Veikalos pirmo reizi pieejams mājās veicams HIV tests (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Kā vēsta «Mirror», apmēram 100 000 cilvēku Lielbritānijā ir HIV slimnieki, taču ceturtā daļa to nezina – pirms tam HIV testu mājās bija iespējams veikt, tikai iegādājoties internetā nepārbaudītus testus.

HIV mājās veicamie testi jau pirmdien būs legāli pieejami veikalos pirmo reizi desmitiem gadu laikā.

Cilvēkiem būs iespēja testus iegādāties aptiekās vai tiešsaistē un pārbaudīt savas siekalas vai asinis. Tas tagad būs iespējams tāpēc, ka tika atcelts 1992.gadā ieviestais aizliegums.

Galvenā medicīnas nozares ierēdne Sallija Deivisa (Sally Davies) teica, ka pašreizējie noteikumi nosaka, ka tikai reģistrēti medicīnas darbinieki drīkst veikt HIV testus, taču šie noteikumi ir novecojuši un radīti tāpēc, lai cīnītos ar AIDS draudiem, kas bija novērojami astoņdesmitajos gados.

Viņa teica, ka jaunie noteikumi ir tikuši modernizēti, lai ietu kopsolī ar nesenajiem sasniegumiem zinātnē.

Apmēram 100 000 cilvēkiem Lielbritānijā ir HIV, kas izraisa AIDS, taču ceturtā daļa par to nav informēti.

Pirms izmaiņu ieviešanas testu bija iespējams veikt mājās, izmantojot nepārbaudītus līdzekļus, kas tiešsaistē iegādājami par 75 mārciņām.

Turpmāk nopērkamos testus pārbaudīs Medicīnas un veselības aprūpes regulatora aģentūra.

Testa iepakojumos pieejamā informācija vēstīs, ka gadījumā, ja testa rezultāts izrādās pozitīvs, cilvēkiem ieteicams doties pie ārsta.

Hezere Līka Deita (Heather Leake Date), Karaliskās Farmaceitu biedrības pārstāve, teica: «Testi piedāvās cilvēkiem lielākas izvēles iespējas – tos varēs veikt arī tie cilvēki, kuriem ir bažas, taču viņi baidās doties pie ārsta.»

«Daudzi cilvēki jau ir izmantojuši tiešsaistē nopērkamos, nelicencētos HIV testus, taču viņi nezina, ka, ļoti iespējams, tie uzrāda nepareizu rezultātu.»

Debora Džeka (Deborah Jack) no «National AIDS Trust» teica: «Es ceru, ka tas samazinās satraucošo neatklāto HIV gadījumu skaitu.»

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu