Šeible aizstāv starptautisko tirdzniecību

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Vācijas aizejošais finanšu ministrs Volfgangs Šeible piektdien Starptautiskā valūtas fonda un Pasaules bankas ikgadējās tikšanās laikā Vašingtonā paziņoja par savu atbalstu starptautiskajai tirdzniecībai. Viņš brīdināja par globālās tirdzniecības lēno pieaugumu un «retoriku, kas vērsta pret brīvo tirdzniecību».

«Abi ir draudi mūsu kopīgajam ekonomiskajam uzplaukumam,» uzsvēra 75 gadus vecais ministrs.

«Tirdzniecība ir devusi miljoniem cilvēku iespēju izrauties no nabadzības, un tā ir nodrošinājusi stabilitāti un atnesusi uzplaukumu visā pasaulē,» piebilde Šeible.

Viņš norādīja, ka brīvāka tirdzniecība ir bijusi laba ne tikai ekonomiskā ziņā, bet arī «veicinājusi un virzījusi globālu sadarbību un starptautisku dialogu».

«Protekcionistiski pasākumi tikai kaitē izaugsmei un kaitē tiem, kuru aizstāvībai tie tiek virzīti,» piebilda Šeible, kurš pēc finanšu ministra amata atstāšanas uzņemsies Bundestāga priekšsēdētāja pienākumus.

«Mums ir vajadzīga lielāka atvērtība, nevis mazāka. Tā vietā, lai ķertos pie protekcionisma, starptautiskajai sabiedrībai vajadzētu sadarboties, lai nodrošinātu iespēju vienlīdzību, lai tirdzniecības labumi tiktu sadalīti labāk,» uzsvēra ministrs.

Viņš paziņoja, ka Vācija, kas ir viens no pasaulē lielākajiem eksportētājiem, iestājas par noteikumos balstītu starptautisko sistēmu un «pretojas protekcionismam visās tā formās».

Kopš stāšanās amatā ASV prezidents Donalds Tramps ir paziņojis par ASV izstāšanos no Klusā okeāna reģiona brīvās tirdzniecības līguma (TPP), ko 12 reģiona valstis parakstīja 2016.gada februārī, kā arī ir sācis sarunas Ziemeļamerikas Brīvās tirdzniecības līguma (NAFTA). nosacījumu pārskatīšanu. Kampaņas laikā protekcionisms bija nozīmīga Trampa tēma, viņam aicinot uz «godīgāku» tirdzniecību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu