Mērķis «Latgalīti» padarīt par pieklājīgu krāmu tirgu (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Latgalītes krāmu tirgus pārmaiņu priekšā. Tirgu, kas iemantojis nelāgu slavu kā vieta, kur jaunu saimnieku meklē ne tikai lietotas, bet nereti arī zagtas mantas, vairākkārt mēģināts likvidēt. Taču no jaunā gada Latgalītei būs jauns saimnieks.

Noderīgi un lēti

Dainis skatās, kas DVD atskaņotājam vēderā, jo tas sācis niķoties. Meistars ar zelta rokām. Salabos teju visu, kas saplīsis, ja vien savu laiku nokalpojušajai detaļai atradīsies aizvietotāja. Un nereti glābiņš, kur šo trūkstošo detaļu meklēt, ir Latgalītes tirgus. Dainis uz Latgalītes tirgu nāk jau teju 20 gadus: «Šeit es nāku pirkt tādas lietas, kuras arī veikalos nav, tās ir tādas unikālas lietas, kuras nekur vairs neražo, te var nopirkt gan celtniecībai, gan mājai, arī elektronikai.

Tā kā tas ir tirgus, tad šeit vienmēr var vienoties par cenu.»


Un tieši tāpēc, ka te viss teju divreiz lētāks nekā veikalā, šo krāmu tirgu iecienījis arī Sergejs.
«Šīs tādas labas šķēres par trim latiem, tiešām jaunas, var noderēt, taisot mājās remontu, veikalā cik maksā?» jautā tirgus pārdevējam Sergejs. Turklāt celtniecības veikalos preču sortiments nemaz neesot tik liels, kā tas ir šeit. Starp visiem daudzajiem liberiņiem katrs atrod ko sev noderīgu. Šis vīrs ticis pie ziemas zābakiem.

Arī antikvariātu meklē šeit

Latgalītes pārdevēji stāsta, ka ne jau tikai ar veciem krāmiem viņi te tirgojas, arī senlietu kolekcionāri var uzdurties patiešām vērtīgiem priekšmetiem.

Šo vietu iecienījuši arī ārvalstu tūristi.


«Nāk uz to nodedzināto sinagogu, tas ir pirmais objekts, un pēc tam uzreiz mēs. Kaut ko pērk? Nē, kā eksotiku nāk skatīties, kā uz zooloģisko dārzu,» stāsta tirgus pārdevējs.

s:174147]

Turpmāk Latgalītes tirgum būs jauni vaibsti

No jaunā gada tam mainās apsaimniekotājs. Ar līdzšinējo sadarbība pašvaldībai neizveidojās. Gada beigās, beidzoties nomas līgumam, tas vairs netiek pagarināts.

Galvenā problēma – tirgus bija izveidojies par zagto mantu perēkli.

Te pirmā vieta, kur īpašnieks meklē savu nozagto riteni, automagnetolu vai mobilo telefonu. Policija te biežs viesis, vairākiem iekšlietu ministriem bijis lozungs – Latgalīti aizklapēt.
«Ja kādreiz kaut ko nozog, apzog kādu lielu cilvēku, tad te jau bijis tā, ka tirgu taisa ciet, ka visus krata. Pa šiem gadiem te visādi brīnumi redzēti,» atceras pārdevējs. Pārdevēji saka, nevienam jau uz pieres nav rakstīts, ka viņš to mantu zadzis.
Turpmāk Latgalītes saimnieks būs Rīgas Centrāltirgus, kas

noliedz pilsētā klīstošās baumas, ka krāmu tirgus beigs pastāvēt.


«Mēs nekādas revolūcijas netaisāmies veikt, mēs vēlamies nodrošināt šī tirgus nepārtrauktu darbību, mērķis – nākamgad sagatavot attīstības vīziju un projektu, lai 14. gadā jaunus kioskus, nojumes izveidotu, lai uzlabotu vizuālo skatu un pievilcību, būtu ērtības pārdevējiem un pircējiem,» sola Rīgas Centrāltirgus valdes priekšsēdētājs Anatolijs Abramovs.
Centrāltirgus vadība gatava sadarboties ar policiju, lai mainītu tautā iesakņojušos stereotipu par Latgalīti kā zagto mantu citadeli.

Mērķis ir Latgalīti padarīt par tādu krāmu tirgu, par kuru nav kauns.
Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu