Izmeklēs novārdzinātā zēna lietu; centra vadītāja atstādināta

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc gadījuma, kad no sociālās aprūpes centra "Kalkūni" slimnīcā smagā stāvoklī nonāca novārdzis zēns invalīds, no amata atstādināta centra vadītāja, kā arī sociālās rehabilitācijas un sociālās aprūpes nodaļas vadītājas, informēja Labklājības ministrijas (LM) pārstāve Marika Kupče.

Uz laiku atstādina no amata

Apstākļu noskaidrošanā iesaistījusies arī Valsts policija.

LM lietu sākusi izmeklēt jau pirms televīzijas sižeta par "Kalkūnos" novārgušo bērnu, jo ministrijā ar iesniegumu vērsusies bērna māte. LM ierosinājusi disciplinārlietu pret "Kalkūnu" vadītāju Skaidrīti Kazanovu, centra sociālās rehabilitācijas nodaļas vadītāju un sociālās aprūpes nodaļas vadītāju, kuras no ceturtdienas uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku atstādinātas no amata.

Kupče pastāstīja, ka cietušā zēna māte telefoniski vērsusies ministrijā 9.septembrī. LM speciālisti pieprasījuši centra paskaidrojumus, un 16.septembrī ministrijā saņemts arī oficiāls mātes iesniegums. Tas pārsūtīts arī Veselības inspekcijai, kā arī par iespējamajiem pārkāpumiem "Kalkūnos" informēta Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI). Savukārt LM speciālisti šonedēļ devušies pārbaudē uz "Kalkūniem".

Veselības inspekcijā informēja, ka saņemts iesniegums gan no zēna mātes, gan LM un par šo gadījumu ir sākta pārbaude, kuras ietvaros tiks veikta gan medicīnisko dokumentu ekspertīze, gan citas pārbaudes. Inspekcijā pieļāva, ka lietas izskatīšana varētu ilgt maksimālo termiņu – četrus mēnešus.

Līdz šim sūdzības nav bijušas

Svētdien sociālās aprūpes centrā pārbaudi veiks arī neatkarīgi eksperti no nevalstiskajām organizācijām, piebilda Kupče.

Pašlaik nav zināms, cik ilgi lietas izmeklēšana varētu turpināties.

Kupče norādīja, ka agrāk par "Kalkūniem" līdzīgas sūdzības nav saņemtas un šis ir pirmais gadījums.

Kriminālprocess nav sākts

Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes pārstāve Kristīne Mieze teica, ka policija saņēmusi zēna mātes iesniegumu un pašlaik noskaidro lietas apstākļus, taču pagaidām kriminālprocess nav sākts.

Ja policija izlems sākt kriminālprocesu, tiks norīkotas ekspertīzes, piebilda Mieze.

Zēnu tur badā

LNT raidījums "Tautas balss" šonedēļ ziņoja, ka Stradiņa slimnīcā nopietnā stāvoklī nogādāts zēns no "Kalkūniem", kurš kopš dzimšanas ir invalīds un slimo ar cerebrālo bērnu trieku. Zēnam bijušas grūtības ar barības norīšanu, un viņa stāvoklis pasliktinājies.

Iespējams, viņš nav pienācīgi ēdināts.

"Tas, ka viņš kārtīgi nepaēda, ir skaidrs. No mūsu viedokļa nepaēšana bija nevis tāpēc, ka viņam nedeva, bet tāpēc, ka viņš nevarēja norīt, un to viņi laikam nepamanīja," raidījumam atzinis Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas reanimācijas nodaļas vadītājs Pēteris Ošs.

Bērnu sociālās aprūpes centra "Kalkūni" uzdevums ir nodrošināt bāreņu un bez vecāku gādības palikušu bērnu, kuri nav sasnieguši divu gadu vecumu, bērnu ar smagiem garīgās un fiziskās attīstības traucējumiem, kuri nav sasnieguši četru gadu vecumu, un bērnu invalīdu ar smagiem garīgās attīstības traucējumiem, kuri nav sasnieguši 25 gadu vecumu, sociālo un medicīnisko aprūpi, audzināšanu, apmācību un sociālo rehabilitāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu