Šodien plānots lēciens no 36,7 km augstuma (40)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Beidzot ir pienākusi tā diena, kad, iespējams, kritīs izpletņlēciena augstuma rekords. Pirms 52 gadiem, izlecot no 31,3 kilometru augstuma, to uzstādīja ASV armijas testu pilots Džo Kitindžers.

Šodien šo rekordu centīsies pārspēt ekstrēmo aktivitāšu cienītājs no Austrijas, Fēlikss Baumgartners. Viņa mērķis ir speciālā kapsulā ar hēlija balonu pacelties līdz 120 000 pēdu jeb 36,7 kilometru augstumam, kur debesis vairs nav zilas un ir ļoti labi redzams Zemes horizonta izliekums, spert soli pāri kapsulas durvju slieksnim un veiksmīgi nolaisties atpakaļ uz Zemes.

Ja viss notiks kā plānots, tad 5 minūtes un 35 sekundes ilgajā brīvajā kritienā, kura pirmā daļa paies faktiski bez gaisa pretestības un pilnīgā klusumā, Fēlikss pārsniegs skaņas ātrumu, kas ir 300 metri sekundē jeb 1080 km/h. Kopumā ņemot, Baumgartneram var būt nepieciešamas pat 20 minūtes, lai sasniegtu zemi.

Var atzīmēt, ka Baumgartners jau ir veicis divus testa lēcienus. Viens tika veikts no 21,9 kilometru augstuma. Tas ilga 8 minūtes un 8 sekundes, no kurām 3 minūtes un 43 sekundes tika pavadītas brīvā kritienā. Šajā laikā Baumgartners sasniedza 586,42 km/h ātrumu. Otrs - no 29 610 metru augstuma. Otrajā lēcienā brīvajā kritienā pagāja 3 minūtes un 48 sekundes un to laikā austrietis sasniedza 864 km/h ātrumu.

Zemāk pievienots video ar tiešraidi no šodien plānotā lēciena. Pagaidām gan misijas sākums kavējas, jo tiek gaidīta laika apstākļu uzlabošanās.

Komentāri (40)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu