifikācija ar redzes instrumentu. Iedomājies: tu stāvi spoguļa priekšā, piekārto matus, krāso lūpas, un kāds tevi aiz šī spoguļa vēro. Kā tev šķiet – kas esi tu? Tas, kurš to visu vēro, protams. Paraudzīties uz sevi no malas ir lielisks paņēmiens, kurš aplūkots un ieteikts daudzās pašizaugsmes grāmatās. Tas ir kā kino, kurā tu esi režisors un regulē visu no malas, paturot absolūtu savas rīcības brīvību. Izpratne par to, ka mēs tikai lasām savu dzīves grāmatu, nevis esam tās varoņi, ļauj distancēties un vieglāk uztvert apkārt notiekošo. Sevis izzināšana un izpratne, visticamāk, ir pareizākais ceļš uz sevis iemīlēšanu, jo kā gan es varu mīlēt kādu, kuru vispār nepazīstu? Kā norāda P.Kļava, laimi ir iespējams iegūt tikai sevis apzināšanās brīdi.

Kamēr neesam sevi iepazinušas un pieņēmušas, pastāvēs nezināšana un ciešanas.

Ciešanas ir nepieciešamas

Tieši ciešanas ir tās, kas cilvēku piespiež paraudzīties uz dzīvi no malas. Ciešanas ir kā izrādes beigas, kad saproti, ka nevari padarīt sevi laimīgu un ir pienācis laiks kaut ko mainīt. Tātad – ciešanas ir pat ļoti, ļoti nepieciešamas mūsu izaugsmei, vienīgi ar nosacījumu, ka mēs no tām kaut ko mācīsimies.

Sāc sevi pieņemt

Psiholoģe un vairāku grāmatu autore Inese Prisjolkova saka: «Sevis mīlēšana sākas ar sevis pieņemšanu. Mums patiešām nav jāsagaida mirklis, kad esam perfektas svara, apkārtmēra, gudrības vai kāda cita rādītāja ziņā. Lai sevi mīlētu un apzinātos savu vērtību, mums tiešām nav vajadzīgs, lai kāds to pasaka, no malas raugoties.

Mēs varam sevi iemīlēt un novērtēt, pirms citi pamana, cik esam skaistas un īpašas.

Mēs varam sākt ar sevi. Pieņem sevi tieši tādu, kāda esi, un tu spēsi sevi iemīlēt no sirds un ļoti, ļoti dziļi.»

Foto: Shutterstock

Pirmie sevis pieņemšanas soļi

  • Beidz sevi kritizēt. Viena no graujošākajām sevis nemīlēšanas formām ir pārlieku liela paškritika. Tas var novest pie iekšējās nepārliecinātības, kas neļauj sasniegt iecerēto, jo tu gluži vienkārši netici sev. Tā var nodzīvot visu mūžu, tiecoties pēc perfekta izskata, darba vai attiecībām. Tāpēc ir jāpriecājas par katru mazāko panākumu, par to sevi domās paslavējot. Tā nav akla sevis slavināšana, bet gan racionāls un iedrošinošs situācijas novērtējums. Nedusmojies uz sevi, kad kaut kas neizdodas, bet izanalizē, kā citreiz rīkoties labāk.
  • Beidz sevi salīdzināt ar citiem. Sevis salīdzināšana ar citiem ir vislielākā kļūda, kas katru dienu grauj mūsu pašapziņu. «Tās visas citas ir jaunākas, skaistākas, laimīgākas, veiksmīgas, bet es…» Pārstāj to darīt.

    Sāc priecāties par citiem un saki apkārtējiem komplimentus.

    Meklējot labo citos, tu netieši atklāsi labo arī sevī. Salīdzini sevi vakar ar sevi šodien. Kas pa šo dienu noticis labs? Par ko tu sevi vari paslavēt? Tu sev šodien patīc labāk? Tā ir laba ziņa, jo pamazām sāc sevi iemīlēt.

  • no personiskā arhīva

Rakstu sagatavoja modes žurnāliste Una Ulme. (www.ageless.lv)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu