Smēķētāji ir kā ķīmisko atkritumu savācēji (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caro/ScanPix

Tabakas dūmi satur vairāk nekā 4000 ķīmisko vielu, tā padarot katru cigareti par «ķimikāliju rūpnīcu», bet ikvienu, kurš šos dūmus ieelpo, gribot vai nē, - par šīs rūpnīcas atkritumu vācējiem, uzsver Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas ziņojumiem no visiem priekšlaicīgas nāves gadījumiem Latvijā tabaka ir vainojama 16,5% gadījumu. Pasaulē vidēji šis rādītājs ir 8,8%.

Pati zināmākā tabakas dūmu viela ir nikotīns, kas nelielās devās izraisa nervu sistēmas uzbudinājumu un paaugstina asinsspiedienu, skaidro centra pārstāvji. Lielākas nikotīna devas var radīt nervu sistēmas paralīzi. Lai gan, smēķējot tabaku un ieelpojot dūmus, nikotīna pārdozēšana nav iespējama, tas iespējams, vienlaikus lietojot nikotīna plāksterus, košļājamo gumiju un cigaretes. Par nikotīna kaitīgo ietekmi liecina arī fakts, ka kādreiz tas tika izmantots kukaiņu indēšanai.

Tabaka satur arī ūdeņraža cianīdu, kas ir nāvējoša inde, ko senākos laikos izmantoja žurku nogalināšanai. Ieelpojot pat nelielu devu šīs vielas izgarojumu, var rasties galvas sāpes, reibonis un nespēks, skaidro SPKC speciālisti.

Tāpat tabakas dūmu sastāvā ir tvana gāze, kas nogalina, ja tiek ieelpota slēgtās telpās un lielā koncentrācijā, kā arī arsēns - nāvējoša inde, kas atsevišķos gadījumos sajūtama kā lūpu dedzināšana. Arsēna ieelpošana caur dūmiem nerada tūlītējas letālas sekas, bet rada izmaiņas atsevišķu orgānu stāvoklī, izraisot hroniskas saslimšanas. Ir pierādīts, ka arsēns ir līdzvainīgs arī ļaundabīgo audzēju attīstībā, norāda speciālisti.

Bez minētā tabaka satur vēl daudzas ķīmiskas vielas, tostarp arī kadmiju, metanolu, darvu un radioaktīvo vielu «polonijs 210», kas var veicināt smagas saslimšanas, piemēram, plaušu un žultspūšļa vēzi, kuņģa čūlu un leikēmiju.

«Pirms nākamreiz uzkavēties smēķētāju sabiedrībā vai aizkūpināt cigareti, varbūt ir vērts sev pajautāt - vai man to vajag?» aicina SPKC speciālisti.

Jau vēstīts, ka 30.maijā SPKC sāka sabiedrības informēšanas kampaņu «Brīvs», kuras mērķis ir veidot izpratni par smēķēšanas kaitīgumu un popularizēt dzīvi bez tabakas. Tās laikā plānotas publikācijas sociālajos medijos, izglītojošas aktivitātes skolās, reklāmas pasākumi un citas aktivitātes.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu