Jaunie programmētāji plūc laurus Baltijas informātikas olimpiādē (24)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas jaunie programmēšanas talanti guvuši izcilus panākumus Palangā notikušajā 20. informātikas olimpiādē. Otro gadu pēc kārtas Baltijas informātikas olimpiāžu vēsturē visi seši Latvijas dalībnieki ir izcīnījuši medaļas, tostarp mājās pārvedot arī vienu zelta medaļu! Savukārt jūlijā labākie jaunie programmētāji dosies uz Vispasaules olimpiādi Taipejā (Taivānā).

Otro rezultātu absolūtā vērtējumā (467 punkti no 600 iespējamiem) sasniedza un zelta medaļu izcīnīja Aleksejs Zajakins (Rīgas 89. vidusskolas 11.klase). Sudraba medaļa Ingum Jānim Pretkalniņam (Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas 9.klase). Savukārt, bronzas medaļas izcīnīja Pēteris Pakalns (Cēsu Valsts ģimnāzijas 11.klase) un trīs Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas skolnieki: Aleksejs Popovs (10.klase), Mihails Smoļins un Kristaps Čivkulis(11.klase).

«Pēdējos gados Latvijas komandas dalībnieki starptautiskajās sacensībās ir priecējuši ar lieliskiem rezultātiem – kā iepriekšējā gadā, tā arī šogad Baltijas informātikas olimpiādē tika izcīnītas 6 medaļas. Būtiski ir apzināties, ka pamatus jauniešu kompetencei inženierzinātnēs, informācijas tehnoloģijās un eksaktajos mācību priekšmetos ir jāliek jau skolas gados. Tieši tāpēc jauno informātikas talantu panākumi vieš optimismu, ka IKT nozare pārskatāmā nākotnē var rēķināties ar konkurētspējīgiem speciālistiem,» uzsver Signe Bāliņa, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente.

«Programmēšana ir unikāla ar to, ka tā padara dzīvi interesantāku ne tikai pašiem programmētājiem, bet arī cilvēkiem, kuri izmanto šo IT profesionāļu radītos produktus ikdienā. Mūsu uzņēmums jau aptuveni 40 gadus aktīvi darbojas IT nozares attīstīšanā, tomēr apzināmies, ka priekšā ir vēl ļoti daudz pārmaiņu, kas būs saistītas ar tādu IT jomā pielietojamu darba instrumentu ieviešanu kā roboti, mākslīgais intelekts, procesori, kas ievietoti iespējami mazākās iekārtās. Jau šobrīd apzināmies, ka nākotnē sagaidāmās novitātes būs nozīmīgākas par jau piedzīvotajām. Būtiski, ka Latvijā izglīto ne tikai šo inovāciju lietotājus, bet arī cilvēkus, kuri paši spēs rādīt gan jaunas idejas, gan šīs idejas veiksmīgi realizēt jau gala produktos - jaunās programmās. Tieši tāpēc patīkami redzēt, ka jaunā Latvijas programmētāju paaudze savas augstās kvalitātes spēj parādīt un apliecināt arī starptautiskā mērogā,» nākotnes tendences iezīmē «Accenture Latvia» direktors Maksims Jegorovs.

Kā norāda «Exigen Services Latvia» valdes loceklis un programmatūras izstrādes vadītājs Pēteris Krastiņš, tad informācijas tehnoloģijas ir prāta disciplīna: « Mēs esam patiesi priecīgi par mūsu komandas sasniegumiem un jauno programmētāju paaudzi! Prāts ir izšķirošais faktors gan idejas radīšanai, gan tās īstenošanai. Tomēr, ja izcilu ideju var radīt viens, tad patiesiem sasniegumiem nepieciešams komandas darbs. Tāpēc esam priecīgi atbalstīt jaunos IT talantus, lai viņu panākumi iedvesmotu jauniešus apgūt IT profesijas un nestu Latvijas vārdu pasaulē. Ceru, ka jauniešu aizraušanās ar programmēšanu tikai augs un kopējais šīs olimpiādes dalībnieku skaits jau drīz pārsniegs gan divus, gan trīs un četrus simtus.»

«Liels gandarījums par jauno IT talantu izcilo sniegumu jau otro gadu pēc kārtas. Būtiski šos talantus attīstīt un noturēt Latvijā, lai radītu jaunas inovācijas un viecinātu Latvijas IKT nozares konkurētspēju,» uzsver Anita Mertena, «Lattelecom Technology» izpilddirektore.

20. informātikas olimpiāde norisinājās no 26. līdz 30.aprīlim, pulcējot 51 dalībnieku no deviņām valstīm (Dānijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Polijas, Somijas, Vācijas un Zviedrijas). Neskatoties uz saspringto sacensību grafiku, Latvijas komandai bija iespēja iepazīties ar Aukstā kara muzeju – bijušo padomju raķešu bāzi, kā arī apmeklēt Kuršu kāpu.

Baltijas informātikas olimpiāde ir algoritmu programmēšanas sacensības, kuru formāts ir līdzīgs Vispasaules informātikas olimpiādes IOI formātam. Katrā no divām sacensību dienām dalībniekiem piecu stundu laikā vajadzēja uzrakstīt trīs uzdevumu risinājumu datorprogrammas kādā no programmēšanas valodām - Pascal vai C++. Pirmā Baltijas informātikas olimpiāde notika Tartu 1995.gadā un Latvijas izlase ir piedalījusies visās notikušajās olimpiādēs.

Loģistikas jautājumus olimpiādē organizēja viens no Latvijas informātikas olimpiādes organizētājiem - LU Matemātikas un informātikas institūts (LU MII). Savukārt Latvijas valstsvienību sacensībās vadīja «Tom Sawyer Software Latvia» pārstāvji Rihards un Rūdolfs Opmaņi.

Kopumā tika apbalvota puse no sacensību dalībniekiem - tika pasniegtas 5 zelta, 9 sudraba un 11 bronzas medaļas.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu