Piecas valstis uzsāk veiksmes stāstu medības. Skaties tiešraidi

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Toms Grinbergs/ LU preses centrs

Lai veicinātu uzņēmēju un augstskolu sadarbību, 28. novembrī, Latvija kopā ar Somiju, Norvēģiju, Zviedriju un Lietuvu uzsāks reģiona veiksmīgo piemēru identificēšanu, kur sadarbojoties par ieguvējiem kļuvušas abas puses.  «Universitāšu – uzņēmējdarbības sadarbības attīstība, balstoties uz veiksmes stāstiem» mērķis  ir pozitīvi ietekmēt Latvijas uzņēmējdarbības un augstākās izglītības savstarepējo mijiedarbību un saīsināt ceļu uz veiksmi tām augstskolām un industrijām, kas šobrīd vēl tikai uzsāk savstarpējo sadarbību.  

Veiksmes stāstu identificēšanā iesaistījušās šajā jomā pieredzējušākās Ziemeļvalstu un Baltijas universitātes. Latvijas, Stokholmas, Stavangeras, Turku un Viļņas universitātes kopā ar Latvijas Darba devēju konfederāciju apkopos veiksmes stāstus 6 jomās – sadarbība jaunu produktu un pakalpojumu radīšanā un komercializācijā; mācību programmu veidošanā, atbilstoši uzņēmējdarbības vajadzībām; pētniecībā un izstrādē (R&D); efektīvā uzņēmēju iesaistē augstskolu pārvaldībā; darbaspēka mobilitātē.

Apaļā galda diskusijā no Latvijas puses piedalīsies arī finanšu, inovāciju un mārketinga eksperti: Ivars Golsts (Latvijas Garantiju aģentūras direktors), Sandis Kolomenskis (DPA/SQUALIO programmatūras kompetences centra vadītājs), Mārtiņš Jaunarājs (BaltCap investīciju direktors), Matīss Neimanis (LU Inovāciju centra vadītājs) un Gatis Mūrnieks (McCANN WorldGroup Riga vadītājs).

Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone uzsver, ka «ir būtiski, lai izglītības sistēma visos tās posmos atbalsta cilvēka iespējas izvēlēties spējām un darba tirgus prasībām atbilstošu izglītības programmu un nākotnes profesiju. Mērķis rast kritērijus veiksmīgai augstākās izglītības un uzņēmēju sadarbībai ir loģisks solis, un tie definējami ne tikai no augstskolu puses, bet pārbaudāmi arī uzņēmēju darbības vidē.»

www.lu.lv

Kā atzīst LU zinātņu prorektors profesors Indriķis Muižnieks Latvijas Universitātei dalība šādā iniciatīvā ļauj parādīt LU iestrādnes – gan kopā ar uzņēmējiem paveikto izaugsmes virzienu un interesantāko izstrādņu apzināšanā, gan sadarbojoties nevalstisku organizāciju ietvarā. «Arī Latvijas universitāte var lepoties ar saviem veiksmes stāstiem, tā piemēram, BIRTI un Connect-Latvia, gan atbalstot uzņēmējdarbības uzsākšanas iniciatīvas LU Studentu biznesa inkubatorā un kopā ar RTU un Norvēģijas kolēģiem, Zaļo tehnoloģiju inkubatorā, gan īstenojot konkrētus lietišķo pētījumu projektus, kurus atbalsta Eiropas Struktūrfondu Reģionālās Attīstības fonds vai starptautiskā mērogā darbojošies uzņēmumi, piemēram, Latvijā ražoto būvmateriālu siltumizolācijas īpašību novērtējums, jaunu kosmētikas līdzekļu receptūras un testēšanas metožu izstrāde, kristālu augšanas un ūdens straumju modelēšanas darbos. Šī iniciatīva ir lieliska iespēja iepazīties un gūt jaunu pieredzi par tiem mehānismiem, kas Somijas, Zviedrijas un Norvēģijas universitātēm ļauj veidot veiksmīgu sadarbību ar uzņēmējiem,» saka LU zinātņu prorektors profesors Indriķis Muižnieks.

Turku universitātes (Somija) Inovāciju un uzņēmējdarbības centra vadītājs Petteri Sinervo uzsver, ka «augstskolu ietekme sabiedrībā tiek radīta un uzturēta caur sadarbību ar uzņēmumiem, nozaru organizācijām. Šāds projekts ļauj starptautiski konkurētspējīgajai Turku universitātei ne tikai nodot zināšanās, kas ļautu šim reģionam kļūt spēcīgākam, bet arī pašiem iegūt jaunas zināšanas, lai veicinātu universitātes tālāko sadarbību ar uzņēmējiem.»

Stavangeres universitātes (Norvēģija) partneri Stig Selmer Anderssen un Elisabeth Faret uzsver: «Tieši veiksmes stāsti ir centrālais virzītājs tam, lai universitāte institucionālā un stratēģiskā līmenī fokusētos uz inovācijām. Norvēģijas rietumi gadsimtiem ir bijuši starptautiskās tirdzniecības un uzņēmējdarbības centrs. Sadarbība ar uzņēmējiem ir ielikta jau Stavangeres universitātes šūpulī, bet pagājušā gadā universitāte pievienojās Eiropas Inovatīvo universitāšu konsorcija. Mūsu darbībā nav nozīmīgākas tēmas par šo – mēs cieši sadarbojamies ar uzņēmējiem, lai piedāvātu labākos mūžizglītības modeļus, veiksmīgi strādājam ideju komercializācijas jomā. Ar limitētu valsts un iekšējo finansiālo resursu, sadarbība ar privātiem uzņēmumiem ir kritiski svarīga, lai spētu nodrošināt vadošu lomu izglītībā un pētniecībā prioritārajās jomās.

Iniciatīva ilgs vienu gadu ar trīs būtiskākajiem posmiem – starptautiski pielīdzināmu veiksmes kritēriju piedāvājums jau šogad rudenī, kas tiks apspriests ar dažādu nozaru darba devējiem. Veiksmīgo sadarbības piemēru prezentācijas Asamblejā, kas notiks Rīgā 2014.gada martā. Pēc tās sekos visa reģiona augstākās izglītības iestāžu un uzņēmēju iesaiste veiksmes stāstu kolekcijas izveidē, kas būs publiski pieejama.

Kolekcijā ietilps gan veiksmīgie piemēri, gan apskats par kopsakarībām, kādēļ noteikta sadarbības forma, tematika vai lokācija ir kļuvusi veiksmīga. Kolekcija būs arī būtisks kontaktu ieguves punkts, lai uzņēmēji atrastu tās universitātes, kas ir atvērtas sadarbībai, savukārt universitātes ieraudzītu partnerus no uzņēmējdarbības vides saviem izstrādes projektiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu