Mazāk nekā puse no Latvijas iedzīvotāju ievēro norādījumus uz etiķetes

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Sabiedrībā joprojām valda mīti un aizspriedumi par veļas žāvētājiem – to pierāda arī novembrī veiktā sadzīves tehnikas zīmola AEG pētījuma rezultāti par apģērba kopšanas paradumiem Latvijā. Vairāk nekā puse aptaujāto atzina, ka veļas žāvētājs ir neefektīva ierīce, kas nav saudzīga apģērbam un aizņem daudz vietas, taču, neskatoties uz to, tikai katrs trešais pievērš uzmanību apģērba kopšanas simboliem, apģērbu mazgājot un žāvējot tam piemērotā režīmā. Kopumā pētījumā piedalījās 505 respondenti no visas Latvijas vecuma grupā no 18 līdz 64 gadiem.

Bez veļas mazgājamās mašīnas vairs nevaram iedomāties savu ikdienu, un to atzīst arī teju visi aptaujātie respondenti – 93,4% no aptaujātajiem izmanto mūsdienās piešķirtās ērtības un apģērba mazgāšanu uztic veļas mazgājamai mašīnai. Tikai 2,1% izvēlas veļu mazgāt ar rokām, pavisam neliels skaits aptaujāto (0,2%) rūpes par veļu atstāj ķīmiskās tīrītavas ziņā, bet pārējie veļas mazgāšanu uztic kādam citam, piemēram, sievai vai mammai. Lielākā daļa aptaujāto veļu mazgā vismaz reizi (33%) vai divas (35%) nedēļā, savukārt piektdaļa aptaujāto veļu mazgā vismaz trīs vai četras reizes nedēļā. Interesanti, ka katru dienu veļu mazgā tikai 5% aptaujāto, savukārt retāk nekā reizi nedēļā veļu mazgā līdzīgs respondentu skaits – 6%.

Ņemot vērā, ka veļas mazgājamās un žāvējamās mašīnas ir aprīkotas ar virkni dažādu funkciju, kas gan pasargā apģērba struktūru, gan kopj atbilstoši tā īpašībām, teju desmitā daļa no visiem aptaujātajiem (9.8%) atzina, ka visbiežāk mēdz izmantot tieši ātrās mazgāšanas vai žāvēšanas režīmu, kas norāda uz mūsdienu straujo dzīves ritmu, savukārt 8,2% iecienījuši par veļu rūpēties, izmantojot standarta režīmus.

«Kvalitatīvs apģērbs ir mana tēla vizītkarte un šodienas sajūtas, tādēļ lielu uzmanību pievēršu tam, lai manis izvēlētais apģērbs būtu ne tikai stilīgs un ērts tā valkātājam, bet arī praktisks un viegli kopjams,» stāsta stiliste Anita Altmane un piekrīt tam, ka liela daļa cilvēku tik tiešām nepievērš uzmanību apģērba kopšanas simboliem, turklāt arī īsti neizprot to nozīmi. «Aizvien biežāk mani klienti izvēlas apģērbu, kas ir ne tikai skaists un ērts, bet arī parocīgs kopšanai. Mūsdienu dinamiskajā un jau tā aizņemtajā ikdienā ir svarīgi izvēlēties kvalitatīvas lietas, kas kalpo ilgtermiņā,» teic stiliste.

Foto: Publicitātes foto

Vairums Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka veļas žāvētājs ir neefektīva ierīce, kas patērē daudz elektroenerģijas – šādu atbildi norādījuši ceturtā daļa aptaujāto. 12% respondentu apšauba faktu, ka veļas žāvētājs var būt apģērbam saudzīgs, savukārt 16% uzskata, ka veļas žāvētājs aizņem pārāk daudz vietas. Tomēr jāatzīst, ka sabiedrība aizvien vairāk sāk novērtēt arī veļas žāvētāja sniegtās priekšrocības – 27% aptaujāto norādījuši, ka veļas žāvētājs krietni atvieglo ikdienu, kā arī taupa vietu un laiku, savukārt 17% pozitīvi vērtē to, ka apģērba žāvēšana veļas žāvētājā samazina mitruma līmeni mājoklī. Interesanti, ka starp šiem 17% vairāk nekā divas trešdaļas ir tieši sievietes.

Savukārt par uzticamību tikai 3% respondentu atbildēja, ka veļas žāvētājam bez raizēm uzticētu žāvēt zīda blūzi, bet 7% - vilnas džemperi. Vairums aptaujāto jeb 32% veļas žāvētājam uzticētu gultas veļas žāvēšanu, savukārt 27% tajā žāvētu džinsa bikses. Veļas žāvētāju kā uzticamu ierīci apakšveļas žāvēšanai atzina 17% aptaujāto, savukārt vien 5% respondentu tajā žāvētu dārgus sporta apģērbus, bet 9% - apavus.

Lasi vairāk šeit:

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu