Lidot aiz laimes un «sadegt»: vai esmu atkarīga no attiecībām?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

«Es daru visu viņa dēļ, es tā viņu mīlu, cenšos, lai mums, lai vīram viss būtu labi,» stāsta kāda sieviete, kuru pārņēmusi trauksme, slikta pašsajūta, apetītes zudums, bet ārsti vainu neatrod. Atkarību speciāliste Ilze Maksima pieļauj, ka šādi simptomi varētu liecināt par atkarīgām attiecībām.

Sadegt attiecībās

«Visa mana dzīve ir mans partneris, mūsu ģimene!» Тā teic sieviete un vēstī to no sirds. Speciāliste skaidro, ka ir normāli, ja vēlamies, lai attiecībās mūs saprot un novērtē, bet tas nenozīmē, ka varam aizmirst par sevi un savām vajadzībām. Protams, attiecības - tas ir kompromiss, rēķināšanās vienam ar otru un rūpes, tomēr nedrīkst dzīvot tikai otra cilvēka dēļ. Ja dari visu iespējamo, lai tikai partneris justos apmierināts, un tavs psiholoģiskais komforts ir atkarīgs tikai no viņa, tad tās vairs nav veselīgas attiecības.

Atkarīgās attiecībās sieviete kļūst atkarīga no vīrieša klātbūtnes, no viņa atzinības, no viņa vajadzības pēc savas partneres. Šī vajadzība sievieti vada un kontrolē. Pamazām sieviete kļūst atkarīga no šīs mīlestības - pat ja domā, ka nekad to nesaņems.

Ne vienmēr, tomēr biežāk tās ir sievietes, kas attiecībās kļūst atkarīgas. Tas tamdēļ, ka sievietes ir emocionālākas būtnes nekā vīrieši.

Kā pa viļņiem

Patiesībā cilvēks, kurš ir atkarīgs no attiecībām, alkst neko citu kā vien mīlestību. Viņš cer, ka, sniedzot to labāko partnerim, pretī saņems cerēto. Diemžēl sajūtas šādās attiecībās var būt galēji pretējas – vienubrīd tā var būt augstākā laimes izjūta, bet citā brīdī pilnīgs izmisums un nedrošība.

Protams, partnerattiecībās piedzīvojam arī dažādus posmus un pārmaiņus ieņemam dažādas lomas – upura, kritiķa vai mātes glābējas. Tas nav slikti, tomēr nevienā no posmiem nevajadzētu iestrēgt uz ilgāku laiku.

Speciāliste skaidro, ka cilvēka atkarību no attiecībām bieži izraisa bailes no vientulības. Tāpēc būtu svarīgi saprast, ka vientulība un atstumtība nav tas pats, kas kāda perioda pavadīšana vienatnē. Tā pat ir veselīga, jo ļauj sevi sadzirdēt, saprast savas domas un notiekošo. Atrast savas prioritātes var tikai vienatnē ar sevi.

Personība, ne īpašums

Kaut vai neliela sievietes patstāvība vai pašapliecināšanās ātri vien parādīs, vai vīrietis ir nobriedis kā personība. Ja viņš par sievietes soli protestē vai dusmojas, tad acīm redzami, ka arī viņš nav pati pilnība un jūtas nedroši.

Ja sieviete atkarīgās attiecībās ir nonākusi līdz brīdim, kad sākusi apšaubīt tās, tad būtu ieteicams paanalizēt sevi – kas garšo, kas patīk un interesē, ko vēlas. Šāda sevis analīze agri vai vēlu var novest pie atziņas, ka cilvēks pats atbild par to, ko jūt, domā un dara, un neviens cits. Viss atkarīgs no tā, cik liels ir viņas iekšējais spēks.

Ne viena vien sieviete, sākot apjaust sevi, ātri vien pamana, ka attiecības ar vīrieti nav auglīgas. Svarīgi ir saprast, ka laimes avots nav jāmeklē citos, tas ir katrā pašā!

Pilnu rakstu lasi žurnālā «36,6 C» (Attiecību ceļvedis)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu