Mājas kinoteātris (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirms izlemjat par liela televizora pirkšanu, nebūtu par skādi apsvērt, vai mājas kinozāles vietā labāk nebūtu savs mājas kinoteātris. Tā kā projektori arvien vairāk tiek pielāgoti mājas lietotājam, turklāt to cenas kļuvušas vismaz nedaudz pieejamākas, tie ir kļuvuši par diezgan spēcīgu alternatīvu lielajiem platekrāna televizoriem.

Arī šobrīd projektorus lielākoties izmanto biznesā vai arī tos pērk īpaši turīgi ļaudis, iekārtojot sev kinoteātra istabu. Taču tas mainās, un šobrīd ražotāji piedāvā vairākus modeļus, kas domāti tieši parastam mājas lietotājam, un arī projektoru cenas ir kļuvušas daudz pieejamākas. Ir pat speciāli projektoru modeļi, kas apvienoti ar DVD atskaņotāju, lai ērti varētu skatīties filmas, kā arī īpaši datorspēļu spēlētājiem pielāgoti (vai drīzāk gan mārketēti) produkti.

Kā izvēlēties?

Arī projektoriem ir vairāki kvalitātes parametri, kas jāņem vērā, lai izvēlētos sev nepieciešamāko modeli. Viens no tiem ir gaismas stiprums, ko mēra lūmenos. Jo vairāk lūmenu, jo spilgtāks būs attēls. Ja telpa, kurā plānojat izmantot projektoru, ir salīdzinoši tumša, tad nav nepieciešams īpaši liels gaismas stiprums. Savukārt, ja projektors jāizmanto gaišā telpā, gaismas stiprums ir izšķirošs, lai attēlu varētu labi redzēt. Tāpat arī, ja projicēto attēlu gribēsiet lielāku, gaismas stiprums arī būs nepieciešams lielāks.

Tāpat kā datora monitoriem, arī projektoriem svarīgs parametrs ir izšķirtspēja. Jo tā ir lielāka, jo vairāk informācijas varēsiet parādīt uz ekrāna. Tātad, ja vēlaties skatīties filmas, vajadzēs projektoru ar lielāku izšķirtspēju. Savukārt parastām prezentācijām var iztikt arī ar mazāku.

Vēl viens būtisks projektora parametrs ir kontrasta koeficients, kas parāda, cik melnā krāsa uz ekrāna būs melna un baltā – balta. Līdz ar to kontrasta koeficients nosaka attēla spilgtumu neatkarīgi no apgaismojuma telpā. Pēc ekspertu ieteikumiem, parastām prezentācijām pietiekot ar projektora kontrastu 300:1, taču šie cipari aiziet arī līdz 2000:1 un tālāk.

Viltīgā cena

Projektoru cenas šobrīd atsevišķiem modeļiem ir jau zem 1000 latiem, taču ir arī modeļi, kas maksā vairākus tūkstošus latu. Tai pašā laikā tas vēl joprojām nav lēts prieks, jo lētāk par 700 – 800 latiem diez vai jaunu projektoru atradīsiet.

"Pirmais iespaids par labu projektoru par zemu cenu bieži vien var būt maldinošs. Papildus iekārtas sākotnējai vērtībai obligāti ir jāņem vērā spuldzes ierobežotais dzīves cikls," aizrāda HP mazumtirdzniecības vadītāja Latvijā Brigita Baķe. "Vienas spuldzes dzīves cikls lētam projektoram varētu būt apmēram no 2000 līdz 3000 stundām un līdz pat 4000 stundām jaunāka tipa iekārtām. Izdarot vienkāršu aprēķinu, redzams, ka, darbinot projektoru 4 līdz 5 stundas dienā, spuldze ir jāmaina jau otrajā iekārtas ekspluatācijas gadā. Būtisks faktors ir arī garantija spuldzei un garantijas piešķiršanas nosacījumi."

Jāņem vērā arī iekārtas ekspluatācijas izmaksas – īpaši tas attiecas uz LCD projektoriem. Šīs iekārtas komplektācijā ietilpst gaisa filtrs, kas attīra gaisu dzesēšanas sistēmā un nodrošina iekārtai normālu darba temperatūru. Bieži vien lietotāji nezina, ka šie filtri ir regulāri jātīra, un iekārta tiek ekspluatēta augstākā darba temperatūrā. Šāda situācija ievērojami samazina projektora dzīves ciklu un var paralizēt pat visas sistēmas darbību.

Lai iemīlētos

Lai patiešām izbaudītu tehnoloģiju, bez dažādiem tehniskiem parametriem ir vēl vairākas lietas, kas ikdienā padara projektoru lietošanu ērtāku. Pirmkārt, tā ir pults, jo ne vienmēr gribēsiet celties no mīkstā krēsla, lai iestatītu vai pārslēgtu projektoru. Tāpat, ja bieži plānojat pārnēsāt savu projektoru, tad varētu noderēt speciāla soma, lai to izdarītu ērtāk un arī drošāk. Pērkot projektoru, izpētiet arī podziņas uz tā, lai tās būtu intuitīvi saprotamas lietošanai. Tāpat jāpaskatās, ar kādām ierīcēm projektors ir savietojams, piemēram, vai tajā var iespraust vadu filmu skatīšanai no DVD atskaņotāja vai datora..

***

4 lietotāju tipi:

Uzņēmējs

Biznesā projektori parasti ir nepieciešami, lai parādītu prezentācijas. Lielākoties tajās ir tikai teksts un fotogrāfijas. Taču, lai arī cik dīvaini tas sākumā liktos, tieši šai lietotāju grupai ir nepieciešami jaudīgākie projektori. Tas tāpēc, ka filmas bieži vien cilvēki ir iecienījuši skatīties tumsā un pie izslēgtas gaismas, savukārt prezentāciju laikā telpās parasti ir diezgan gaišs, jo to laikā nereti nepieciešams arī veikt pierakstus. Tas nozīmē, ka birojos būtu nepieciešami projektori ar lielāku gaismas stiprumu, lai attēlu gaišajās telpās labāk varētu saskatīt.

Kinofans

Gan filmu skatīšanai, gan arī izmantojot projektoru spēļu spēlēšanai, ļoti svarīgs ir ierīces projicētā ekrāna izmērs. Ir dažādas attēla garuma un platuma proporcijas, un atkarībā no tā attēls var būt platāks un proporcionāli šaurāks – kā kinoteātrī – vai arī garenāks. Filmu skatīšanai labāk atbilst 16:9 formāts. Šobrīd populārākā proporcija ir 4:3, kas ir tāda pati kā lielākajai daļai televizoru.

Stilotājs

Lielākoties projektori ir diezgan četrkantaini un baltā, melnā vai pelēkā krāsā, jo ražotāji tos cenšas izstrādāt pēc iespējas neuzkrītošākus. Taču mēdz būt arī modeļi ar īpašu rozīnīti, kas ar savu krāsu vai formu var papildus būt arī kā dizaina elements. Projektora izskats būtiskāks ir tiem lietotājiem, kas nav domājuši šo ierīci piestiprināt pie sienas, bet plāno to izmantot, piemēram, noliekot uz galda, kur tas biežāk būs redzams.

Mobilais

Šai lietotāju grupai izšķirošais projektora parametrs noteikti būs izmērs, bet pats galvenais – ierīces svars. No jaunajiem projektoriem visus jau var pārnēsāt, un tie nav pārāk smagi, taču, ja tas jādara diezgan bieži, tad katriem simt gramiem ir liela nozīme. Lielākā daļa projektoru sver vairākus kilogramus, taču īpaši vieglo projektoru svars var būt pat vesels kilograms. Turklāt šai lietotāju grupai svarīgi varētu būt speciālas projektoru somas, kādas arī tiek piedāvātas, lai, tāpat kā portatīvo datoru, arī šo ierīci būtu ērtāk pārnēsāt un nesabojāt.

***

Projektoru veidi

LCD jeb Šķidro kristālu ekrāna projektori

Šiem projektoriem ir trīs LCD paneļi ar sarkanu, zaļu un zilu signāla krāsu. Gaismai plūstot caur paneļiem, šo paneļu pikseļu atvēršanās un aizvēršanās rezultātā tiek kontrolētas uz ekrāna projicētā objekta krāsas un forma. Šobrīd Latvijā (arī Igaunijā un Lietuvā), kā arī citviet pasaulē visvairāk iegādājas tieši LCD projektorus.

Par LCD vājo vietu tiek uzskatīts tā zemais kontrasta līmenis un ekrānā redzamie vizuālie tīklojumi. Taču LCD projektoriem parasti ir precīzākas krāsas.

DLP jeb digitāLās gaismas apstrādes projektori

Šie projektori objekta projicēšanai uz ekrāna izmanto spoguļmikroshēmu, kas sastāv no vairāk nekā pusmiljona vadāmu mikroatstarotāju. Gaisma tiek projicēta uz šīs mikroshēmas, izmantojot krāsu apli, – ar tā palīdzību caur objektīvu gaisma tiek atstarota uz lēcām. Riņķojošā krāsu apļa mērķis ir ģenerēt milzīgā ātrumā sarkanas, zaļas un zilas krāsas attēlus, radot ilūziju par perfektu krāsu projekciju. DLP tehnoloģija ir mazāk izplatīta, taču skaitās progresīvāka, un tās popularitāte ievērojami palielinās.

Par DLP vājo vietu tiek uzskatīts tā sauktais varavīksnes efekts, kad attēls projicējas nepareizās krāsās. Šiem projektoriem ir lielāka izšķirtspēja un labāki kontrasti. Turklāt DLP modeļi parasti ir kompaktāki.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu