TOP 7 produkti, ko var ēst pēc sešiem (66)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Kā zināms, pārsvarā diētās ir viens svarīgs noteikums, neēst pēc plkst. 18:00. Tā kā tas ir laiks, kad pārsvarā mēs visi beidzam darbu, to ievērot ir praktiski nereāli. Tāpēc apkopojām top 6 produktus, kurus var uzgrauzt, ja arī pulkstenis rāda vēlāku laiku.

Patiesībā, pielāgojoties mūsdienu dzīves ritmam, ēst pēc sešiem nav tas trakākais, jo šis apgalvojums - neēst pēc sešiem radies no pagātnes, kad mūsu senči gāja gulēt līdz ar saules rietu. Mūsdienās neviens tik agri gulēt neiet. Un nereti pie naktsmiera dodamies tikai ap pusnakti. Ja pēdējā ēdienreize ir 18:00 un nākamā tikai 9:00 no rīta, tās ir 10 h bez ēdiena, kas organismam ir stresa stāvoklis, un tas sāk darboties rezerves uzkrājošā režīmā līdzīgi kā brokastu neēšanas gadījumā. Tomēr vakarā noteikti nevajadzētu ēst treknus, sātīgus un smagus ēdienus, jo vakarā vielmaiņa ir lēnāka. Turklāt, ja tiks uzņemts liels enerģijas daudzums, nebūs kur to iztērēt un veidosies liekie tauciņi. Vakarā ir jāēd kas viegls, piemēram, dārzeņu salāti. Ideāls vakariņu produkts ir vājpiena biezpiens. Tas lēni un ilgi uzsūcas, tādējādi nakts stundās muskuļi atjaunojas un uzņem visas vajadzīgās aminoskābes.

Pēdējai ēdienreizei jābūt 2 h pirms naktsmiera.

TOP seši produkti, kuri nekaitēs

By Stacy Spensley
No real name given
By Stacy Spensley No real name given FOTO: www.flickr.com

1. Āboli

Āboli satur daudz augstvērtīgu uzturvielu, kas labvēlīgi ietekmē visu organismu. Ābolu diēta stabilizē svaru, iztīra gremošanas traktu un atjauno organismu, normalizē asinsspiedienu. Ābolā ir daudz ūdens, tāpēc tas pieskaitāms pie vienkāršiem sulīgiem augļiem. Daudzos ābolos ir vērtīgas barības vielas, tos izmanto uzturā. Tie satur vairāk nekā 50 vitamīnu, minerālvielu, aminoskābju un augļskābju. Ābolu miza satur kvercetīnu, kas ir dabīgais antioksidants - mūsdienu medicīna pēta kvercetīna lielo nozīmi vēža riska samazināšanā. Taču ar mizu ābolus ieteicams ēst vienīgi tad, ja ir zināms, ka tie nav ķīmiski apstrādāti.

* Ja ir problēmas ar vēderu, tad uzmanīgi ar ābolu ēšanu vakaros, tas var pastiprināt vēdera pūšanos un gāzes.

By Muffet
liz west+ Add Contac
By Muffet liz west+ Add Contac FOTO: www.flickr.com

2. Citrusaugļi

Katrā apelsīnā vai mandarīnā ir ap 40 kaloriju, bet, ja tos patērē nedaudz, citrusus var arī pielīdzināt mazkaloriju produktiem, kas atļauti vakaros. Lielais daudzums C vitamīna lieliski piedalās ēdienu pārstrādē. Citrusaugļi veicina sālsskābes un fermenta pepsīna izdalīšanos kuņģa sulā, tādējādi uzlabojot olbaltumvielu sašķelšanu gremošanas traktā. Tie satur arī nozīmīgu daudzumu minerālvielu, piemēram, kāliju, kalciju un fosforu.

* Ja tev ir gastrīts vai citas vēdera kaites, efekts būs pretējs.

By dollen
No real name given
By dollen No real name given FOTO: www.flickr.com

3. Selerijas

Selerijas kāts satur aptuveni desmit kaloriju, kas no tiesas ir pavisam droši arī diētas laikā. Selerijās esošais kālijs un nātrijs, kuri ietekmē šķidruma līdzsvaru organismā, stimulē urīna veidošanos, tādējādi palīdzot organismam atbrīvoties no liekā šķidruma. Selerijās esošās sastāvdaļas, tai skaitā C vitamīns, ietekmē arī holesterīna līmeni, tāpēc tās ir labvēlīgas sirds un asinsvadu slimību profilaksei.

* Ja esi grūtniece vai zīdi bērniņu, tāpat arī varikozu vēnu vai alerģiju gadījumos nav ieteicams ēst selerijas.

4. Plekste jeb bute

Vakaros var arī tomēr atļauties nedaudz dzīvnieku valsts pārtikas. Piemēram, zivis. Ideāla ir bute, kura satur vien 3% taukvielu. Butēs ir daudz proteīnu un sabalansētu aminoskābju, kas ļauj ātri sagremot ēdienu. Tāpat liels vitamīnu klāsts.

By adactio
Jeremy Keith
By adactio Jeremy Keith FOTO: www.flickr.com

5. Kefīrs

Kefīrā un citos skābpiena produktos esošā pienskābe kuņģa un zarnu traktā novērš pūšanu, tā pasargājot organismu no nevēlamu vielmaiņas produktu uzkrāšanās. Kefīrs viegli uzsūcas organismā – izdzertais piens stundas laikā tiek sagremots par 30 procentiem, bet kefīrs tajā pašā laikā – par 90 procentiem. Ar glāzi kefīra mēs uzņemam piena olbaltumvielas, taukus, kāliju, kalciju, fosforu un citus mikroelementus, B grupas un citus vitamīnus.

* Ja ir paaugstināts skābju līmenis kuņģī, kefīrs jālieto piesardzīgi.

By erix!
Erich Ferdinand
By erix! Erich Ferdinand FOTO: www.flickr.com

6. Biete

Bietēs ir tikai tām raksturīgas vielas betanīns un betaīns, kas sekmē tauku sašķelšanos un darbojas pret audzēju šūnām. Vispār zināms, ka šis sakņaugs veicina zarnu darbību, tāpēc to iesaka, lai attīrītu organismu no sārņiem un sekmētu vēdera izeju. Bietes satur nedaudz olbaltumvielu un tauku, organiskās skābes – citronskābi, ābolskābi, skābeņskābi, minerālvielas – kāliju, nātriju, kalciju, magniju, fosforu, mangānu, jodu, dzelzi, vitamīnus – B grupas, C, P, PP, folijskābi, šķiedrvielas, pektīnvielas un citas bioloģiski aktīvas vielas.

* Ja ir nieru kaites vai jebkādi gremošanas traucējumi, ar bietēm uzmanīgi, īpaši ar biešu sulu!

By Public Domain Photos
Emilian Robert Vicol
By Public Domain Photos Emilian Robert Vicol FOTO: www.flickr.com

7. Banāns

Lai gan banānu nevar nosaukt par mazkaloriju augli - tajā ir ap 90 kaloriju 100 gramos -, tomēr viens banāns diez vai kaitēs vairāk par konfekti vai čipsiem. Kaut arī banāni pēc būtības ir sātīgi un barojoši, tie nekad neizraisa liekā svara problēmas. Banāni satur dzelzi, nātriju, kāliju, kalciju un magniju.

* Ja esat pārcietuši infarktu vai insultu, uzmanīgi, jo banāni sabiezina asinis.

Komentāri (66)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu