Tik tak! Mājokļa funkcionālais dekors - pulkstenis

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Saules, ūdens, uguns, smilšu pulksteņi – jau tūkstošiem gadu atpakaļ netrūka dažādu dabas dotu laikrāžu, kas cilvēkiem ļāva orientēties dienas ritmā. Laikiem ejot, pulksteņi ir mainījušies un attīstījušies. Kādi laika rādītāji rotā mūsdienu mājokļus un vai pastāv noteikumi to iekļaušanai interjerā, stāsta pašmāju interjera un dizaina portāls Homer.lv.

www.homer.lv

Interjera laika rādītāju priekšteči bija pulksteņa torņi ar zvanu. Tie viduslaikos sāka parādīties rātslaukumos un baznīcās, un apliecināja pilsētas varenību. Pakāpeniski laika mērītāji iekārtojās arī bagātu ļaužu mājās.

Pirmie iekštelpu pulksteņi parādījās 17. gadsimtā. Proti, 1650.gadā Anglijā tika izgudroti stāvpulksteņi – tie ātri iekaroja milzu popularitāti, kļūstot par neatņemamu interjera sastāvdaļu cienījamās mājās. Šādus laikrāžus izvietoja visredzamākajā mājokļa vietā, lai apliecinātu mājas īpašnieka pārticību, dižciltību un gaumi.

Liels pulkstenis prasa daudz vietas, turklāt to nedrīkst iestumt stūrī, likt rindā ar citām mēbelēm, aizsegt ar augiem vai stāvlampām. Tie ir pelnījuši plašu telpu un netraucētu skatu, tieši tādēļ ar laiku lielmēroga stāvpulksteņus izkonkurēja sienas pulksteņi. Mūsdienās tas vēl arvien ir vispopulārākais laikrāža veids, jo vienlaikus gan taupa telpu, gan funkcionāli dekorē sienu.

Foto: Publicitātes foto

Izsenis pulksteņi tika uzstādīti ļaužu pilnās vietās, kur dzīve nekad neapstājās, piemēram, galvenajos pilsētas laukumos, pie centrālās baznīcas, stacijās un uz trokšņainiem ielu krustojumiem. Pēc šāda principa dizaineri iesaka izvietot mājokļa vispamanāmākos laikrāžus viesistabā – tur tie pildīs ne vien funkcionālu uzdevumu, bet arī kļūs par krāšņu interjera elementu.

Dizaina eksperti pauž, ka pulksteņus jāizvēlas pēc tam, kad pabeigts remonts un ir skaidrība par interjera stilu. Laikrādim vai nu organiski jāiekļaujas izvēlētajā stilistikā, vai otrādi – jākļūst par spilgtu tā akcentu. Pulksteņi var saderēt ar sienas krāsu vai pretēji – kontrastēt, galvenais ir ievērot loģisku stilistiku. Piemēram, ja tapetes ir ar apaļu rakstu, kvadrāta ciparnīca izskatīsies nevietā. Savukārt koka pulksteņus vislabāk izvēlēties tādā pašā tonī, kādā ir istabas mēbeles.

Foto: Publicitātes foto

Vienmēr gaumīgi izskatās koši pulksteņi uz neitrālas krāsas monotonas sienas. Tomēr arī šajā gadījumā spilgti pulksteņi jālīdzsvaro ar tāda paša toņa aizkariem, mēbeļu apdari vai citiem aksesuāriem telpā.

Foto: Publicitātes foto

Izvēloties sienas pulksteņus, jāņem vērā istabas izmērs. Proti, lielai telpai neder miniatūrs tikšķētājs ar ciparnīcu, jo tas var pazust kopējā interjerā. Ja tomēr izvēlaties neliela izmēra pulksteņus, tie ir jāpapildina ar citiem dekora elementiem, lai radītu pabeigtu kompozīciju.

Foto: Publicitātes foto

Veiksmīga kompozīcija ir arī vairāki pulksteņi, kas nolikti vienā rindā un katrs rāda laiku dažādās pilsētās. Piemēram, dzimtajā, tajās, kur dzīvo tuvinieki, draugi vai pat sadarbības partneri. Mūsdienās cilvēki kļuvuši kosmopolīti, tādēļ, kā atzīst dizaineri, šis risinājums ir ļoti pieprasīts un moderns.

Foto: Publicitātes foto

Pulkstenis ir aksesuārs, kas nav lieks nevienā telpā, taču jāatceras, ka ikvienā no tām tam ir atšķirīga loma. Piemēram, ja viesistabā pulkstenis pilda ne tikai funkcionālu, bet arī dekora funkciju, tad guļamistabā pulksteņu greznība ir lieka. Interjeristi atgādina, ka šajā telpā šis dekora elements nedrīkst novirzīt uzmanību no galvenā – miega. Tāpēc izvēloties laikrādi guļamistabai, galvenais, kam pievērst uzmanību, ir klusa pulksteņu mehānisma gaita.

Vēl arvien jebkurā interjerā spēj iekļauties klasisks modinātājs. Turklāt, tas noteikti ir cilvēka veselībai draudzīgāks risinājums nekā mobilā telefona modinātājs, atgādina eksperti.

Foto: Publicitātes foto

Vairāk veiksmīgu piemēru, kā interjerā iekļaut pulksteņus, apskati portāla Homer.lv ideju grāmatā!

www.homer.lv

Homer.lv iesaka:

BALTIJĀ LIELĀKAIS INTERJERA, DIZAINA PRIEKŠMETU UN APDARES MATERIĀLU TEMATISKAIS KVARTĀLS - DECCO CENTRS!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu