Kā plānot personīgo budžetu? (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Tas palīdzētu kontrolēt ikmēneša ienākumus un izdevumus, plānot tos un izvairīties no liekiem uztraukumiem. Budžeta plānošana palīdzētu samazināt spontānus tēriņus, un mēs zinātu, cik daudz maksājam par kādu produktu vai pakalpojumu.

Budžetu vēlams plānot ne vien īstermiņā – katru mēnesi, bet arī ilgtermiņā, piemēram, visam gadam, jau iepriekš paredzot mēnešus, kad būs lielāki izdevumi – svētki, dzimšanas dienas, automašīnas tehniskā apkope, izlaidums utt. Jau savlaicīgi rēķinoties ar šiem tēriņiem, jācenšas katru mēnesi atlikt kaut nelielu summu. Uzkrājumu veidošana saudzē budžetu laikā, kad gaidāmi lielāki tēriņi, piemēram, apkures sezonā vai svētkos, un izlīdzina gada izdevumus.

Kā plānot personīgo budžetu

Rūpīgi jāuzskaita ienākumi un izdevumi, kā arī jānosaka mērķi gadam vai citam laika periodam, piemēram, nepieciešami uzkrājumi nebaltai dienai, atvaļinājumam, mājai, bērnu izglītībai vai pārkvalifikācijai.

Budžeta plānošanai pamatā ir vienkārša formula – zināmi ienākumi mīnus saplānoti izdevumi, kas vienādi ar kontrolētu naudas plūsmu.

Ir trīs posmi: 1) plānošana, 2) tēriņu kontrole, 3) izdevumu analīze.

Plānošana

Nepieciešams zināt visus ikmēneša regulāros ienākumus (alga, pabalsti, stipendija u.tml.) un obligātos izdevumus, kurus veicam katru mēnesi, piemēram, kredītmaksājumi, īre, komunālie maksājumi utt., un citus izdevumus (pārtika, transports, saimniecības preces, skolas izdevumi u.tml.).

Tēriņu kontrolēšana

Visā plānošanas periodā jāpieraksta visi izdevumi. Lai izdevumu sadaļā būtu iekļauti pilnīgi visi mēneša tēriņi (pat šķietami sīkumi, kā košļājamās gumijas vai sērkociņu kastītes izmaksas), izdevumus ieteicams apkopot regulāri – katru dienu. To uzskaitīšanai katrs pats var izvēlēties sev ērtāko veidu, galvenais, lai būtu piefiksētas pilnīgi visas izmaksas dienā.

Tēriņu analīze

Mēneša beigās pēc visu izdevumu un ienākumu uzskaitīšanas veiciet izvērtēšanu. Tā dos iespēju saprast, cik daudz līdzekļu no ienākumiem nepieciešami, piemēram, obligātajiem maksājumiem (ja ģimene ir paņēmusi kredītu, nedrīkst izlaist arī regulāros kredītmaksājumus), kā arī, cik var atlikt, piemēram, Ziemassvētku dāvanu iegādei, preses izdevumu abonēšanai vai izvirzītā mērķa sasniegšanai. Šāda izdevumu un ienākumu analīze palīdzēs arī saprast, cik par kādu preču grupu tērējam un kur varētu ietaupīt.

Ja nākas secināt, ka mēneša izdevumi pārsniedz ienākumus, rūpīgi jāanalizē, no kuriem tēriņiem varētu atteikties, kurus pakalpojumus un preces varētu iegādāties par zemāku cenu, kā arī pārdomāt iepirkšanās paradumus.

Plānot budžetu nepieciešams regulāri un ik pēc mēneša salīdzināt, cik tēriņus izdevies samazināt. Tāpat noteikti jāseko līdzi makroekonomiskajai situācijai valstī, jo līdztekus šīm izmaiņām nepieciešams pārskatīt arī naudas tērēšanas paradumus, varbūt mainīt prioritātes.

Lai plānotu ienākumus un izdevumus, var izmantot arī budžeta kalkulatoru, kā arī citas budžeta plānošanas metodes, ar kurām var iepazīties Naudas plānošanas centra mājas lapas www.vissparnaudu.lv sadaļā Palīgs Tev.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu