Elektronisko cigareti atzīst par kaitīgu (13)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau pāris gadu arī latvieši, kuri vēlas atmest smēķēšanu un būt ekstravaganti, ne tikai mājās un darbā, bet arī sabiedriskajās vietās, kur dūmošana ir aizliegta, – restorānos, muzejos izstāžu zālēs vai veikalos – vienā mierā aizkūpina un bauda elektrisko jeb elektronisko cigareti, kura darbojas ar "pirkstiņbateriju".

Tā pēc izskata un "darbības principa" ir līdzīga parastajai "zārka naglai", bet izdūmo nekaitīgus bezsmaržīgus dūmus un nerada tabakas aromātu, bet pīpmani ar garšas kārtridža palīdzību "apmāna" ar nikotīna devu un garšas aromātu. Internetā elektrisko cigareti var nopirkt par apmēram 50 latiem.

Tomēr pēc rūpīgiem pētījumiem Francijas Veselības aizsardzības ministrija nule kā nākusi klajā ar paziņojumu: "Ar elektrisko cigareti nevajag aizrauties!" Izrādās, tāda "uzparikte" var būt pat bīstamāka nekā parastā. Cigaretes kārtridžs tiek bagātināts ar ķīmisko vielu propilenglikolu, kam ir saldena garša. Šo vielu izmanto pat pārtikas un kosmētikas rūpniecībā. Franči atklājuši, ka viss nemaz nav tik rožaini – ilgstošas lietošanas rezultātā propilenglikols var negatīvi iedarboties uz nierēm un aknām.

Te jāpiebilst, ka gada sākumā Oklendas universitātes (Jaunzēlande) zinātnieki sāka plašus pētījumus, lai pasaulei pierādītu, cik nekaitīga ir elektriskā cigarete. Pētījumu autors doktors Heidens Makrobi teica: "Pētījumi pierādīs, ka elektroniskā cigarete ir daudz efektīvāka nekā citi pretnikotīna līdzekļi – plāksteri un košļājamā gumija.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu