Google uzskatāmi parāda cilvēka ietekmi uz planētu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

Pilsētu izplešanās, ledāju kušana un jūru izžūšana ir tikai daži no cilvēka darbības seku paraugiem, kas uzskatāmi parādīti Google Earth Timelapse vietnē.

Earth Timelapse ir pietuvināms video, kas veidots no 5 miljoniem satelītattēlu, kuri iegūti pēdējo 32 gadu laikā. Tas ļauj ikvienam interesentam ar interneta pieslēgumu pavērot, kā pēdējos trīs gadu desmitos ir transformējusies Dubaija, cik strauji izžuva Arāla jūra, kas notiek ar Nāves jūru un ledājiem polārajos reģionos un tamlīdzīgi.

Google Earth Timelapse

Earth Timelapse redzamas arī Latvijas teritorijā notikušās izmaiņas, taču tās nav tik izteiktas kā, piemēram, Kolumbijas ledāja kušana Aļaskā.

Arāla jūra 1984.gadā un tagad
Arāla jūra 1984.gadā un tagad Foto: Ekrānšāviņš

Jaunā Timelapse versija, pēc Google teiktā, ietver datus, kuru apjoms mērāms petabaitos (viens petabaits ir miljons gigabaitu). Vairums attēlu nāk no NASA un ASV ģeoloģiskās izpētes programmas Landsat, kuras ietvaros planēta tiek pētīta jau kopš septiņdesmitajiem gadiem. Kopumā izmantoti piecu satelītu uzņemtie attēli. Kvalitatīvākie no tiem ir Landsat 8 un Sentinel-2, kuros planēta redzama 2015. un 2016. gadā.

Kolumbijas ledājs Aļaskā
Kolumbijas ledājs Aļaskā Foto: Ekrānšāviņš
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu