Nodokļi un gada pārskats «Bilancē»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Bilances 5 (235.) nr., kas iznāk 2. martā, varat lasīt:

GRĀMATVEDĪBA

Sabiedrības dalībnieku sapulces sasaukšana gada pārskata apstiprināšanai

Strauji tuvojas brīdis, kad sabiedrībām, kurām 2009. gada finanšu gads noslēdzās 2009. gada 31. decembrī, jāsagatavo un jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā 2009. gada pārskats. Šajā rakstā sniegta informācija par finanšu pārskatam pievienojamajiem dokumentiem un veicamajām procedūrām, lai gada pārskats tiktu noformēts atbilstoši tiesību aktu prasībām.

GRĀMATVEDĪBAKrājumu uzskaite un novērtēšana finanšu pārskatā

Sagatavojot sabiedrības finanšu pārskatu, īpaša uzmanība jāpievērš krājumu atlikuma pilnīgai inventarizācijai un pēc iespējas precīzākai novērtēšanai, jo Latvijas ekonomikas straujās izmaiņas kopumā pazeminājušas visu sabiedrību aktīvu vērtību. Atbilstoši grāmatvedības likumdošanas prasībām bilances datumā apgrozāmie līdzekļi, tajā skaitā arī krājumi, jānovērtē zemākajā no vērtībām – iegādes, izveidošanas pašizmaksā vai tirgus cenā.

NODOKĻI

Uzņēmumu ienākuma nodoklis par kārtējo taksācijas gaduIr pagājuši pāris mēnešu, kopš 2009. gada nogalē pieņemtajiem grozījumiem nodokļu likumos. Nodokļu speciālisti, grāmatveži un citi profesionāļi, kuru darbs ir saistīts ar nodokļu likumu ievērošanu un piemērošanu, ar šiem grozījumiem un arī ar to nepilnībām jau saskārušies, jo, piemēram, attiecībā uz iedzīvotāju ienākuma nodokli un pievienotās vērtības nodokli tie jau reāli ir jāievēro.

NODOKĻI

PVN piemērošana starpvalstu pakalpojumiem

Grozījumi likumā «Par pievienotās vērtības nodokli» (PVN likums), kas tika izsludināti pagājušā gada 21. decembrī un stājās spēkā 1. janvārī, ir ne tikai ieviesuši jaunus kritērijus pakalpojumu sniegšanas vietas noteikšanai, bet paredz arī daudz citu jauninājumu ierastajā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) aprēķināšanā, piemērojamās nodokļa likmes noteikšanā, darījuma brīža un priekšnodokļa atskaitīšanas brīža noteikšanā, nodokļa rēķina izrakstīšanā u.c. Ar minētajiem grozījumiem Latvija izpildīja savas saistības Eiropas Padomes direktīvu 2008/8/EK attiecībā uz pakalpojumu sniegšanas vietu, 2008/9/EK attiecībā uz citā dalībvalstī samaksātā PVN atmaksu un 2008/117/EK attiecībā uz nodokļu krāpniecības, kas saistīta ar Kopienas iekšējiem darījumiem, apkarošanu prasību ieviešanā. Bez grozījumiem PVN likumā nodokļu maksātājiem būtu jāizpēta arī grozījumi PVN likuma piemērošanas noteikumos (14/11/2006 Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 933) un jaunie MK 22/12/2009 noteikumi Nr. 1640 par PVN deklarāciju.

NUMURĀ:

• Ārpustiesas parādu restrukturizācija• Ziņas par darba ņēmēju jāiesniedz pirms darba līguma• Uzņēmējdarbības apvienošanās procesā iegādāto nemateriālo aktīvu atzīšana

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu