10 lietas, kuras tu nezināji par kontracepcijas tabletēm (45)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pat tad, ja hormonālās kontracepcijas tabletes ir tava ikdiena, iespējams, tu neesi dzirdējusi par to ietekmi uz savu veselību un libido. Cosmo veica izmeklēšanu.

Ar hormonālajām kontracepcijas tabletēm ir gluži tāpat kā ar bikini zonas vaksāciju – ja reiz esi to izmēģinājusi, tad tālāk dzīve bez tās šķiet neiedomājama. Iespējams, tieši tādēļ aptuveni 85% seksuāli aktīvās 20 un 30 gadus vecās sievietes uzticas šai kontracepcijas metodei (tā liecina aptauja www.cosmopolitan.lv, kā arī Latvijas Ģimenes centra ārstes ginekoloģes-dzemdību speciālistes Sandras Tamanes sniegtā informācija). Tomēr, vai varam ticēt, ka mākslīgie hormoni ir tik nekaitīgi, kā apgalvo vairums ginekologu, kas jaunām sievietēm kā ideālāko kontracepcijas līdzekli iesaka hormonu tabletes?

1. Grūtniecības iespējamība ir augstāka, nekā tu domāji.

Vairums ginekologu Latvijā hormonu kontracepciju uzskata par vislabāko kontracepcijas veidu, jo šīs metodes efektivitāte ir 99%, kas gandrīz pilnībā novērš nevēlamas grūtniecības un tātad arī aborta risku. Tas nozīmē, ka no 100 sievietēm, kuras gadu lieto hormonālās kontracepcijas tabletes, tikai vienai iestāsies grūtniecība. Taču, ja reiz disciplīnas ievērošana būtu tik elementāra, vai tu brīvdienās tik svarīgo tablešu paciņu būtu aizmirsusi paņemt līdzi uz vasarnīcu? Un līdz ar aizmāršību metodes efektivitāte nokrīt līdz 92%. Tātad jau 8 sievietēm no 100 iestāsies grūtniecība. Tieši tāpēc hormonālās kontracepcijas tabletes ir jālieto katru dienu apmēram vienā un tajā pašā laikā: 21 dienu pēc kārtas, tad seko 7 dienu posms bez tablešu lietošanas, kurā notiek menstruācijai līdzīga asiņošana. Ārste ginekoloģe-dzemdību speciāliste Sandra Tamane hormonālās kontracepcijas tabletes iesaka turēt blakus zobu birstei, jo tādā veidā to lietošanu ir vieglāk padarīt par ikdienas rituālu. Tiesa, esi uzmanīga, ja tev mājās ir mazi bērni, jo viņi, ziņkārības mākti, par tabletēm var ieinteresēties un sliktākajā gadījumā pat nogaršot mākslīgo hormonu devu. Savukārt konkrēto stundu, kurā tās tev ir jāiedzer, atcerēties palīdzēs atgādinājums mobilajā telefonā vai arī zāļu ražotāju un izplatītāju izgudrotie atgādinātāji.

2. Ir ļoti riskanti aizmirst iedzert tabletes iepakojuma sākumā vai beigās.

Gandrīz visas hormonālās kontracepcijas metodes katru mēnesi paredz nedēļu ilgu periodu, kura laikā to lietošana ir jāpārtrauc. Mainīt šo kārtību drīkst tikai tad, ja aizmirsi par ikdienišķo hormonu devu cikla otrajā vai trešajā nedēļā. Tā, piemēram, ja aizmirsi ieņemt vienu tableti trešajā nedēļā, tad iedzer to, tiklīdz atceries, un nākamo tableti lieto ierastajā laikā. Savukārt nākamo iesaiņojumu sāc lietot uzreiz, tiklīdz pabeigts iepriekšējais, lai starp abiem nebūtu pārtraukums. Ir vēl otra iespēja: vari pārtraukt dzert tabletes no pašreizējā iesaiņojuma un pēc septiņu dienu vai īsāka lietošanas pārtraukuma, ieskaitot dienu, kurā aizmirsi ieņemt tableti, sākt lietot nākamo tablešu paciņu. Krietni riskantāk ir aizmirst ieņemt tableti cikla pirmajā nedēļā. Tādā gadījumā iedzer aizmirsto tableti, tiklīdz to atceries, un nākamo lieto ierastajā laikā. Un pats svarīgākais – nākamās septiņas dienas noteikti lieto papildu kontraceptīvos līdzekļus, piemēram, prezervatīvus, jo tablešu kontraceptīvā efektivitāte jau ir mazinājusies. Aizmirsi iedzert vairāk nekā vienu tableti? Nekavējoties zvani savam ginekologam! Un atceries: jo vairāk tablešu tiek izlaists, jo lielāka ir grūtniecības iestāšanās iespēja.

3. Vai menstruācijas maz ir vajadzīgas?

Hormonālās kontracepcijas tabletes aizkavē grūtniecību, nomācot ovulāciju, kā arī sabiezina dzemdes kakla gļotas, tādējādi aizkavējot spermas iekļūšanu dzemdes dobumā. Tieši tādēļ asiņošanu, kas notiek nedēļā, kuras laikā tu nelieto hormonus, patiesībā par īstām menstruācijā nemaz nevar uzskatīt. Izrādās, ka zinātnieki, kuri kontracepcijas tabletes izgudroja aptuveni pirms 50 gadiem, vadījās pēc visvienkāršākā tirgotāju aprēķina: mēnešreizēm līdzīgā asiņošana bija nepieciešama, lai sievietes, noticot metodes dabiskumam, nebaidītos to lietot. Šobrīd gan zāļu tirgotāji menstruāciju iztrūkumā saskata trumpi. Piemēram, šajā vasarā notikušajā Latvijas ginekologu un dzemdības speciālistu konferencē, kurā tika apspriestas jaunākās kontracepcijas metodes un kurā kā klausītājs piedalījās arī Cosmopolitan, zāļu ražotāji un arī daži no vadošajiem ginekologiem uzsvēra to, cik ērta ir hormonālā kontracepcija, jo tā sievietei netraucē nedz karjerā, nedz atpūtā. Diemžēl tiek klusēts par to, ja menstruālais cikls tiek atņemts, jaunas sievietes organisms sāk uzvesties tā, it kā viņi būtu jau pāri piecdesmit. Homeopāte Ingūna Vecvagare uzsver, ka tik radikāla iejaukšanās hormonālajā sistēmā nevar būt bez sekām: “Menstruālais cikls ir viens no sievietes veselības rādītājiem. Tas ir tikpat nozīmīgs kā elpošana, sirdsdarbība, asins ķermenīšu maiņa. Orālajai kontracepcijai ir bloķējoša iedarbība. Tas nozīmē, ka cikls visu laiku tiek nomākts vai pat pārtraukts. Ja organismā kaut kam neļauj notikt, viens no veidiem, kā tas reaģē, ir stāze – sastrēgums mazajā iegurnī, kas bremzē asiņu un enerģijas apriti.”

4. Tās tieši neietekmē lieko svaru, taču var saasināt celulītu.

Viens no biežākajiem mītiem, kas saistās ar hormonālo kontracepciju, ir straujš svara pieaugums. Ārstes ginekoloģe-dzemdību speciāliste Sandras Tamane atzīst, ka viņas praksē ir bijušas dažas sievietes, kurām šī kontracepcijas metode ir radījusi strauju svara pieaugumu, taču visbiežāk ķermeņa aprišu maiņai esot pavisam citi iemesli. “Daudzas sievietes hormonālās kontracepcijas tabletes sāk lietot aptuveni 20 gadu vecumā, un ir tikai loģiski, ka ar gadiem viņu formas kļūst sievišķīgākas. Svara pieaugums ir dabisks,” saka Sandra Tamane. Turklāt arī stabilitāte privātajā dzīvē, kas ir viens no biežākajiem iemesliem, kādēļ sievietes izšķiras par labu hormonālajai kontracepcijai, var radīt papildu kilogramus. Vai, dzīvojot viena, tu tik bieži taisīji sātīgas vakariņas un atcēli kārtējo aerobikas treniņu? Taču celulīts gan var būt cieši saistīts ar orālo kontracepciju. Kā skaidro Veselības centra 4 fleboloģe (vēnu speciāliste) Sandra Prāve, preparātos esošais progesterons atslābina visu gludo muskulatūru un arī saistaudus. “Loģiski, ka atslābst arī saistaudi augšstilbos un veidojas tādas mīklveidīgas kājas.” Kaut arī ārste nav veikusi nopietnu pētījumu, tomēr, salīdzinot savas pacientes virs 40 gadiem, kuras hormonus nav lietojušas vai sākušas lietot vēlāk, viņa konstatē, ka šīm sievietēm celulīta ir mazāk nekā astoņpadsmitgadīgām meitenēm.

5. Kontraceptīvā efektivitāte iestājas jau pirmajā dienā.

Protams, tablešu priekšrocība ir drošība seksuālajā dzīvē, jo sieviete pārstāj bažīties par nevēlamu grūtniecību un var drošāk plānot savu intīmo dzīvi. Tiesa gan, tās nepasargā no seksuāli transmisīvajām slimībām un HIV infekcijas. Taču, ja tev ir stabils un uzticams partneris un tablešu lietošanu esi sākusi dabiskā menstruālā cikla pirmajā dienā, tas ir, menstruālās asiņošanas pirmajā dienā, tad par citu aizsardzības metodi vari vairs nedomāt. Vien ņem vērā, ka pirmā no iepakojuma ir jāizņem tablete, kas ir paredzēta konkrētajai nedēļas dienai. Piemēram, ja pirmā menstruālās asiņošanas diena tev ir trešdienā, tad jāsāk lietot tablete ar apzīmējumu “trešdiena”. Turpmākās tabletes lieto uz priekšu, bultiņas virzienā.

6. Jo lielāks ir tavs svars, jo tās ir mazāk iedarbīgas.

Žurnāls Obstetrics and Gynecology nesen publicēja pētījuma rezultātus par to, ka sievietei, kuras ķermeņa masas indekss ir vismaz 32,2 (par lieko svaru liecina indekss 25,8) un kura aizsardzībai lieto hormonālās tabletes, grūtniecības risks palielinās par 70%. Tā kā ķermeņa masas indekss ir zinātniski pamatots rādītājs, tad arī tu, dalot savu svaru kilogramos ar garuma rādītāja kvadrātu (garums cm x garums cm), vari to aprēķināt un pielīdzināt zinātnieku iegūtajam skaitlim. Pētījuma autori apliecina, ka, pirms hormoni nonāk sievietes dzimumorgānos, tie virzās caur asinsriti. Un, jo lielāka ķermeņa masa ir sievietei, jo lēnāka vielmaiņa, tāpēc mākslīgie hormoni nevar būt tik efektīvi. Tiesa, jau sen ir pierādīts, ka mākslīgo hormonu atrašanās asinsritē 2 –4 reizes paaugstina varikozes (paplašinātas vēnas) un dziļo vēnu trombožu veidošanās risku. Labs ginekologs jebkurā gadījumā pirms hormonu kontracepcijas nozīmēšanas aizsūtīs pacienti uz vēnu diagnostiku, jo ar neapbruņotu aci pirmās varikozes pazīmes manīt nevar. Tikai tad, ja izmeklējumi rāda, ka vēnas ir veselas, var izrakstīt hormonu kontracepciju. Tāpat orālās kontracepcijas lietošana var palielināt risku saslimt ar dažādām sirds-asinsvadu slimībām.

7. Hormonālā kontracepcija ietekmē tavu veselību.

Mūsdienās hormonālo kontracepciju iespējams izmantot ne tikai izsargāšanās nolūkos, bet arī veselības uzlabošanai. Tabletes palīdz stabilizēt menstruālo ciklu – nu tam ir strikti noteikts dienu skaits, jo tiek nomākta dabiskā olnīcu aktivitāte, tomēr saglabājot hormonu līdzsvaru. Vienlaikus tiek regulēts asins zuduma daudzums, menstruācijas ir vieglākas, nesāpīgākas un īsākas. Samazinās premenstruālais sindroms. Sarūk ārpusdzemdes grūtniecības iestāšanās risks, jo tablešu lietošanas laikā nenotiek ovulācija un līdz ar to bērna ieņemšana nav iespējama. Tās mazina arī piņņu rašanos un uzlabo ādas struktūru. Tāpat pētījumi rāda, ka sievietes, kuras lieto hormonālo kontracepciju, retāk slimo ar iegurņa infekcijām vai cieš no ārpusdzemdes grūtniecības, olnīcu cistas, olnīcu vai dzemdes kakla vēža. Visas šīs slimības var mazināt sievietes auglību, vismaz īslaicīgi. Dažu hormonālās kontracepcijas preparātu lietošana samazina risku saslimt ar labdabīgām krūts slimībām. Fleboloģe Sandra Prāve nenoliedz efektivitāti un ērtību, ko sniedz orālā kontracepcija, tomēr uzsver, ka lietot to drīkst tikai tādā gadījumā, ja sieviete ir pilnīgi vesela. Viskategoriskākā attieksme speciālistiem ir gadījumos, ja sieviete smēķē. Linezera slimnīcas Ginekoloģijas nodaļas vadītājs Juris Vītols brīdina: “Tā ir balansēšana uz naža asmens. Anotācijās tas ir rakstīts, bet ne vienmēr to pārvaicā ārsts, pirms nozīmē tabletes.”

8 ...un var radīt blakusefektus.

Garastāvokļa svārstības un depresija ir ļoti nopietna blakusparādība, lietojot hormonus. Ja jau tavu garastāvokli pirms menstruācijām vai paliekot stāvoklī ietekmē dabiskie hormoni, tad kāpēc lai ko līdzīgu tev nenodarītu mākslīgie hormoni? Depresija šajā gadījumā ir smagākā stadija. Tāpat nav šaubu, ka hormonu kontracepcija iedarbojas uz imūno sistēmu. Daudzas sievietes to nevar lietot tāpēc, ka novājinātā imūnsistēma ir nomākta un kļūst uzņēmīga pret infekcijām. Ārste ginekoloģe-dzemdību speciāliste Sandra Tamane norāda, ka sēnīšu infekcijas mūsdienās ir ļoti izplatītas. “Hormonu preparāti iespaido dzimumceļu gļotādas imūnspējas – tā mainās, kļūstot uzņēmīga pret sēnīšu un vīrusa infekcijām. Sievietei hormonus pat nevajag lietot ilgstoši, lai infekcija ieperinātos viņas vagīnā.” Hormonus nedrīkst lietot arī tad, ja tev bijušas aknu, nieru vai liesas saslimšanas, jo šie orgāni ir organisma ķīmiskā laboratorija. Taču viena no biežākajām problēmām, ar kuru saskaras sievietes, sākot izsargāties ar hormonu preparātu palīdzību, ir galvassāpes. Ģimenes ārste Linda Zēģele iesaka rūpīgi pārdomāt, vai tu tiešām vēlies lietot hormonu kontracepciju, jo sekas var būt arī neatgriezeniskas. “Tā ir iejaukšanās hormonālajā sistēmā, un rezultāts var būt neprognozējams. Pat ja apgalvojumi, ka pēc gadiem dabiskais hormonu līmenis pamazām atjaunojas, ir patiesi, tas tomēr ir ļoti ilgstošs process.”

9. Nav viegli atrast savas tabletes.

Katra sieviete ir individuāla, līdz ar to kontracepcijas izvēlē nedrīkst paļauties uz draudzeņu ieteikumiem vai atsauksmēm internetā. Ir sievietes, kuru organisms hormonālās tabletes nepanes, citām dažu mēnešu laikā palielinās svars, vēl kādām, sākot lietot hormonālo kontracepciju, pazūd menstruācijas. Tāpēc Latvijā šīs tabletes, izņemot avārijas kontracepcijas līdzekļus, jau vairākus gadus vairs nav nopērkamas bez receptes. Ja tomēr esi izšķīrusies par labu hormonālās kontracepcijas tabletēm, rēķinies, ka var paiet laiks, līdz kopā ar ginekologu atradīsiet tev piemērotāko no gandrīz 30 Latvijā nopērkamajiem līdzekļiem. Atceries, ka līdz ar pirmo dienu, kurā sāc lietot tabletes, ir ļoti būtiski sekot līdzi savai pašsajūtai. Tā, piemēram, galvassāpes var liecināt par to, ka tavam organismam neder tik liela estrogēna koncentrācija, bet biežas garastāvokļa maiņas un pūtītes norāda uz paaugstinātu progestagēna iedarbību.

10. Tās var ietekmēt libido.

Lai arī hormonālo kontracepcijas līdzekļu iedarbība uz libido vēl nav izpētīta, turklāt katras sievietes reakcija uz šiem medikamentiem ir individuāla, tomēr pasaulē aizvien biežāk tiek runāts par to, ka mākslīgie hormoni tiešām samazina vēlmi mīlēties. Viens no iemesliem varētu būt tas, ka hormonālās kontracepcijas tabletes cita starpā samazina vīrišķā dzimumhormona testosterona izdalīšanos un ietekmi un testosteronam ir vistiešākā saistība ar vēlmi mīlēties. Taču speciālisti uzsver, ka biežāk pie vainas ir steidzīgais dzīves ritms vai problēmas partnerattiecībās. Kā redzi, viedokļi dalās, bet vienu lietu gan nenoliedz neviens no aptaujātajiem speciālistiem – hormonu kontracepcija pasaulē ir milzu bizness, un pastāv varbūtība, ka pētījumu rezultāti un informācija par draudošajiem riskiem sabiedrībai vismaz daļēji tiek slēpti. Viena hormonu kontracepcijas iepakojuma (28 tablešu) pašizmaksa ir 3,5 santīmi, bet mazumtirdzniecībā deva vienam mēnesim tiek pārdota par 3,5 –10 latiem. Aptuveni 70 miljoni sieviešu pasaulē lieto orālo kontracepciju. Tātad peļņa skaitāma miljardos, turklāt tā ir plānota un garantēta, jo, ja sieviete ir sākusi lietot hormonu kontracepciju, tad ražotāji var rēķināties, ka viņa to darīs arī nākamajos mēnešos.

Svarīgi!

Mediķi iesaka pēc apmēram triju gadu nepārtrauktas hormonālo kontracepcijas līdzekļu lietošanas ieplānot grūtniecību vai arī pusgadu ieturēt pauzi. Tas nepieciešams, lai organismā atjaunotos dabiskais hormonālais balanss.

Kā darbojas vairums tablešu?

1.Nomāc ovulāciju, iedarbojoties uz hipotalāma-hipofīzes sistēmu, pazeminot dabisko hormonu sekrēciju. 2.Tā kā folikulu augšana un ovulācija ir nomākta, tad gandrīz pilnībā ir novērsta grūtniecības iestāšanās. 3.Ja tomēr olšūnai ir izdevies atbrīvoties no olnīcas, tad dzemdes kaklā tablešu ietekmē veidojas biezs gļotu slānis, kas apgrūtina spermatozoīdu iekļūšanu dzemdē.

Komentāri (45)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu