Atvērta plānojuma biroji ir kaitīgi veselībai

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš/Apollo

Atvērta plānojuma birojos strādājošie slimo biežāk, cieš no stresa un ir mazāk ražīgi, atklājuši Austrālijas pētnieki.

Pētījumā par mūsdienu biroju dizaina iespaidu uz strādājošiem atklājies, ka pāriešana uz atvērta plānojuma biroju ir pārliecinoši negatīvs solis, kas veselības problēmas un psiholoģiskas sekas atstāj 90% strādājošo.

Ar atvērta plānojuma biroju saistīts paaugstināts stresa līmenis un strādājošo savstarpēju konfliktu risks, asinsspiediena paaugstināšanās un straujāk darbinieku maina, norāda pētījuma autors Vinešs Omens.

«Atvērta plānojuma darba vidē strādājošie saskaras ar dažādām problēmām, kā privātuma zaudēšana, identitātes zaudēšana, zems darba ražīgums, dažādas veselības problēmas, stress un zema apmierinātība par darbu,» skaidro Omens.

Strādniekus vajā nedrošība un stress, ko veicina apzināšanās, ka kolēģi vienmēr var redzēt, ko viņi dara datorā, un dzirdēt viņu telefonu sarunas.

Lielā kolektīvā ir paaugstināts trokšņu līmenis, kas kaitē koncentrēšanās spējām un mazina darba ražīgumu. Pastāv arī augstāks darbinieku konflikta risks, jo cilvēki viens otram atrodas tik tuvu, ka pat zvanošs telefons var sakaitināt citus.

Daudzu cilvēku atrašanās vienā telpā arī veicina baktēriju un vīrusu izplatīšanos, kas nozīmē dažādu vīrusu vai infekcijas slimību brīvu izplatīšanos starp kolēģiem.

«Pētījumi liecina, ka darba devējs var ietaupīt līdz 20% būvniecības izdevumus, veidojot atvērta plānojuma biroja vidi. Bet darba vietas dizainam vajadzētu ņemt vērā darbinieku dažādās sociālās un psiholoģiskās vajadzības,» norādīja Omens.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu