Arhīva foto: Krievijas Impērija krāsainās fotogrāfijās

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Library of Congress

Iepriekš nepublicētās krāsainās fotogrāfijās attēloti cilvēki, sadzīve un ainavas Krievijas Impērijā no 1905. līdz 1915. gadam.

Fotogrāfiju, kuras publiski pieejamas padarījusi datubāze «Library of Congress», autors ir Sergejs Mihailovičs Prokudins-Gorskijs, kurš krāšņos Krievijas Impērijas skatus uzņēmis laika posmā no 1905. līdz 1915. gadam, īsi pirms Krievijas Impērijas sabrukuma un Pirmā pasaules kara.

Izdevums «Rare Historical Photos» raksta, ka fotogrāfs izmantoja īpašu fotoaparātu un trīs RGB krāsu filtrus, lai varētu vēlāk piešķirt melnbaltajiem fotoattēliem krāsas. Attēlu augstā kvalitāte un krāsas pat mūsdienās pārsteidz daudzus, kas nespēj noticēt, ka attēlos redzama 100 gadus sena vēsture.

Ap 1905. gadu Prokudins-Gorskijs izstrādāja plānu, kā izmantojot tehnoloģijas, krāsainās fotogrāfijās sistemātiski iemūžināt Krievijas Impēriju. Fotogrāfa mērķis bija izglītot Krievijas skolēnus, uzskatāmi tiem parādot Impērijas kultūras un vēstures nianses.

Kad Prokudins-Gorskijs atstāja Krievijas Impēriju, lai dotos uz ārzemēm, viņam līdzi bija aptuveni 3500 negatīvi. Izceļošanas laikā, pusi no negatīviem konfiscēja Krievijas Impērijas varas iestādes, uzskatot, ka tās stratēģiskos nolūkos var izmantot Krievijas ienaidnieki.

Pēc Prokudina-Gorskija nāves, fotogrāfijas ilgi glabājās kastē kāda Parīzes dzīvokļa pagrabā. 1948. gadā tās no fotogrāfa mantiniekiem iegādājās ASV datubāze un bibliotēka «Library of Congress», padarot krāšņos attēlus pieejamus arī plašākai publikai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu