Zonde, kas 13 gados nobrauca 44 kilometrus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Pirms 13 gadiem (2004.gada 25.janvārī), vairākkārt atsitoties pret smiltīm, 72 metrus lielajā Ērgļa (Eagle) krāterī nolaidās Marsa izpētes visurgājējs Opportunity.

2017.gada 10.aprīlī NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) nofotografēja pieminēto krāteri, kurā redzama Opportunity nolaišanās platforma, kā arī netālu no krātera nokritušais izpletnis un nolaišanās kapsulas augšējā daļa. Opportunity, kas joprojām darbojas, nav redzams attēlā, jo atrodas aptuveni 44 km attālumā no nolaišanās vietas.

www.starspace.lv

Šis ir pirmais augstas izšķirtspējas kameras (HiRISE) krāsainais attēls, kurā redzams Ērgļa krāteris. 2006.gadā šī pati vieta tika nofotografēta melnbaltajā variantā. Viens no pirmajiem HiRISE krāsu attēliem, kurā redzams Opportunity, tika fotografēts 2006.gadā, kad visurgājējs bija sasniedzis Viktorijas (Victoria) krāteri, kas atrodas 6 km uz dienvidiem no nolaišanās vietas.

Varat iztēloties, cik pārsteigta bija Opportunity komanda, kad ar pirmo «sitienu» izdevās visurgājēju ievirzīt tik skaistā bedrītē, kuru Opportunity pameta 2004.gada aprīlī.

Marss

Avots: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Opportunity

Viens no pirmajiem HiRISE krāsu attēliem, kurā redzams Opportunity

Avots: NASA/JPL/University of Arizona

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu