Atņems bērnu - es dzemdēšu citu jeb kā bērniem klājas Latvijā (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja man atņems šo bērnu, es dzemdēšu citu! Tāds bijis kādas mammas ultimāts, kad lemts par viņas bērna izņemšanu no ģimenes. Speciālisti ir nobažījušies jo Latvijā bērni bieži tiek uztverti kā slogs vai pat peļņas avots, nevis kā vērtība.

Vēl pavisam nesen kāda sieviete sazinājās ar policiju un paziņoja, ka grib atteikties no saviem trim bērniem. Viņa

viena audzinot trīs pusaudžus un vienkārši nespējot tikt ar tiem galā.

Šis gadījums sabiedrībā raisīja plašu rezonansi, aktualizējot tēmu, par ko ikdienā nemaz tik bieži nerunājam.

Kādas tad ir problēmas Latvijas ģimenēs?

Speciālisti ir skeptiski. Viņuprāt, no desmit ģimenēm piecās bērnu un vecāku starpā ir konflikti, savukārt trīs – situācija ir tiešām slikta. Šis ir tikai pieņēmums un, iespējams, pārspīlēts. Taču policistiem, kuri ikdienā strādā tieši ar bērniem, ne jau iztēle, bet pieredze liek izdarīt šādus secinājumus. Un pieredze ir skarba.

Tāpat ir daudzas ģimenes, kurās bērni ir peļņas avots.

Proti – ir bērns, ir nauda. Ja bērns tiek atņemts, cilvēki pat nekautrējoties runāt, ka drīz vien, ja tā var teikt, uztaisīšot nākamo. Šie vecāki labi pazīstami bāriņtiesai.

Pērn Rīgā bērni atņemti 400 ģimenēm

Aptuveni 30% no viņiem atgriezīsies pie saviem vecākiem, pārējie ne. Viņiem meklēs jaunas mājas. Ja izdosies tādas atrast.
Šīs ģimenes tad arī spilgti ilustrē stāsti par no bāriņtiesas telpām nozagtām mantām, draudiem ar fizisku izrēķināšanos un tamlīdzīgi. To visu faktiski dara «klienti», proti – vecāki, kuri audzina bērnus.

Ne velti Latvija Eiropā šajā jomā ne tuvu nav labākajās pozīcijās – gluži otrādi,

pētījumi liecina, ka pie mums bērniem klājas visbēdīgāk.

Vai tuvākajā laikā kaut ko izdosies mainīt – prognozes nav optimistiskas. Ir ieteikumi, kā to paveikt – strādāt ar vecākiem, uzlabot viņu finansiālo stāvokli. Taču ģimenēs, kurās galvenajā lomā ir alkohols, diemžēl ne nauda, ne lekcijas nepalīdzēs. Te aicinājums gan bērniem nekautrēties lūgt palīdzību, gan skolotājiem, kaimiņiem, radiem un draugiem nebūt vienaldzīgiem un iesaistīties, lai palīdzētu!

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu