Zem Pikaso gleznas atklāts pavisam cita mākslinieka darbs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Art Gallery of Ontario (AGO)

Pētnieki atklājuši, ka Pablo Pikaso savu «zilā perioda» gleznu, kurā attēlota salīkusi, nabadzīga sieviete, uzgleznojis pa virsu kāda, iespējams, nabadzīga katalāņu studenta gleznotajai Barselonas ainavai.

Vēlreiz izpētot Pikaso gleznu «Ubadze» (La Miséreuse Accroupie), mākslas zinātnieki atklājuši, ka Pikaso jau esošo gleznu pagriezis par 90 grādiem un iepriekš attēlotās klints virsotnes līniju pārvērtis par sievietes muguru.

Kā vēsta izdevums «Eurekalert», šis atklājums ir daļa no lielāka projekta, kura ietvaros pētnieki centās izsekot Pikaso lietoto krāsu sastāvam, lai noskaidrotu, kā 1940. gadu metāla trūkums ietekmēja krāsu ražošanu.

Foto: Art Gallery of Ontario (AGO)

«Ubadze» ir reālistiska Pikaso kompozīcija, kurā attēlota salīkusi sieviete zaļā apmetnī un zilā kleitā. Šo darbu Pikaso radīja sava «zilā perioda» laikā no 1901. līdz 1904. gadam, kad mākslinieks reti izmantoja citas krāsas, izņemot zilo un zilganzaļo.

Starptautiska pētnieku komanda izmantoja rentgenstarus, lai varētu novērot, kādi elementi ir izmantoti krāsu izgatavošanā. Atklājās, ka Pikaso ne vien izmantojis sveša mākslinieka kanvas, bet arī tas, ka sākotnēji viņš bija gleznojis sievieti, kura rokās tur disku. Vēlāk Pikaso ir pārdomājis un uzgleznojis pašlaik redzamo sievieti.

«Pateicoties šim atklājumam mēs varam saprast, kā veidojusies mākslinieka glezna, kāda ir tās hronoloģija un kā attīstījies Pikaso stils,» pētījuma relīzē izteicās zinātniece Sandra Vebstera-Kuka (Sandra Webster-Cook).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu