Vai jūs jau izsaucāt vakcinētājus? (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Liela daļa iedzīvotāju, kas nav vakcinējušies pret ērču encefalītu, aizbildinās ar aizņemtību, tādēļ Palīdzības dienests, kas atrodas slimnīcā “Šmerlis”, piedāvā izbraukuma vakcināciju darbavietā vai mājās jebkurā laikā. Izbraukuma vakcinācija – ērta un izdevīga aizņemtiem cilvēkiem!

Ērces apdraud jebkuru no mums neatkarīgi no tā, vai uzturamies pilsētā vai laukos, strādājam birojā vai mežā. Iespēja inficēties ar ērču encefalītu pastāv pat pilsētas parkos. Tikmēr izvairīšanās no šīs bīstamās infekcijas apaug ar mītiem. Daudzi nepamatoti cer, ka viņus tas neskars, tomēr saslimušo skaits Latvijā kopumā turpina palikt ļoti augsts.

Sabiedrības veselības aģentūras dati liecina, ka pēdējos trijos gados Latvijā ērces ir inficējušas 770 cilvēkus, tostarp 87 bērnus. Tas ir nepiedodami liels skaits, īpaši, ja ņem vērā ērču encefalīta izraisītās sekas – kustību traucējumus, paralīzi uz mūžu vai bērniem - garīgo atpalicību. Šajā bēdīgajā statistikā visvairāk izceļas Rīga un pārējās Latvijas lielās pilsētas, kā arī Kurzeme, īpaši Liepājas, Ventspils un Talsu rajons.

Diemžēl jāapbēdina visi tie „zinošie” ļaudis, kas uzskata, ka efektīvs veids, kā izvairīties no ērču encefalīta pēc ērces piesūkšanās, ir remantadīna lietošana vai imūnglobulīna injicēšana. Izrādās, ka speciālisti tam nav guvuši nekādus praktiskus pierādījumus. Gluži pretēji – dati apliecina, ka, piemēram, 2000. gadā no visiem Latvijā saslimušajiem 66 cilvēki bija lietojuši remantadīnu, bet 11 cilvēkiem pēc ērces piesūkšanās bija ievadīts imūnglobulīns. Neko būtisku, izņemot iespējamo sirdsmieru, nedod arī piesūkušās ērces nodošana pārbaudei, jo tas nekādā veidā neietekmē to, vai cilvēks saslims vai nesaslims ar encefalītu (plašāk par ērcēm, to izraisītām slimībām un šo slimību profilaksi lasiet www.erces.lv).

Ar nožēlu jāsecina, ka sabiedrībā joprojām ir vērojama zināma skepse attiecībā uz vakcinēšanos – vieni uzskata, ka cilvēki gadsimtiem ir iztikuši bez potēm pret ērču encefalītu un tīri labi iztiks arī turpmāk, citi prātuļo par to, ka organismā ievadīt svešas antivielas ir kaitīgi. Šiem skeptiķiem pārliecinoši atbild anesteziologs Valts Rauhvargers: „Pēdējos piecos gados pasaules iedzīvotāju skaits pieaug ļoti strauji. Ģeometriskā progresijā izplatās arī visas infekcijas slimības, tātad daudzkāršojas arī iespēja ar tām saslimt. Tiešām, varētu likties, ka pirms simts un vairāk gadiem, kad vakcīnas neviens nelietoja, cilvēki bija daudz izturīgāki. Tomēr tā ir tikai daļēja patiesība, jo tie, kas bija mazāk izturīgi pret slimībām, nomira jau bērnībā. Mūsdienu cilvēks pret infekcijām ir daudz uzņēmīgāks, un viņš jāpasargā no visa, no kā ir iespējams profilaktiski pasargāt. Kritiku neiztur arī apgalvojumi, ka ar vakcināciju cilvēks kaitē sev, jo ievada organismā svešus antigēnus. Jāsaka, ka, kaut vai ikdienā tīrot zobus, mēs caur smaganām savā organismā ievadām daudzkārt vairāk antigēnu, nekā tas notiek vienu reizi gadā vakcinējoties.”

Latvijā mediķi vairs nelieto Krievijā ražotās vakcīnas un izmanto tikai tās, kas izgatavotas Vācijā un Austrijā. Tās ir savstarpēji aizstājamas, proti, vakcinēšanos var sākt ar vienu un turpināt ar otru. Eiropā nav vēl zināms neviens gadījums, kad būtu saslimis cilvēks, kas vakcinējies ar Vācijā ražoto vakcīnu un precīzi ievērojis atkārtotās vakcinēšanās termiņus un citus ārsta norādījumus.

Viss iepriekšminētais ļauj secināt, ka vakcinēšanās ir vienīgais veids, kā mēs katrs varam sev sniegt maksimāli iespējamo garantiju pret šo bīstamo slimību. Patlaban, proti, laikā, kad diennakts vidējā temperatūra nepārsniedz +7 grādus un ērces vēl nav aktīvas, ir vispiemērotākais laiks, lai sāktu vakcinēšanos un droši sagaidītu dabas atmošanās skaistumu. Mūsdienu steigas un aizņemtības laikā ļoti ērta un loģiska ir Palīdzības dienesta apņemšanās doties pie darba kolektīviem un ģimenēm un vakcinēt iedzīvotājus viņiem izdevīgā laikā un vietā. Arī jums ir iespēja nekavēt darba procesu vai ietaupīt dārgās brīvā laika stundas un vakcinēties pret ērču encefalītu – darba laikā vai vakaros, vai pat brīvdienās.

Izbraukuma vakcināciju Palīdzības dienestam var pieteikt pa tālruņiem 7520930, 9251195 vai www.vakcinacija.lv, turklāt, ja jums ir veselības apdrošināšanas polise, kurā iekļauta apmaksāta vakcinācija, tad jūsu potēšanas izmaksas segs apdrošinātājs.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu