6 īpaši netīras vietas virtuvē, par kurām gadās aizmirst

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Katram no mums ir sava standarta uzkopšanas rutīna telpām, kuras ātri vien kļūst netīras un pieprasa nelielu uzspodrināšanu ik dienas, uzskatāmākais piemērs būs virtuve. Neatkarīgi no tā, vai katru dienu kārtīgi izberz katru virtuves stūri, vai arī vienkārši nomazgā traukus un noslauki virsmu, virtuvē ir vietas, kurās mājo vesela kaudze dažādu kaitīgo mikroorganismu un alergēnu un kuras tiek regulāri aizmirstas.

Darba virsma

Lai arī darba virsmas tiek tīrītas visbiežāk, tās reti kad tiek notīrītas kā pienākas. Virtuves virsma ir vieta, kura dienā saņem visvairāk kontakta - uz tās gatavo ēdienu, liek dažādus priekšmetus, piemēram, iepirkumu maisiņus, somas, datorsomu, mobilos telefonus, mašīnas atslēgas un vēl citus sīkumus, tāpēc uz virsmām nonāk mikroorganismi no dažādām vidēm.

Divas reizes nedēļā kārtīgi attīri virsmu - izmanto universālo tīrīšanas līdzekli un visu rūpīgi noslauki. Tādā veidā virsma būs drošāka veselībai.

Foto: Unsplash

Virtuves izlietne

Uzreiz aiz darba virsmas seko izlietne, kas lielākoties ir mitra, tāpēc šeit ir labvēlīga vide dažādiem mikroorganismiem. Izlietnes notekcaurulē sakrājas dažādi alergēni un pelējums - šeit ik dienu ielīst gatavošanas pārpalikumi, sulas un piena produkti, kas dažkārt sakrājas caurules malās un laika gaitā sapūst.

Ņem vērā, ka izlietnes iztīrīšana ar netīro trauku sūkli īpaši nelīdzēs, tieši pretēji - tā izkliedēs mikroorganismus pa visu izlietni. Tā vietā izmanto tīru sūkli vai papīra salveti un noslauki izlietni ar dezinficējošu līdzekli.

Foto: Unsplash

Sūkļi un birstes

Sūkļi un birstes bieži vien ir virtuves lielākā problēma - tie ātri kļūst netīri, turklāt sūkļi mēdz būt ilgstoši slapji, kas veicina mikroorganismu vairošanos. Tīrot virtuvi vai traukus ar šādu sūkli, mikroorganismi nokļūst uz citām virsmām, piemēram, traukiem, no kuriem tie nonāk uz pārtikas produktiem.

Ik pēc divu dienu lietošanas ieliec sūkļus un birstes trauku mašīnas augšējā plauktā un ieslēdz ierīci uz intensīvu mazgāšanas režīmu karstā ūdenī. Kamēr tiek mazgāts viens sūklis, trauku mazgāšanai izmanto otru un tos regulāri maini vietām.

Foto: Pixabay

Ledusskapja plaukti un atvilktnes

Pat ja ledusskapja atvilktnes ir vizuāli tīras, tā tomēr var būt mikroorganismiem bagātākā vieta virtuvē. Ja tā padomā - cik daudzas reizes ir gadījies tur atrast sieru ar beigušos derīguma termiņu, iepuvušus dārzeņus vai gaļu? Ledusskapja atvilktnēs laika gaitā no veciem pārtikas produktiem sakrājas baktērijas, un pēc tam tās inficē citus produktus vai paātrina to bojāšanos.

Pirmkārt, vienmēr turi gaļu un dārzeņus atsevišķās atvilktnēs. Otrkārt, ik pēc kāda laika izņem atvilktnes un plauktus, izmazgā tos ar siltā ūdenī atšķaidītu dezinficējošu mazgāšanas līdzekli.

Foto: Pixabay

Cepeškrāsns un gaismas slēdži

Ar slēdžiem parasti ir vislielākās problēmas, jo parasti cilvēki tos netīra vai arī to dara ļoti, ļoti reti. Ja ikdienā nododies šefpavāru cienīgām nodarbēm, cepeškrāsns slēdži tiek aiztikti ne vienu vien reizi, kas arī veicina mikroorganismu nokļūšanu uz tiem un izdzīvošanu slēdžu starpās. Savukārt par gaismas slēdžiem tiek domāts vēl retāk - tos, gatavojot maltīti, ik pa laikam ieslēdz, taču par to tīrīšanu gadās aizmirst.

Gatavojot ēdienu, turi pa rokai roku dezinficējošās salvetes un ar tām notīri rokturus un slēdžus, tiklīdz pienāk nākamā tīrīšanas diena.

Foto: Pixabay

Kafijas aparāts

Pienākot kārtējai tīrīšanas reizei, bieži vien viss tiek notīrīts un izmazgāts, izņemot kafijas aparātu. Tici vai ne, taču šeit mikroorganismiem ir īpaši patīkama vieta, kur dzīvot, - kafijas aparātam ir ūdens tvertne, kurā ir stāvošs, silts istabas temperatūras ūdens un konstants mitrums.

Pagatavo savu tīrīšanas līdzekli - sajauc ūdens tvertnē vienu glāzi ūdens ar divām ēdamkarotēm baltā etiķa. Ieslēdz kafijas aparātu kafijas vārīšanas režīmā, vienu reizi liec ierīcei izfiltrēt etiķūdeni un pēc tam atkārto darbību ar tīru ūdeni. Etiķis dezinficēs kafijas aparātu un iznīcinās kaitīgās baktērijas.

Foto: Pixabay
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu