Ner­vu sa­bru­ku­ma uz­bru­kums

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Strīds vēl ne­no­zī­mē pa­sau­les ga­lu, pār­dzī­vo­jums – arī ne. Bet pēc vai­rā­kiem strī­diem un pār­dzī­vo­ju­miem gan jā­sāk do­māt, kurš ir kļu­vis kaš­ķīgs, ne­cie­šams un dep­re­sīvs – ne­skai­tā­mie ap­kār­tē­jie jeb var­būt tu pats... Var­būt ir vērts iz­vēr­tēt se­vi un sa­vu at­tiek­smi, lai lai­kus sa­pras­tu, vai ne­ma­not nav pie­za­dzies TAS – ner­vu sa­bru­kums...

Nav tā­da sa­bru­ku­ma!

Ar jē­dzie­nu ner­vu sa­bru­kums sa­dzī­vē ap­zī­mē vi­sas fi­zi­olo­ģis­kas un psiho­lo­ģis­kas sa­slim­ša­nas, ku­ras iz­rai­sī­jis stress. Pār­sva­rā gan tie ir ga­rī­gi jeb psiho­lo­ģis­ki trau­cē­ju­mi – sa­rež­ģī­tas kon­flikt­si­tu­āci­jas, iek­šē­jas psiho­lo­ģis­kas pre­tru­nas. Ja cil­vēks nav at­ri­si­nā­jis iek­šē­ju vai ār­ēju kon­flik­tu, vi­ņam var at­tīs­tī­ties psiho­so­ma­tis­kie fe­no­me­ni – psiho­lo­ģis­ku ie­mes­lu dēļ pa­rā­dās fi­zi­olo­ģis­ki trau­cē­ju­mi kā­du or­gā­nu dar­bī­bā.

„Ner­vu sa­bru­kums – tā nav me­di­cī­nis­ka di­ag­no­ze, psiho­lo­gi šim stā­vok­lim vai­rāk iz­man­to ap­zī­mē­ju­mu psiho­lo­ģis­kā krī­ze,” skaid­ro psiho­te­ra­pei­te un psi­hi­at­re La­da Sto­lig­vo. „Ner­vu sa­bru­kums ir ļo­ti vis­pā­rīgs ap­zī­mē­jums, kas ie­tver da­žā­dus sim­pto­mus, sā­kot no ne­omu­lī­gas, ne­dro­šas sa­jū­tas un mie­ga trau­cē­ju­miem, līdz pat sirds­klau­vēm un psi­his­kām sa­slim­ša­nām, kas pie­pra­sa pa­cien­ta ie­vie­to­ša­nu psiho­nei­ro­lo­ģis­ka­jā slim­nī­cā.”

Arī ja no­ti­ku­si tra­ģē­di­ja ar tu­viem cil­vē­kiem vai cil­vēks bi­jis kā­das tra­ģis­kas si­tu­āci­jas acu­lie­ci­nieks, pār­dzī­vo­tais var iz­pro­vo­cēt ner­vu sa­bru­ku­mu. Ta­ču ne ti­kai lie­li pār­dzī­vo­ju­mi var iz­rai­sīt ner­vu sa­bru­ku­mu – tam par ie­mes­lu var būt arī ilg­sto­ša psiho­fi­zis­ka pār­pū­le, lie­la slo­dze vai ik­die­nišķs stress pār­lie­ku lie­lās de­vās.

Vis­bie­žāk sa­sto­pa­mie sim­pto­mi jau ie­lais­tai ner­vu sprie­dzei ir asins­spie­die­na mai­ņas, gal­vas­sā­pes, sirds­klau­ves un sā­pes vē­de­rā. Šā­dos ga­dī­ju­mos cil­vē­kiem va­ja­dzī­ga gan psiho­lo­ģis­ka, gan me­di­ka­men­to­za pa­lī­dzī­ba.

Ris­ka gru­pā – tu!

„Ja sa­vu dzī­vi va­rat pie­lī­dzi­nāt ne­mie­rī­gai jū­rai, tad zi­niet – esat ie­rak­stāms ris­ka gru­pā un jums ir lie­las ie­spē­jas pie­dzī­vot ner­vu sa­bru­ku­mu,” brī­di­na psi­hi­at­re.

Iz­rā­dās, dau­dzi bries­mu fak­to­ri ir arī šķie­ta­mi ne­vai­nī­gi ik­die­nas no­ti­ku­mi, pie­mē­ram, ne­re­gu­lārs un ne­pie­tie­kams miegs. Nor­mā­li cil­vē­kam ik nak­ti mie­gam va­ja­dzē­tu at­vē­lēt vi­dē­ji as­to­ņas stun­das. Ja re­gu­lā­ra ne­gu­lē­ša­na kom­bi­nē­jas ar al­ko­ho­lu vai ci­tām nar­ko­tis­kām vie­lām, ag­rāk vai vē­lāk būs jā­mek­lē psi­hi­at­ra vai nar­ko­lo­ga pa­lī­dzī­ba.

Ot­ra ris­ka gru­pa ir pār­lie­ku prā­tī­gie un uz­cī­tī­gie. „Mūs­die­nās cil­vē­kiem ir ļo­ti liels dar­ba un mā­cī­bu ap­joms, kas ra­da mil­zī­gu fi­zis­ku un emo­ci­onā­lu slo­dzi. Šā­dā re­žī­mā ie­spē­jams dzī­vot kā­du lai­ku, bet, ja tas tur­pi­nās ilg­sto­ši, vie­nā brī­dī ra­dī­sies pro­blē­mas.”

Ta­ču diez­gan bie­ži cil­vē­ki, ku­riem šīs pro­blē­mas ro­das, ne­do­das pie spe­ci­ālis­ta, bet mek­lē glā­bi­ņu ap­rei­bi­no­šās vie­lās. „Ma­ni uz­trauc, ka lie­lā­kā da­ļa cil­vē­ku uz­ska­ta, ka alus nav al­ko­hols. Pa­tie­sī­bā alus al­ko­ho­lisms ir ļo­ti sma­ga pro­blē­ma Lat­vi­jā, jo ne­ma­not ie­stā­jas at­ka­rī­ba, ku­ru pār­traukt pa­šu spē­kiem vairs nav ie­spē­jams. Sāk dar­bo­ties ne ti­kai psiho­lo­ģisks pie­ra­dums, ka alus glā­ze it kā at­vieg­lo si­tu­āci­ju, bet pa­pil­dus or­ga­nis­mā vei­do­jas arī pie­ra­dums pie šīm vie­lām.”

Jā­uz­ma­nās ik­vie­nam

Ik­die­nišķs strīds, sa­sprin­gtas pār­ru­nas ar dar­ba de­vē­ju, mā­cī­bu pār­slo­dze, ek­sā­me­ni... Šie un dau­dzi ci­ti fak­to­ri daž­kārt iz­rai­sa ne­pa­tī­ka­mu stre­su un arī­dzan fi­zis­ku dis­kom­for­tu – gal­vas­sā­pes, sā­pes kuņ­ģī, ape­tī­tes zu­du­mu vai tās pēk­šņus uz­plaik­snī­ju­mus. Ja šā­das si­tu­āci­jas at­kār­to­jas bie­ži, līdz ar emo­ci­onā­lo sprie­dzi pa­lie­li­nās arī fi­zis­kais dis­kom­forts – ro­das kā­da fi­zis­ka sa­slim­ša­na. Tas no­zī­mē, ka sli­mī­bu iz­rai­sī­jis stress un cil­vēks pie­dzī­vo­jis ner­vu sa­bru­ku­mu.

Lai no tā iz­vai­rī­tos, bū­tu vē­lams jau lai­kus kon­sul­tē­ties ar psi­hi­at­ru vai psiho­te­ra­pei­tu, pirms vēl ra­du­šās sū­dzī­bas par iek­šē­jo or­gā­nu dar­bī­bas trau­cē­ju­miem. „Jeb­ku­ram no mums pie­mīt ne­lie­las ga­ra­stā­vok­ļa svār­stī­bas. Va­ram ap­vai­no­ties uz kā­du, pār­dzī­vot ne­pa­tik­ša­nas un dus­mo­ties die­nu vai piec­as. Ta­ču, ja šāds stā­vok­lis ie­ilgst, tas var at­stāt no­piet­nas pē­das mū­su ve­se­lī­bā. Sa­vu­kārt par or­ga­nis­ma nor­mā­lu stā­vok­li lie­ci­na la­ba ape­tī­te un re­gu­lārs mie­ga ritms.

Bīs­ta­mie sim­pto­mi

Miegs. Sig­nā­li, kad cil­vē­kam va­ja­dzī­ga nei­ro­lo­ga vai psi­hi­at­ra pa­lī­dzī­ba: ja cil­vēks ne­spēj aiz­migt vai mie­gam lab­prā­tī­gi at­vēl ti­kai pār­is stun­du dien­nak­tī un šā­di mie­ga trau­cē­ju­mi tur­pi­nās vis­maz di­vas ne­dē­ļas; ja cil­vēks vis­pār ne­spēj aiz­migt trīs nak­tis pēc kār­tas vai arī pa­mos­to­ties vi­ņam nav iz­gu­lē­ša­nās sa­jū­tas.

Ape­tī­tes zu­dums. Sig­nāls, ka ra­du­šās psiho­lo­ģis­kas vai pat psiho­pa­to­lo­ģis­kas pro­blē­mas:

ja cil­vē­kam vis­maz di­vas ne­dē­ļas nav ape­tī­tes.

Pār­ēša­nās lēk­mes. Pa­zī­mes, kas lie­ci­na par iz­vei­do­ju­šos ne­ve­se­lī­gu sprie­dzes no­ņem­ša­nas me­hā­nis­mu, ku­ru pa­lī­dzēt no­vērst var ti­kai psiho­te­ra­peits: ja cil­vē­kam pēk­šņi pa­rā­dī­ju­sies pār­mē­rī­ga ape­tī­te vai pat pār­ēša­nās lēk­mes. Pār­ēša­nās lēk­mju lai­kā cil­vēks ar pār­ti­ku mē­ģi­na ma­zi­nāt stre­su, jo ēša­na ir vis­vieg­lāk sa­snie­dza­mā bau­da. „Ja ro­das sa­jū­ta, ka cil­vē­kā ir liels tuk­šums, viņš cen­šas šo tuk­šu­mu aiz­pil­dīt ar pār­ti­ku, lai ie­gū­tu mie­ru,” skaid­ro ār­ste. Ga­ra­stā­vok­lis. Pirm­ās dep­re­si­jas pa­zī­mes, kad lai­kus va­ja­dzē­tu do­ties uz kon­sul­tā­ci­ju pie ģi­me­nes ār­sta:

ja di­vas ne­dē­ļas ir hro­nis­ki pa­slik­ti­nāts ga­ra­stā­vok­lis – ne­gri­bas cel­ties no gul­tas, iz­iet lau­kā no mā­jas, ne ar vie­nu sa­tik­ties.

Iz­mi­su­ma lēk­mes. Spe­ci­ālis­ta kon­sul­tā­ci­ja ne­pie­cie­ša­ma:

ja bez ie­mes­la ro­das sa­jū­ta, ka tu­vo­jas nā­ves stun­da, no­tiks kaut kas bries­mīgs, ap­stā­sies sirds vai el­pa. Pa­ras­ti tas no­tiek ne­vis stre­sa brī­dī, bet pēc kā­da lai­ka – pēc stun­das, rei­zēm pat pēc da­žām die­nām.

Pār­dzī­vo­ju­mu la­vī­na. Stei­dza­ma psiho­lo­ģis­ka un me­di­ka­men­to­za pa­lī­dzī­ba ne­pie­cie­ša­ma:

ja dau­dzās stre­sa si­tu­āci­jas sa­sum­mē­jas un vie­nā mir­klī iz­lau­žas mil­zī­ga pār­dzī­vo­ju­mu la­vī­na. Šā­dos brī­žos cil­vē­kam šķiet, ka vi­ņam ir kā­da sirds sli­mī­ba, ne­re­ti tiek iz­sauk­ta ātr­ā pa­lī­dzī­ba.

Tests pa­šdi­ag­no­zes no­teik­ša­nai

Kat­ram no mums bū­tu vē­lams iz­vēr­tēt sa­vus dzī­ves mēr­ķus un ie­kār­tot sa­vu ik­die­nu tā, lai ne­va­ja­dzē­tu skrai­dīt kā vā­ve­rei ri­te­nī. Tas ir ie­spē­jams! Ņe­miet bal­tu la­pu un sa­da­liet to tri­jās sle­jās – A, B, C. A da­ļā sa­rak­stiet dar­bus un mēr­ķus, ku­ri jums ne­dod mie­ru un ob­li­gā­ti, stei­dza­mi jā­pa­veic.

B sle­jā sa­rak­stiet dar­bus, ku­rus tā­pat va­jag iz­da­rīt, bet ne tik stei­dza­mi. Vis­bei­dzot C sle­jā sa­rak­stiet tos, ku­rus va­ja­dzē­tu un gri­bē­tos pa­veikt. Pēc tam no­vēr­tē­jiet, kā iz­ska­tās dzī­ves mēr­ķu sa­raksts.

Ja pir­ma­jā sta­bi­ņā ir vis­vai­rāk da­rā­mo lie­tu, ie­tei­cams no­piet­ni iz­vēr­tēt sa­vu pri­ori­tā­šu ska­lu. Vai tie­šām vi­si šie dar­bi ir tik lie­li, sva­rī­gi un ne­at­lie­ka­mi? Var­būt sa­rak­stā ie­za­dzies kas tāds, kas pa­šam ne­maz nav va­ja­dzīgs, bet va­ja­dzīgs drau­giem, ra­di­nie­kiem vai vien­kār­ši at­bilst ste­reo­ti­piem par pa­rei­zu rī­cī­bu?

Tā­pat va­ja­dzē­tu iz­vēr­tēt arī B un C sta­bi­ņu.

„Man pa­šai šāds sa­raksts ir sa­gla­bā­jies no 1987.ga­da, kur A sle­jā ie­rak­stī­ti tā­di mēr­ķi, kas vēl šo­dien nav re­ali­zē­ti – acīm­re­dzot tie ne­maz ne­bi­ja stei­dza­mi,” ne­slēpj psiho­te­ra­pei­te.

Kad esam iz­vēr­tē­ju­ši sa­vus mēr­ķus, vē­lams pār­ska­tīt sa­vu die­nas kār­tī­bu: cik stun­das at­vē­lē­tas mie­gam, cik – mā­cī­bām, dar­bam un cik lai­ka vel­tām pa­ši sev. „Pa­ra­dok­sā­li, bet mēs tik daudz lai­ka vel­tām tele­vi­zo­ram, ap­kār­tē­jiem cil­vē­kiem un ne­iz­pro­ta­mām me­hā­nis­kām rī­cī­bām, ne­maz ne­ap­zi­no­ties, ka vel­tī­gi tē­rē­jam sa­vu ener­ģi­ju! Mēs pā­rāk re­ti ie­klau­sā­mies se­vī, pa­vai­cā­jot, ko pa­tie­šām vē­la­mies? Daž­reiz or­ga­nisms mūs mā­na, sa­kot – es gri­bu al­ko­ho­lu. Bet vai esam uz­de­vu­ši sev jau­tā­ju­mu: kā­dēļ es gri­bu se­vi in­dēt? Jo al­ko­hols ir nei­ro­tok­sis­ka in­de – vie­la, kas tok­sis­ki ie­tek­mē ner­vu šū­nas. Sā­ku­mā al­ko­ho­lam ir eifo­ri­zē­jošs efekts, bet pēc lai­ka tas tok­sis­ki ie­tek­mē sma­dze­ņu šū­nas un uz tām ie­dar­bo­jas dep­re­sī­vi,” no­rā­da me­di­ķe.

Brī­vī­ba, kas ie­ro­be­žo

Cil­vēks, tā­pat kā jeb­ku­ra bi­olo­ģis­ka sis­tē­ma, nav ie­prog­ram­mēts sē­dē­ša­nai krēs­lā, bet gan lai kus­tē­tos un at­pūs­tos. Ja pa­va­dām sa­vu dzī­vi, ve­ro­ties tele­vi­zo­rā vai da­to­ra kas­tē, jā­vai­cā sev: kā­pēc ne­vē­los ru­nā­ties ar cil­vē­kiem? Kā­pēc ne­gri­bu kus­tē­ties? Dzī­vī­ba ir kus­tī­ba, tā­dēļ ir bū­tis­ki iz­vēr­tēt, kā pa­va­dām brī­vo lai­ku. Sva­rī­gi ir ne­ņemt dar­bu uz mā­jām un brīv­die­nās ne­no­dar­bo­ties ar pa­pil­du dar­biem. Ie­tei­cams, lai cil­vē­kam bū­tu arī in­te­re­ses, kas nav sais­tī­tas ar dar­bu.

Teh­nis­kās ie­rī­ces, kas šķie­ta­mi at­vieg­lo mū­su ik­die­nu, pa­tie­sī­bā ti­kai trau­cē, jo pie­pra­sa ne­mi­tī­gu uz­ma­nī­bu. „Mo­bi­lais tele­fons pie­pra­sa ik­kat­ru se­kun­di būt ga­ta­viem sniegt jeb­ku­ru in­for­mā­ci­ju – par dar­bu, brī­vā lai­ka plā­niem, mā­cī­bām, un tā ir ne­mi­tī­ga in­for­mā­ci­jas pār­slo­dze,” uz­sver psiho­te­ra­pei­te. Kad mo­bi­lais tele­fons aiz­mir­sies mā­jās, sā­ku­mā ro­das ne­dro­šī­bas sa­jū­ta, bet pēc tam – at­vieg­lo­jums un pat miers. „Cil­vē­kam jā­at­ļau­jas bie­žāk pa­būt vie­nam, gan do­do­ties past­aigā, gan klau­so­ties mū­zi­ku, gan no­dar­bo­jo­ties ar sa­viem va­ļas­prie­kiem. Ir sva­rī­gi har­mo­ni­zēt se­vi un sa­vu vi­di. Vis­bei­dzot, rai­zē­jo­ties par drau­do­šu ner­vu sa­bru­ku­mu, der at­ce­rē­ties pār­bau­dī­tu pa­tie­sī­bu: ka­vē tas, kurš stei­dzas...”

Fak­tu rā­mī

Sla­ve­na­jam psi­hi­at­ram dok­to­ram Kār­lim Me­nin­ge­ram reiz jau­tāts, ko viņš ie­teik­tu cil­vē­kam, ku­ram var drau­dēt ner­vu sa­bru­kums. Dok­tors sa­cī­jis: lik­tu iz­iet no mā­jas, pār­iet pār­i dzelz­ce­ļa slie­dēm, lai at­ras­tu kā­du trū­kum­cie­tē­ju un pa­lī­dzē­tu vi­ņam!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu