"Vienotība" kategoriski neiebilst pret pensiju indeksāciju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apvienības "Vienotība" pārstāvji neiebilst savu koalīcijas partneru Zaļo un zemnieku savienība ierosinājumam veikt pensiju indeksāciju, vienlaikus gan uzsverot, ka joprojām tiekot gaidīti precīzi aprēķini par fiskālo ietekmi un nosacījumiem. Nepieciešamie aprēķini no Labklājības ministrijas puses tiek solīti līdz 14.jūlijam, kad Saeima lems par deputātu iesniegtā pensiju indeksēšanas priekšlikuma nodošanu komisijām.

Jāsagaida konkrēti aprēķini

Tieslietu ministrs un premjera pienākumu izpildītājs Aigars Štokenbergs (V) pēc koalīcijas partiju tikšanās uzsvēra, ka šajā jautājumā joprojām tiekot gaidīti detalizētāki aprēķini un fiskāli neitrāla risinājuma piedāvājums.

Neskatoties uz finanšu ministra Andra Vilka (V) iepriekš pausto kraso nostāju pret pensiju indeksāciju, Štokenbergs atzina, ka pensiju indeksācija ir atbalstāma pie nosacījuma, ja pretī ir finanšu avots.

Arī Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāre Ilze Vinķele (V) uzsvēra, ka vēl esot jāsaņem detalizēti aprēķini, vienlaikus gan neiestājoties pret iespējamu pensiju indeksēšanu. Pēc Vinķeles teiktā, viņas pārstāvētā politiskā spēka piedāvājums arī bijis veikt mazo pensiju indeksāciju, vienlaikus mazinot piemaksas pensijām virs 250 latiem, kam gan nepiekrītot ZZS un Labklājības ministrija.

Mazās pensijas nedrīkstot indeksēt uz lielo pensiju rēķina

Ilona Jurševska
Ilona Jurševska Foto: LETA

Savukārt atbalstāma būtu pensiju līdz 135 latiem bez piemaksām indeksēšana. Kopā ar piemaksām šāda pensija veido apmēram 165 latus, ko arī iepriekš ierosinājuši Saeimas deputāti. Ministre pauda pārliecību, ka

pensiju indeksāciju esošajā situācijā var atļauties, jo prognožu neizpildes dēļ bezdarbnieku pabalstu izmaksās šogad pārpalikums budžetā būšot ap 30 miljoniem latu.

Pēc Jurševskas teiktā,

indeksācija varētu tikt veikta, ja gada inflācija sasniedz 5%, kas arī, visticamāk, notikšot.

Ja tiek indeksētas mazās pensijas, šogad būtu nepieciešami trīs miljoni latu, bet nākamgad 13 miljoni latu, informēja ministre.

Jau ziņots, ka Saeimas Sociālo un darba lietu komisija pagājušajā nedēļā ar balsu vairākumu nolēma iesniegt izskatīšanai Saeimā likumprojektu, kas paredz no šī gada rudens atsākt indeksēt mazās pensijas un pagarināt priekšlaicīgās pensionēšanās iespēju. Likumprojekts apvieno divus Saeimas frakciju un vienu valdības iesniegtu likumprojektu.

Attiecībā uz pensiju indeksāciju likumprojekts paredz, ka valsts pensijas, kuru apmērs nepārsniedz 165 latus mēnesī, tiks pārskatītas reizi gadā 1.oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu. Ja indekss būs mazāks par skaitli "1", valsts pensijas pārskatītas netiks.

Grozījumi tāpat paredz līdz 2013.gada 31.decembrim saglabāt iespēju personām, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem, divus gadus pirms pensionēšanās vecuma sasniegšanas vecuma pensiju pieprasīt priekšlaicīgi. Patlaban likums paredz iespēju doties pensijā priekšlaicīgi līdz šī gada beigām.

Grozījumi likumā "Par valsts pensijām" paredz arī precizēt normu, ka tiesības pieprasīt pensiju piecus gadus pirms noteiktā vecuma būs personām, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem un kuras aprūpējušas bērnu, kurš līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai atzīts par bērnu ar invaliditāti. Patlaban šādas tiesības noteiktas personām, kas līdz astoņu gadu vecuma sasniegšanai aprūpēja bērnu ar invaliditāti.

Paredzēts, ka likums stāsies spēkā 2011.gada 1.septembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu