Pētījums: Amerikāņu jaunieši ir aktīvāki grāmatu lasītāji nekā vecākā paaudze

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/AP/Scanpix

Jaunā pētījumā noskaidrojies, ka amerikāņu jaunieši ir aktīvāki grāmatu lasītāji nekā vecākā paaudze, raksta britu laikraksts «The Guardian». Lai arī mūsdienu jaunieši uzauguši ar digitālajām tehnoloģijām, 88% no 30 gadu vecumu nesasniegušajiem amerikāņiem pēdējā gada laikā ir izlasījuši kādu grāmatu. Savukārt vecuma grupā pēc 30 gadiem to izdarījuši 79%.

Viskūtrākie lasītāji ir vecuma grupā pēc 65 gadiem, teikts «Pew» izpētes centra pētījumā. Tajā tika aptaujāti 6000 amerikāņu, kas sasnieguši vismaz 16 gadu vecumu.

Jaunās paaudzes pārstāvji gadā izlasa vidēji desmit grāmatas. 43% no viņiem lasa ik dienas.

«Tas, ka jaunieši ir aktīvi lasītāji, daudziem ir pārsteigums,» norāda 22 gadus vecā rakstniece Samanta Šenona, kura par fantāzijas sērijas izdošanu nopelnījusi ar sešiem cipariem rakstāmu summu. «Mēs esam uzauguši pasaulē ar neierobežotām digitālās izklaides iespējām. Tā ir taisnība, ka mēs patērējam naratīvu dažādos veidos. Taču nevar teikt, ka stāsti mūs interesētu mazāk nekā iepriekšējās paaudzes.»

52% lasošo jauniešu grāmatas pērk, taču 39% lielāko daļu izlasīto darbu izņēmuši no bibliotēkas. 50% jauniešu pēdējā gada laikā izmantojuši bibliotēkas pakalpojumus, taču mazāk uztraucas par iespējamo bibliotēku slēgšanu nekā vecākā paaudze, kas tajās iegriežas retāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu