Demonstrē, kas notiek ar riteņbraucēju, kuru notriec auto

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Cik bīstama ir velosipēdista sadursme ar automašīnu, kas brauc ar ātrumu 50 kilometru stundā? To šodien demonstrēja policija kopā ar Ceļu satiksmes drošības direkciju. Visi satiksmes dalībnieki aicināti būt īpaši modri tuvākajās divās nedēļās, kad atsākas mācību gads un arvien vairāk bērnu mēros ceļu uz skolu.

Mākslinieka veidotā lelle Jurčiks atainojot vidējo Latvijas velosipēdistu. Ģērbies tumšās, krēslā nepamanāmās drēbēs, un bez ķiveres. Jurčika spēkratam nav ne atstarotāju, ne gaismas lukturīšu. Bērniem gan mēdz būt arī spilgtāks apģērbs, tomēr tumšajos rudens vakaros šoferi to var pamanīt par vēlu.

Lelle pēc sadursmes ar auto ir izjukusi pa daļām, kurpes aizlidojušas, galva nolūzusi. Autovadītājs brauca ar atļauto braukšanas ātrumu - 50 kilometriem stundā, taču velosipēdistam un kājāmgājējam šāda sadursme būtu letāla.

Statistika liecina, ka šogad ievainoti jau 500 gājēju, pagājušajā gadā par pārdesmit cilvēkiem mazāk. Bet kopumā ceļu satiksmes negadījumos šogad cietuši jau gandrīz 1000 cilvēku, no kuriem turpat puse pārvietojušies uz velosipēdiem, mopēdiem, motocikliem un kvadricikliem. Tādēļ pirms mācību sākuma īpaši svarīgi bērniem atgādināt elementārākos ceļu satiksmes noteikumus, ejot uz skolu ar kājām vai braucot ar velosipēdu.

Satiksmes eksperts Pauls Timrots: "Ir ļoti svarīgi, lai mazāku bērnu vecāki izstaigā ar savām atvasēm ceļu uz skolu un atrod mazāk bīstamos variantus, mazāk bīstamās pārejas, mazāk vietu, kur jāiet pāri ceļam, apskatās – varbūt tur ir kāds būvlaukums, kādi remontdarbi, tur vispār citādi ir jāiet. Un kopā izrunā, kā viņi ies uz skolu. Un pāris reizes vecāki aiziet bērnam līdzi un paskatās, kā viņš pats tiek galā, paejot no muguras, pavērojot, kā viņi to dara."

Viena no biežāk pieļautajām velosipēdistu kļūdām ir skatīšanās pār kreiso plecu, jo, paskatoties pa kreisi, pa kreisi iet arī rokas un tas rada bīstamu situāciju. Pēdējā laika velobraukšanas popularitātes vilnis ir apsveicams. Tomēr bērniem, kas vairs nebrauc vecāku pavadībā, bet vēlas izmantot veloceliņus vai braukt pa pilsētu, no 12 gadu vecuma obligāti nepieciešama velosipēda vadītāja apliecība.

Andris Lukstiņš, CSDD vadītājs: "Līdz šim vadītāja apliecību velosipēdiem varēja dabūt Bauskas ielā vai rajonu nodaļās, bet pašlaik tāds mācību centrs ir izveidots Motormuzejā. Un pašlaik mums ir pievienota arī Biķernieku sporta bāze, un mēs domājam ne tikai par lielo sportu, bet arī par bērniem, ka viņi šeit varētu trenēties, apgūt drošu braukšanu ne tikai ar velosipēdiem, bet arī ar mopēdiem."

Ceļu satiksmes drošības direkcija aicina skolās pirmo audzināšanas stundu veltīt drošībai uz ceļa. Turklāt ieinteresētās skolas var aicināt ciemos arī policijas tēlus bebru Bruno un runci Rūdi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu