Ar cik slimībām var inficēties no vienas ērces?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai ienaidnieku uzveiktu, tas ir jāiepazīst. Attiecinot šo teicienu uz Latvijas draudīgāko insektu ērci, neiroloģe Maruta Naudiņa sniedz atbildes uz pacientu biežāk uzdotajiem jautājumiem par ērču dzīves paradumiem, risku saslimt ar ērču encefalītu un tā profilaksi.

Kā vislabāk izvairīties no ērces piesūkšanās?

Diemžēl izvairīties pilnībā no ērcēm nevar, tās dzīvo visur – ne tikai mežos un krūmos, bet arī koptos mājas mauriņos un pat uz garšaugu stādiem pilsētnieka dobītē. Manā praksē bija kāds puisis no laukiem, kurš ārstējās slimnīcā ar divām ērču pārnēsātām slimībām vienlaikus – gan ērču encefalītu, gan Laimas slimību. Viņam ērce bija uzkritusi Rīgas centrā, acīmredzot no kāda koka vai krūma. Kāda cita mana paciente saslima, neizejot no sava dzīvokļa. Inficētā ērce viņai piesūcās no kaimiņienes atnestajām meža sēnēm, ko abas virtuvē kopīgi bija tīrījušas. Kaut gan ne visas ērces ir inficētas, to īpatsvars Latvijā ir ļoti augsts – aptuveni 30% no kopējā skaita, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati.

Ar cik slimībām var inficēties no vienas ērces?

No viena ērces koduma ir iespējams inficēties ar ērču encefalītu, Laimas slimību, erlihiozi un babeziozi – pēdējās divas gan Latvijā tiek konstatētas ļoti reti. Kā jau minēju, praksē ir gadījumi, kad cilvēks saslimst ar vairākām slimībām vienlaikus. Ērču encefalīts ir smagākā ērču pārnēsātā slimība, jo tās ārstēšanai nav konkrētu medikamentu - vienīgā aizsardzība ir vakcinācija. Salīdzinoši Laimas slimība, ja vien tiek laicīgi atklāta, nav grūti ārstējama.

Vai ērču nodošana laboratoriskai pārbaudei var pasargāt no saslimšanas?

Protams, ērci var pārbaudīt, bet lielas jēgas no tā nav. Ja viena ērce nebūs inficēta, var iekost citas, kas pārnēsā šo vīrusu. Uzzinot, ka ērce ir inficēta, nekādas profilakses, lai izvairītos no slimības, diemžēl nav, un arī zāļu pret ērču encefalītu nav. Protams, ne vienmēr, iekožot inficētai ērcei, cilvēks saslimst. Taču uztraukums un bažas ir garantētas vismaz mēnesi, kas ir tas laiks, kādā parasti parādās ērču encefalīta simptomi.

Vai ar ērču encefalītu var saslimt arī tad, ja ērce nav iekodusi?

Saslimt var, ja uzturā tiek lietots termiski neapstrādāts govs vai kazas piens no ērču inficētiem lopiņiem. Manā praksē ir bijis gadījums, kad ar ērču encefalītu no inficēta govs piena saslima vesela ģimene un kāds tās viesis, kopā seši cilvēki. Visi ārstējās slimnīcā.

Tāpēc tiem, kam garšo svaigs lauku piens un kuri grib būt droši par savu veselību, labākais ieteikums ir dzert tikai pasterizētu pienu vai, vēl drošāk, vakcinēties pret ērču encefalītu.

Kā pasargāt no ērču encefalīta zīdaini, jo vakcinēt mazuli var tikai no gada vecuma?

Vienīgā aizsardzība ir izvairīties no kontakta ar ērcēm – nevest bērnu uz mežiem, pļavām. Jāuzmanās, lai ērce mazulim nepiesūcas no mājdzīvnieka vai mājās ienestiem ziediem un zariem. Austrijā, kur risks saslimt ar ērču encefalītu ir ļoti augsts, bērnus vakcinē jau no pusgada vecuma, bet Latvijā, tāpat kā citās Eiropas valstīs, vakcinācija tiek rekomendēta no gada vecuma. Specifiskais pretērču imūnglobulīns, ko agrāk ievadīja pēc ērces koduma, lai izvairītos no saslimšanas, Latvijā, tāpat kā visā Eiropas Savienībā, nav pieejams, jo nav gūti pierādījumi par tā efektivitāti.

Vai bērni ar ērču encefalītu slimo vieglāk?
Līdz šim šāds uzskats pastāvēja gan iedzīvotāju, gan ārstu vidū, taču pēdējos gados Eiropā veiktie pētījumi apliecina, ka tā tomēr nav. Jā, varbūt bērnam slimības laikā var būt mazāk izteikti neiroloģiskie simptomi, kā galvassāpes, reiboņi, arī drudzis u.c. Taču vēlākos gados ērču encefalīta sekas bērniem tomēr parādās visai bieži. Tās ir koncentrēšanās problēmas, atmiņas traucējumi, fiziskās, psiholoģiskās un sociālās attīstības traucējumi u.c. Līdzīgas sekas ērču encefalīts var izraisīt arī pieaugušajiem.

Kā alkohola lietošana ietekmē saslimstību ar ērču encefalītu?

Ja cilvēkam ir iekodusi ērce, līdz brīdim, kamēr ir pilnībā izslēgts saslimšanas risks, – tie ir apmēram divi mēneši - ir pilnībā jāatturas no alkohola lietošanas. Pretējā gadījumā slimība var attīstīties ļoti smagā formā. Sekas tam var būt neprognozējamas, tai skaitā arī letālas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu