Lavašs visiem, kam patīk eksperimentēt (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jūs droši vien kādreiz esat nogaršojuši lavašu. Ja vakarā atliek laika un spēka parūpēties par rītdienas brokastīm, tas ir ļoti labs variants: pārziež plāno neraudzētās maizes plāceni ar kādu pildījumu, stingri satin, ievīsta pārtikas plēvē un – ledusskapī iekšā.

Var izdomāt kādu īpašu pildījumu, bet var izmantot, piemēram, pastēti, kausēto sieru vai gatavu sviestmaižu masu. Ātri un ērti, nekas daudz nav jāprot, nav jācep vai jāvāra; no rīta atliek tikai sagriezt lavašu gabaliņos un ēst.

Ilgu laiku var eksperimentēt tikai ar lavaša pildījumiem. Domas ir atšķirīgas par to, cik ilgi pildītajam lavašam jāļauj ievilkties, dažs ir gatavs to ēst jau tūlīt pēc sagatavošanas, citam tāds šķiet pārāk sīksts. Bet lavašu var izmantot arī citiem ēdieniem.

Nepretendējot uz autentiskumu

Ielūkojoties gudrās grāmatās, kur aprakstīts, kā gatavo īstu armēņu lavašu, atliek vien secināt, ka mēs acīmredzot ēdam neīstu. Mums nav īpašā pavarda (tonira) un citu piederumu, kas vajadzīgi, lai pareizi izceptu lavašu, nemaz nerunājot par to, ka trūkst arī iejavas, kas pataupīta no iepriekšējām cepšanas reizēm. Mīkla jāgatavo no miltiem, ūdens, sāls un iejavas, briedinot siltā vietā pat līdz trim stundām. Pēc sadalīšanas gabalos tos atstāj nostāvēties vēl kādu laiku, tad ar riekstkoka veltni uz riekstkoka dēļa izveltnē apaļu pankūku, kura iegūst iegarenu formu pēc tam, kad tiek no rokas rokā nodota meistaram – krāsnī šāvējam. Vārdu sakot, tas ir vesels rituāls. Tradicionālais lavašs ir aptuveni metru garš un 40 cm plats, ar noapaļotiem stūriem. Ja būsim Armēnijā, varbūt laimēsies nogaršot, bet pagaidām izlīdzēsimies ar to, kas mums ir pieejams.

Pamatnīte

Visvienkāršāk ir pirkt lavašu veikalā. To ražo arī tepat Latvijā, lielveikali piedāvā vairākas šķirnes. Dabūjami arī lavaša aizjūras radinieki – tortiljas un tako. Bet, ja ir tāda vēlme, lavašu vai tortiljas varam izcept arī paši.

Lai izmēģinātu savus spēkus lavaša gatavošanā, ņemiet 3 ēdamkarotes miltu, olu un nedaudz ūdens, samīciet cietu mīklu, izveltnējiet no tās apaļu plāksni 1 mm biezumā un apcepiet to no abām pusēm uz pannas bez taukvielām.

Mājās gatavotām tortiljām vajag 2 nepilnas glāzes miltu, 3 tējkarotes taukvielu, pustējkarotes sāls, pustējkarotes cepamā pulvera. Visus šos produktus samīca viendabīgā masā, tad pakāpeniski pievieno ūdeni, līdz iegūst veltnējamu, plastisku mīklu, ko mīca vēl piecas minūtes, sadala 6–10 gabaliņos, katru saveļ apaļā bumbiņā, liek uz miltaina dēļa un plāni izveltnē, apcep uz pannas no abām pusēm. Parasti par lavašu sauc tieši šo plāno, pankūkai līdzīgo izstrādājumu, kaut gan nopērkams arī biezāks lavaša paveids, kuru ēd tāpat kā jebkuru maizi. Starp citu, lavašs nav tikai miltu izstrādājums. Ir arī tā sauktais skābais lavašs, kas populārs Kaukāza tautu virtuvē – plāna pastila, kas iegūta, kaltējot aliču (Kaukāza plūmīšu) vai citu augļu masu.

Ja runājam par tortiljām, Amerikā par īstajām tortiljām daudzi uzskatot nevis no kviešu miltiem, bet no kukurūzas miltiem ceptās. Ļoti iespējams, ka Amerikas pamatiedzīvotāji šos plāceņus gatavoja jau sen pirms eiropiešu ierašanās, bet vēlāk ieceļotāji tos sāka saukt par tortiljām – vārdā, kurā spāņi tolaik dēvēja neraudzētas mīklas kūkas un omletes. Tortiljas izmanto dažādu ēdienu gatavošanā un ne tikai. Izrādās, ir arī mākslinieki, kuri tās apglezno, pārvēršot patiešām oriģinālos mākslas darbos. Šim nolūkam ir piemērotas akrila krāsas.

Ir ļoti daudz recepšu, kur var izmantot vai nu lavašu, vai tortiljas, un rezultāts būs samērā līdzīgs. Daudzi ēdieni tiek ietīti lavaša plātnēs vai tortiljās, tās var kalpot arī par vienreizējās lietošanas šķīvīšiem, kurus pēc tam apēd.

***

LAVAŠA PILDĪJUMA VARIANTI

• Aptuveni vienādās daļās sajauc samīcītu brinzu un sviestu, bagātīgi pievieno kapātus zaļumus un sīki sagrieztu sarkano papriku, kā arī spiedē saspiestu ķiploka daiviņu. Lavašs ar šādu pildījumu ir laba uzkoda pie baltvīna.

• Sablenderē rikotas sieru ar nedaudz olīvu eļļas, pievieno kapātu ķiploku un baziliku (svaigi kapātu vai arī kaltētu).

• Samaļ krabju nūjiņas, pievieno kapātus pētersīļus, dilles, ķiplokus, rīvētu sieru un nedaudz majonēzes.

• Svaigajam sieram piejauc sasmalcinātus burkānus korejiešu gaumē un nedaudz zaļumu.

• Konservētu tunci samīca kopā ar rīvētu sieru, zaļumiem un majonēzi.

• Sablenderē kūpinātu vistas krūtiņu, skābētu gurķi, papriku un sīpolu, pieliek mazliet krējuma.

• Biezpienam pieliek nedaudz krējuma, sāli, rīvētu svaigu gurķi, kam izņemta sēklotne, lociņus un citus zaļumus.

• Samaļ mazsālītu siļķes fileju, pievieno kapātu vārītu olu un rīvētu vārītu burkānu un majonēzi.

• Sablenderē auksti kūpināta laša fileju, saputo ar sviestu un nedaudz saldā krējuma.

• Vājpiena biezpienam piejauc svaigu smalki sarīvētu burkānu un gurķi, sīki sakapātus redīsus un dilles, pievieno sāli.

• Krējuma sieram pievieno nedaudz sadrupināta zilā siera, saputo. To lavaša malu, no kuras sāk ritināt ruleti, pārliek ar nomizotu bumbieru gabaliņiem.

***

DER PAMĒĢINĀT

• Zupa ar lavašu. Izvāra vistas buljona zupu, kurai pievieno dažādas garšsaknes, bet neliek klāt kartupeļus, rīsus vai makaronus. To vietā uz pannas taukos apcep lavašu, kas sagriezts aptuveni 1 cm platās strēmelēs, liek šķīvjos, ielej zupu, katrā šķīvī iekaisa vienu ēdamkaroti rīvēta siera.

• Ātri pagatavojamie hačapuri. Ar dakšiņu samīca 100 g suluguni siera, pievieno 100 g vājpiena biezpiena, kapātus zaļumus, sāli, piparus un ķiploka daiviņu, kas saspiesta ķiploku spiedē. Lavašu sagriež kvadrātiņos, ietin tajos sagatavoto pildījumu, pārziež ar sakultu olu. Liek ietaukotā veidnē, cep mērenā siltumā 5–10 minūtes.

• Lavaša ietinamais papīrs. Traukā, kurā paredzēts pasniegt tikko izceptos šašlikus, vistu šķiņķīšus, plovu vai citus sulīgus karstos ēdienus, ieklāj veselu lielu lavaša plātni, liek sagatavoto ēdienu, pārsedz to ar brīvajām lavaša malām, nolokot uz trauka vidu. Pie viena tas palīdz arī nedaudz ilgāk saglabāt ēdienu siltu, piemēram, ja cep šašlikus ziemīgā

izbraukumā pie dabas. Maltītes beigās ēdēji nereti atzīst, ka tieši lavašs ir visgardākais.

• Omlete ar lavašu vai tortiljām. Omleti cep veidnītēs, kurās ieklāj tortiljas vai ar ūdeni apslacītu lavašu. Katrā ieliek vienu ēdamkaroti rīvēta siera un dažus saldo piparu gabaliņus. Ielej olu, kas sakulta ar pienu, pievienojot sāli, cep cepeškrāsnī, līdz omlete ir gatava (aptuveni 10 minūtes).

• Cepts sātīgais lavašs. Pannā nelielā eļļas daudzumā sacep sīpolus, pievieno malto gaļu, sāli, garšvielas, apcep, pielej nedaudz piena un izsautē. Lavašu sagriež prāvos gabalos, uz katra liek siera šķēli, sagatavoto pildījumu, pārziež ar tomātu mērci. Lavašu saloka aploksnītes veidā, pēc iespējas tā, lai pildījums nevarētu iztecēt, liek uz plāts, cep karstā cepeškrāsnī aptuveni 15 minūtes.

• Karstā uzkoda lavašā. Vistu šķiņķīšus sagriež kubiņos, apcep uz pannas sviestā, pieliek sāli un piparus, var izmantot arī garšvielu hmeli-suneli. Atsevišķi apcep sagrieztus saldos piparus un sīpolus, pievieno gaļai un turpina cept, līdz tā mīksta. Ņem lavaša gabalu šķīvja lielumā, uzliek vidū trīs plānas tomātu šķēlītes, tās pārliek ar trim marinētu gurķu šķēlītēm, uzliek karsto gaļu, uzziež nedaudz majonēzes, aizloka lavašu ciet un tūlīt pasniedz.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu