Vai skolās vajadzētu obligātu veģetāro dienu?

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Helsinku municipālā padome trešdien atbalstīja domnieces Emmas Kari ierosinājumu un noteica, ka Somijas galvaspilsētas mācību iestādēs vienu dienu nedēļā audzēkņiem pasniegs tikai veģetāros ēdienu, vēsta laikraksts «Helsingin Sanomat».

Pieņemtais lēmums paredz, ka vienu dienu nedēļā skolu ēdnīcās netiks pasniegti nekādi gaļas vai zivju produkti.

Tomēr balsojums notika tikai pēc neierasti emocionālām debatēm, un Kari pauda pārsteigumu par dažu domnieku aso reakciju uz viņas ierosinājumu.

«No vides viedokļa pārtika ir politikas sastāvdaļa,» norādīja domniece, kura pārstāv Zaļo līgu.

Taču emocijas bangoja jau pirms sēdes pilsētas municipālās padomes kafejnīcā.

«Manuprāt, tas nav jautājums, kurš jārisina pilsētas padomei. Skolu ēdināšana ir Izglītības departamenta atbildība, un tā jāuzrauga profesionāļiem un civildienesta ierēdņiem,» paužot zināmu neizpratni par Kari ierosinājumu, sacīja Maija Antila, kurā pārstāv sociāldemokrātus. Viņa piebilda, ka visa diskusija ir «elitāra, moralizējoša un netīkama».

Debates uzsāka Zaļo līgas pārstāve Johanna Sumuvuori, paziņojot, ka iknedēļas veģetārās pārtikas diena būšot brīnišķīga akcija klimata izmaiņu ierobežošanai.

«Tas nenozīmē, ka kāds tiks mērdēts badā,» sacīja Sumuvuori.

Savukārt Nacionālās koalīcijas partijas pārstāve Sirpa Asko-Seljavāra norādīja, ka cilvēka zobi un gremošanas sistēma paredzēta jauktas pārtikas patērēšanai.

«Nav pareizi, ka cilvēki tiek piespiesti ēst veģetāro pārtiku ideoloģisku iemeslu dēļ,» uzsvēra Asko-Seljavāra.

Pret obligāto veģetāro dienu skolās iebilda pat kulinārijas kluba «Eläinten hautausmaa» («Dzīvnieku kapsēta») pārstāvis Evens Juho Romakaniemi.

«Šķiet, mums šeit ir daži reakcionāri, kas vēlas iznīcināt šo daudzveidību,» sacīja kulinārijas entuziasts.

Tikmēr Nacionālās koalīcijas pārstāve Nina Sumalainena, tribīnē vēcinot pavāra grāmatu, ieteica pamēģināt grilētu dārzeņu lazanju.

«Nedomāju, ka iknedēļas veģetārās pārtikas diena kādu varētu nomērdēt badā,» piebilda Sumalainena.

Tajā pašā laikā kristīgo demokrātu pārstāvis Mika Ebelings pret veģetāro dienu iebilda, piesaucot bibliskas metaforas.

«Jēzus runāja par farizejiem, kuri uzkrāva cilvēkiem ierobežojumus, kurus paši nevēlas ievērot,» sacīja Ebelings.

Savukārt sociāldemokrāts Ēro Neineluma, lai izšķirtos, vaicāja padomu dēlam, kurš vēlas kļūt par pavāru. Dēls atbalstīja veģetāro dienu, un tāpēc domnieks balsojumā arī atbalstīja Kari ierosinājumu.

Taču Jusi Halla-Aho, kurš pārstāv partiju «Patiesie somi», uzskata, ka veģetārās dienas ieviešana ir piemērs noteiktas kliķes ideju piespiedu iepotēšanai, soli pa solim iedzīvinot tās ideoloģiju.

Tajā pašā laikā Espo pilsētas municipālā padome pirmdien līdzīgu ierosinājumu noraidīja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu