LU dzimšanas diena

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

28.septembris ir Latvijas Universitātes dzimšanas diena. Par godu nozīmīgajai gadskārtai jau notikuši un šodien vēl paredzēti vairāki pasākumi – grāmatas atvēršanas svētki, izstādes un saules pulksteņa atklāšana, profesora Klausa Švāba lekcija u.c.

Latvijas Universitāte, valsts lielākā augstskola un vienīgā klasiskā universitāte Latvijā, ir tikai gadu jaunāka par savu valsti un šodien – 28.septembrī – svin 90 gadu jubileju.

«Likās, ka, tikai Latvijas Universitāti atklājot, ir pilnvērtīgi pasludināta arī Latvijas valsts,» – tā savulaik rakstīja Mariss Vētra.

Šodien par godu LU jubilejai plkst. 10 notika ekumēniskais dievkalpojums Doma baznīcā. To vadīja Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags, Romas katoļu baznīcas arhibīskaps kardināls Jānis Pujats un Latvijas Pareizticīgo baznīcas metropolīts Aleksandrs.

Dienas vidū plkst. 12 interesenti ir pulcējušies LU Vēstures muzejā, kur tiek atklāta LU Vēstures muzeja sagatavotā izstāde un notiek grāmatas «Latvijas Universitāte 90 gados: Dzīve» un LU vēstures interneta lapas vesture.lu.lv atvēršanas svētki.

Izstādē «No nezināmā uz zināšanām» foto mirkļos un vēstures faktos atklāta Universitātes dzīve 90 gadu garumā, tajā iekļauti arī materiāli par zinātniskajiem sasniegumiem un galvenajiem pētniecības virzieniem LU pēdējos gados.

Grāmata «Latvijas Universitāte 90 gados: Dzīve» ir par Latvijas Universitātes vēsturi, atklājot katrai desmitgadei zīmīgāko. Autoru kolektīvs – LU Sociālo zinātņu fakultātes komunikācijas zinātnes maģistranti, doktoranti un mācībspēki. Grāmatā neiekļautie materiāli būs izlasāmi un aplūkojami interneta lapā – vesture.lu.lv.

Plkst. 12.45 uz jumta platformas Raiņa bulvārī 19 notika saules pulksteņa un Rīgas pirmā triangulācijas tīkla ģeodēziskā nullpunkta piemiņas plāksnes atklāšana.

Svētku turpinājumā svinīgā LU Senāta sēde. Tajā par LU Goda biedru tiks ievēlēts Valsts prezidents Valdis Zatlers un tika sveikti LU Goda doktori un emeritus profesori, kā arī LU bijušais kanclers Pāvels Fricbergs, kam tiks pasniegts LU apbalvojums – LU Ģerboņa Zelta zīme.

Svinīgās LU Senāta sēdes ietvaros publisko lekciju «Managing Global Interdependency» Valsts prezidenta lekciju ciklā «Pasaules līderu lasījumi» lasīja Pasaules ekonomikas foruma dibinātājs un izpilddirektors Klauss Švābs, kam sēdē tiks piešķirts LU Goda doktora nosaukums.

Pēc lekcijas paredzēta LU Fonda stipendiju programmas «Ceļamaize 2009» stipendiātu sveikšana.

Vakarā plkst. 19 sāksies svētku koncerts Latvijas Nacionālajā operā, kur LU darbiniekus un viesus priecēs arī LU pašdarbības kolektīvi – kori «Juventus», «Minjona», «DeCoro», LU Studentu pūtēju orķestris un LU TDA «Dancis». Īpašs koncertā būs Ulda Marhilēviča muzikālais veltījums LU 90 gadu jubilejā – dziesma «Tālāk» (pirmatskaņojums).

Pusstundu pirms koncerta pie Operas nama tiks aizdegta LU svētku lāpa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu