Skolās grib sakārtot bezglutēna ēdināšanu

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas celiakijas pacientu biedrība «Dzīve bez glutēna» parakstīja līgumu ar Sabiedrības integrācijas fondu (SIF) par finansējuma saņemšanu ar mērķi stiprināt savu kapacitāti ar celiakiju slimo bērnu interešu aizstāvības procesos, portālam «Apollo» stāstīja Irina Rubinčika, Latvijas celiakijas pacientu biedrība «Dzīve bez glutēna».

Projekta ietvaros biedrība veiks Latvijas skolu un bērnu dārzu vadītāju aptauju ar mērķi noskaidrot, vai viņu vadītās iestādes nodrošina speciālo bezglutēna ēdināšanu bērniem ar diagnozi celiakija; uztura speciālisti izstrādās bezglutēna ēdināšanas standartu izglītības iestādēm; pieredzes apmaiņas brauciena laikā tiks izvērtēta Tamperes pilsētas (Somija) labākā prakse bezglutēna ēdināšanas organizēšanā bērniem. Projektu noslēgs konference, kurā izglītības un veselības jomu speciālisti tiks iepazīstināti ar Latvijas situāciju, Somijas pieredzi un izstrādāto bezglutēna ēdināšanas standartu.

Biedrības «Dzīve bez glutēna» valdes priekšsēdētājs Cvi Rubinčiks: «Mēs regulāri saņēmam sūdzības no vecākiem, kuru bērniem ir celiakija: viņu bērnus atsakās uzņemt mācību iestādēs diagnozes dēļ, viņiem netiek nodrošinātas brīvpusdienas, viņi nevar piedalīties kopīgos pasākumos. Lai saglabātu veselību, bērnam ar celiakiju uz visiem laikiem jāatsakās no daudziem produktiem, kuri satur kviešus, miežus, rudzus - no maizes, makaroniem, bulciņām, faktiski, visiem rūpnieciski pārstrādātiem produktiem. Taču šodien Latvijā ir pieejami arī daudzi bezglutēna produkti, un ievērot bezglutēna diētu var arī mācoties parastajā skolā vai bērnu dārzā. Mēs vēlamies paskaidrot izglītības iestāžu darbiniekiem, ka tas nav tik sarežģīti, lai atteiktos uzņemt bērnu ar šādu diagnozi, un mēs arī izveidosim skaidru bezglutēna diētas aprakstu ar ēdienkaršu paraugiem un recepšu instrukcijām».

Biedrība «Dzīve bez glutēna» aicina uz sadarbību izglītības iestāžu pārstāvjus, lūdzot viņus neatteikties sniegt telefoniskās intervijas. Pētnieki telefoniski noskaidros, vai skolā ir bērni ar celiakiju, vai viņiem tiek nodrošināta speciālā diēta un kādas ir šīs speciālās ēdināšanas izmaksas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu