NASA atzīmē pirmā amerikāņa iziešanu atklātā kosmosā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no YouTube video

Šogad apritēja piecdesmitā gadskārta, kopš cilvēks pirmo reizi izgāja atklātā kosmosā.

Padomju kosmonauts Jurijs Gagarins bija pirmais cilvēks, kas 1961.gadā veica sekmīgu pacelšanos kosmosā, mūsu planētas aplidošanu un atgriešanos uz Zemes. Tikai četrus gadus vēlāk, turpinoties Padomju Savienības un ASV sacensībai par līderību kosmosa apguvē, cilvēks pirmo reizi izgāja atklātā kosmosā. 1965.gada martā to paveica padomju kosmonauts Aleksejs Ļeonovs, bet jūnijā - Gemini 4 misijas astronauts, amerikānis Edvards Vaits.

Vaits «pastaigu» bezgalīgajā tukšumā veica 3.jūnijā, tādēļ viņa panākuma piecdesmitās gadskārtas priekšvakarā tīmeklī aktualitāti ir guvusi videohronika, kā NASA inženieru uzraudzībā notika gatavošanās Gemini 4 misijai un kā noritēja uzturēšanās izplatījuma telpā, kamēr kosmosa kuģis veic lidojumu, kas atbilst attālumam starp Havaju un Bermudu salām.

Citā video, ar kuru NASA atzīmē kosmosa pastaigu sākšanas piecdesmito gadadienu, bijušie astronauti, to vidū Bazs Oldrins, kas kā otrais cilvēks 1969.gadā spēra kāju uz Mēness, un amatpersonas atskatās uz vairāk nekā pusgadsimtu ilgušos sacensību par vadošajām pozīcijām kosmosa apguvē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu