FKTK: Nolikto atslēgu princips sadārdzinās hipotekāros kredītus (140)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Ieviešot tā dēvēto nolikto atslēgu principu mantai, kas kalpojusi kā kredīta nodrošinājums, nākotnē tiks radītas nopietnas problēmas daļai iedzīvotāju, jo ievērojami sadārdzināsies hipotekārie kredīti, uzskata Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Kristaps Zakulis.

«Mēģinot atrisināt pagātnē radītās problēmas, kādai daļai iedzīvotāju varam radīt vēl smagākas nākotnē. Pieņemot šo kredītu ņēmēju aizsardzības plānu, nākotnē Latvijā hipotekārā kreditēšana būs ievērojami dārgāka nekā citās Eiropas valstīs. Un daudziem neaizsniedzama,» intervijā «Latvijas Avīzei» sacījis Zakulis.

Viņš nepiekrīt apgalvojumam, ka šajā jautājumā sliecas banku interešu pusē. Zakulis iecerētās likuma izmaiņas salīdzina ar mēģinājumu vienā katlā izvārīt zupu un saldo ēdienu. «Diezin vai tā kaut kas labs var iznākt,» intervijā «Latvijas Avīzei» norāda FKTK vadītājs.

Viņš atgādina, ka agrāk noslēgtajos darījumos bija trīs puses – aizdevēji, aizņēmēji un tie, kas radīja šim procesam labvēlīgu vidi. Banku zaudējumi 2009. un 2010. gadā sasniedza aptuveni vienu miljardu latu (1,4 miljardus eiro), bet daži politiķi, šīs vides veidotāji, pašlaik vairs nav pie varas.

«Iespējams, esmu konservatīvs savos uzskatos, bet man joprojām šķiet, ka saistības, kuras esmu uzņēmies, man tomēr ir jāpilda,» piebildis Zakulis.

Savukārt nolikto atslēgu princips pieļauj pretējo – «jebkurā brīdī, kad vien iedomājos, varu tās nepildīt, atdot dzīvokļa atslēgas kreditētājam un pacelt cepuri», norāda FKTK vadītājs.

Viņš brīdina, ka šīs iniciatīvas noteikti mainīs kreditēšanas vidi Latvijā, jo

aizdevēji iecenos risku,

ka jebkurā brīdī klients var no savām saistībām atteikties.

Zakulis apšauba, ka pagātnes radītās problēmas var atrisināt, pārliekot tās uz nākamo paaudžu pleciem.

Kā ziņots, Saeima otrajā lasījumā ir atbalstījusi neatkarīgo deputātu grupas priekšlikumu Maksātnespējas likumā par tā dēvēto nolikto atslēgu principu mantai, kas kalpojusi kā nodrošinājums. Grozījumi paredz, ka pēc šādas mantas, piemēram, parādnieka dzīvokļa, pārdošanas nodrošinātais kreditors zaudēs savas prasījuma tiesības un atlikušās parādnieka saistības līdz ar izsoles akta apstiprināšanu tiks dzēstas.

Tāpat parlaments atbalstījis priekšlikumu, kas paredz dzēst ne tikai parādnieka saistības, bet arī ar to saistītos galvojumus. Komercbankas prognozē, ka pēc šāda regulējuma pieņemšanas

ievērojami augs hipotekāro kredītu pirmā iemaksa.
Komentāri (140)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu