Vai Kaligula tiešām vēlējās padarīt savu zirgu par konsulu?

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: eltpics, CC BY-NC 2.0

Vienam no Romas impērijas skandalozākajiem un ekstravagantākajiem imperatoriem Kaligulam (Zābaciņam) šodien aprit 2005 gadi. Zināms, ka Kaligulam netrūka dīvainu rakstura īpašību un izdarību, taču vai tiešām viņš bija tik vājprātīgs, ka centās iecelt savu zirgu par konsulu?

Kā vēsta antīkais vēsturnieks Svetonijs, Kaligula tik ļoti mīlēja vienu no saviem zirgiem Inkitātu (Incitatus), ka turēja to marmora stallī, baroja no ziloņkaula silītes un sedza ar dārgakmeņiem rotātu segu, savukārt cits vēsturnieks Kasijs rakstīja, ka Kaligula savu zirgu baroja ar auzām, kurām piejauktas klāt zelta lapiņas.

Kaligula bija slavens arī ar savu nežēlību, vājprātu un nevaldāmo kāri pēc seksa un uzdzīves. Tiek uzskatīts, ka Kaligulam bija incesta sakari ar savu māsu, mežonīgos zvērus viņš baroja ar ieslodzītajiem un reizēm sarunājās ar Mēnesi.

Foto: eltpics, CC BY-NC 2.0

Pēc visa minētā zirga iecelšana par konsulu nebūtu tas šausmīgākais, ko Kaligula varēja izdarīt, tomēr vai tas tiešām tā notika?

Kā vēsta izdevums "History", ziņas par Kaligulu un viņa vājprātu pārsvarā nāk no Svetonija rakstiem, kurš piedzima vairākus desmitus gadu pēc Kaligulas nāves, tāpēc mūsdienu vēsturnieki uzskata, ka daudzas ziņas par Kaligulu balstījās tikai uz baumām un apkārtējo cilvēku nostāstiem.

Vairāki mūsdienu vēsturnieki nepiekrīt uzskatam, ka Kaligula terorizēja Romu ar savām vājprātīgajām izdarībām, jo tādā gadījumā varu viņam ātri vien atņemtu sabiedrotie likumdevēji. Kaligula, iespējams, arī izteikti mīlēja kādu savu zirgu, tomēr vēlāk tas, visticamāk, tika pamatīgi pārspīlēts.

Ja arī Kaligula tiešām plānoja savu zirgu padarīt par Romas konsulu, tad tas varēja tikt darīts tāpēc, lai aizskartu un kaitinātu senatorus un citus elites pārstāvjus. Varbūt Kaligula ar šādu rīcību vēlējās valstsvīriem parādīt, ka viņu darbs ir tik vienkāršs un bezjēdzīgs, ka pat zirgs to varētu paveikt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu