Partneru joga

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Jogas prakse kopā ar draugu, mīļoto, ģimenes locekli padziļina izpratni par jogu un savstarpējām attiecībām, kuras veidojam ar citiem cilvēku. Joga tulkojumā no sanskrita nozīmē savienību, jogas prakse ir veids, kā izzināt sevi un pasauli sev apkārt. Savukārt joga kopā ar partneri mums atgādina, ka mūsu dzīve ir nesaraujami saistīta ar citiem cilvēkiem un mūsu domas un darbības ietekmē cilvēkus mums visapkārt.

Joga kopā ar partneri - kopīga elpošana, abpusēja atbalstīšana un iedrošināšana -

ir rotaļīgs un radošs process, kas palīdz relaksēties, izstiepties un dod iespēju patīkami un veselīgi pavadīt laiku kopā ar otru

cilvēku. Individuāla jogas prakse prasa gribasspēku, taču jogas prakse kopā ar draugiem dod motivāciju turpināt un saglabāt jogas praksi, kā arī paplašināt savu jogas pieredzi, iesaistot tajā partneri.

Gluži tāpat kā individuāla jogas prakse izkopj empātiju, iejūtību, laipnu komunikāciju ar savu ķermeni, tāpat partneru joga šīs cieņpilnās attiecību veidošanas prasmes vairo plašumā. Partneru jogas prakse palīdz attīstīt tiešu un laipnu komunikāciju - dodot iespēju paust savas vajadzības, emocijas un sajūtas un mijiedarbībā ar partneri nodrošināt abpusēji baudāmu praksi. Neatņemama partneru jogas sastāvdaļa ir prieks un radošums. Vingrojumi noteikti tiek izpildīti nepareizi, ja partneri neizjūt savstarpēju prieku un par katru cenu cenšas uztaisīt «perfektu» pozu, jo sevišķi pamācot otru;

jo vieglāku sirdi tu attieksies pret sevi un jogas praksi, jo patīkamāki būs vingrojumi un sadarbība ar partneri.

Vienmēr sāc jogas praksi, pievēršot uzmanību savai ieelpai un izelpai, - padziļināta elpošana ļaus tev relaksēt prātu un muskuļus un ieiet jogas pozās ar lielāku sava ķermeņa apzinātību. Mūsu elpa nosaka mūsu dzīves kvalitāti. Tad, kad esam satraukti, mūsu elpa ir īsa un sekla. Savukārt, kad esam relaksēti, mēs elpojam dziļāk, pilnīgāk un atbrīvotāk.

Sāc partneru jogu, sajūtot partneri, piemēram, apsēžoties ar muguru pret muguru, aizverot acis un novērojot sākotnēji savu elpu, tad partnera elpu. Iespējams, jūsu elpošana automātiski sinhronizēsies, kas palīdzēs dziļāk ieiet pozās un būt ciešākā saskaņā vienam ar otru. Ikvienā pozā ar katru ieelpu pastiepieties un ar katru izelpu dziļāk relaksējieties. Ar kopīgas elpošanas palīdzību jūsu kustības būs harmoniskākas un prāts varēs vairāk pievērsties tagadnes mirklim.

Foto: Shutterstock

Partneru jogas pozas mājas praksei:

1. Nostājies ar muguru pret partneri, ļaujot abu plaukstām sakļauties. Sadali svaru vienmērīgi uz visas pēdas, izplešot savus kāju pirkstus. Aktivizē kāju muskuļus, virzot ceļus un augšstilbu muskuļus augšup. Nostiep roku visā tās garumā virzienā uz leju un satver partnera plaukstas. Pastiepies ar galvas augstāko punktu augšup un novirzi plecus uz leju un atpakaļ - tā atverot krūškurvi. Kopā ar partneri padziļini savu ieelpu un izelpu, noturot taisnu pozīciju un muskuļus aktivizētus aptuveni 10-15 elpas ciklus. Pēc pāris ieelpām un izelpām savieno savu ieelpu ar roku pacelšanu augšup un izelpu ar roku nolaišanu gar sāniem. Atkārto 5-10 reizes. Šīs pozas tev palīdzēs labāk sajust partneri, padziļināt savu elpošanu, atvērt krūškurvi un uzlabot stāju.

2. Šo pozu parasti var praktizēt pret sienu, taču šajā gadījumā tu kļūsti par atbalsta sienu savam partnerim, savukārt viņš tev. Nostājies ar muguru pret partneri, pēdas novietojot gurnu platumā. Izelpā saliec ceļus un, neatraujot muguru, ar pēdām paej uz priekšu, tā, lai ceļi un potītes būtu vienā taisnā līnijā, savukārt gurni un ceļi otrā taisnā līnijā. Astes kauls stiepjas uz leju, un muguras ir cieši saspiestas kopā atbalstam. Papildu staibilitātei tu vari savīt savas rokas ar partnera rokām vai izaicināt sevi, atlaižot rokas un novietojot tās uz saviem ceļiem. Elpo viegli un vienmērīgi, noturot pozu 10 elpas ciklus vai kamēr tas ir ērti un patīkami. Lai iznāktu no pozas, ar pēdām pietuvojies partnerim, nostājoties sākuma pozā. Šī poza stiprina kāju muskuļus un ceļa locītavu; tonizē muguras un vēdera muskuļus un palīdz attīstīt koncentrēšanās un koordinācijas spējas.

3. Dodies bērna pozā, nosēžoties uz ceļiem un noliecoties uz priekšu. Virzot krūtis pie augšstilbiem un pieri pie grīdas. Papēži saskaras ar apakšstilbiem un pēdu īkšķi saskaras viens ar otru. Savukārt tavs jogas partneris viegli uzsēžas uz taviem krustiem un, atliecoties uz aizmuguri, novieto savu muguru pret tavu muguru. Ja elastība atļauj, tavs partneris var iztaisnot un nostiept kājas, savukārt tu vari apņemt partnera delnas un pastiept partneri virzienā pāri galvai. Noturi pozu līdz brīdim, kad tas ir ērti tev un partnerim. Izejot no pozas, lēnām celies augšā, paceļot galvu un krūtis, tādējādi palīdzot arī partnerim piecelties. Pēc tam samainieties vietām. Šī poza palīdz atbrīvoties no stresa un nemiera, maigi pastiepj muguru, potītes, ceļgalus, gurnus, kā arī ļauj baudīt gravitācijas patīkamo ietekmi uz ķermeni.

4. Nostājies pretī partnerim, novietojot savas rokas uz partnera pleciem. Neatlaižot rokas, atkāpies ar kājām prom no partnera tik tālu, lai vienā līnijā varētu novietot savus gurnus un potītes. Pēdas novieto gurnu platumā un pārliecinies, ka rokas ir pilnībā iztaisnotas. Turpini virzīt savus sēžas kaulus prom no ķermeņa augšdaļas, savukārt ar rokām viegli atgrūdies tālāk no partnera. Pēc pāris ieelpām un izelpām vari nomainīt roku novietojumu uz partnera pleciem. Šī poza palīdz pastiept muguras muskuļus, atver un stiprina plecus un ķermeņa augšdaļu, tā palīdz izstiept kāju aizmugurējos muskuļus un tonizē kājas.

5. Nostājies ar muguru pret partneri tā, lai distance starp jums būtu aptuveni 1-3 pēdu platumā. Novieto pilnas pēdas uz paklājiņa, noliecies uz leju, palūkojoties uz savu partneri un satver sava partnera delnas. Pārnes svaru uz savu pēdu priekšpusi, sajūtot stiepjošu sajūtu kājas aizmugurējos muskuļos un ļaujot gravitācijai vilkt sevi uz priekšu un partnerim - uz leju. Ja pārāk daudz stiepjas kāju aizmugurējie muskuļi, tad vari viegli ielikt kājas ceļos. Ļauj galvai brīvi karāties uz leju. Noturi pozu līdz brīdim, kad tas ir ērti tev un partnerim. Šī poza lieliski pastiepj kājas aizmugurējos muskuļus, kā arī muguras lejasdaļu, palīdz atbrīvoties no spriedzes plecu un kakla daļā.

6. Nostājies ar platām kājām ar muguru pret savu partneri. Izplet rokas paralēli grīdai ar delnām uz leju. Izelpojot iegriez ķermeņa augšdaļu pa labi tā, lai ar labās rokas pirkstiem varētu atbalstīties pret partnera kreiso kāju. Kreisā roka ir vērsta uz augšu, palīdzot atvērties labajam plecam un savērt ķermeņa augšdaļu uz augšup. Savukārt galvu pagrieziet tā, lai skatiens vērstos uz labās rokas plaukstu vai uz priekšu, vai uz leju - atkarībā no ķermeņa lokanības un vajadzībām. Paliec šajā pozā pāris ieelpas un izelpas, tad izpildi pozu otrā virzienā. Šī poza paplašina krūškurvi, pastiepj muguru un atver sānu ribas, tā stiprina kājas un palīdz uzlabot gremošanu. Papildus tā palīdz trenēt līdzsvaru.

7. Notupies ar muguru pret partneri, ļaujot abu muguras lejasdaļām saskarties. Pastiepies ar muguru uz priekšu un noliecies uz leju starp savām rokām. Novieto uz paklājiņa pilnu pēdu vai, ja nepieciešams, paliec uz pirkstgaliem. Atbalstam satver partnera rokas. Paliec pozā vismaz 10 ieelpas un izelpas. Variācijā vari noliekties vēl dziļāk pozā, ļaujot gravitācijai vilkt savu ķermeņa augšdaļu uz leju, pilnībā atbrīvojot kaklu un galvu. Šī poza palīdz atvērt iegurni, stiprina potītes, atbrīvo muguras lejasdaļu un uzlabo vielmaiņu.

8. Ērti apgulies blakus savam partnerim un savieno vienu plaukstu ar partnera plaukstu. Pārliecinies, ka vari nekustīgi palikt šajā pozā vismaz pāris minūtes. Pievērs uzmanību savai elpai, novēro savas ķermeņa sajūtas un sajūti pateicību sev, partnerim un pasaulei par brīnišķīgo iespēju eksistēt, vingrot un kopā būt!

Raksts tapis sadarbībā ar Ilzi Jēči (jogas un akrojogas pasniedzēju).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu