Stādīšanas laika azarts turpinās

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pagājušās ceturtdienas pēcpusdienā daudzi lasītāji izmantoja iespēju uzdot jautājumus Stādu audzētāju biedrības un stādaudzētavas "Dimzas" vadītājam Guntim Vītoliņam – divas stundas "LA" redakcijā nepārtraukti skanēja bezmaksas telefons. Jautāja par augu stādīšanu un mēslošanu, par dažādiem tradicionāliem un retākiem kokiem un krūmiem, par dzīvžogu veidošanu un augu pavairošanu.

– Kur var iegādāties zīdkoka stādus? Kā tos var pavairot? Netālu no mums pie Kandavas ir slavenais bijušais zīdkoku dārzs. Tur ir palikuši tikai daži ārkārtīgi veci koki. Zinu, ka auga lapas ļoti labi palīdz diabēta slimniekiem.

– Baltā un melnā zīdkoka stādi kādreiz bija stādaudzētavā "Mētras", pašlaik par to var interesēties Kalsnavā. Melnais zīdkoks kolekcijā noteikti ir un varbūt kāds stāds arī tirgošanā. Zīdkoku var pavairot, apsakņojot lapaino spraudeni, bet tad vajadzētu jaunu dzinumu, no veca koka ņemts spraudenis lāgā negrib apsakņoties. Melnais zīdkoks Latvijā ražo sēklas. Varat ievākt ogas un mēģināt pavairot ar sēklām.

– Mēs plānojam dibināt jaunu uzņēmumu un ierīkot dārzus, bet gribam zināt, vai stādaudzētavās sezonas laikā ir pietiekams daudzums stādu?

– Stādu parasti pietiek, brīžiem trūkst "rozīnītes", kaut kā īpaša, jo tas izpirkts jau pagājušā gada rudenī. Latvijā trūkst liela auguma jeb dižstādu. Tos izpērk jau maziņus un nepaspējam lielus izaudzēt. Ja ievedat stādus, tad tikai no Polijas, bet ne no Francijas, Portugāles vai Itālijas, jo tur audzētais neatbilst Latvijas klimatam. Protams, poļi nodarbojas arī ar reeksportu, tāpēc ir jāskatās. Zviedrijā arī audzē dižstādus, bet cenas tur ir augstas.

Vēl iespējams stādus pasūtīt kokaudzētavām arī trīs gadus uz priekšu. Jums ir jāsadarbojas ar stādaudzētavām, Stādu audzētāju asociāciju.

Ieteiktu iegādāties "Apstādījumu veidotāju ceļvedi", kur uzrādīts visas Latvijas stādaudzētāju sortiments. Tad varēsiet izvēlēties stādus no mūsu Latvijas kokaudzētavām un jums būs garantija, ka tie te augs. Ceļvedis nopērkams kokaudzētavās.

– Kur ir augstākas cenas – mazās vai lielās stādaudzētavās?

– Var būt visādi. Mazajās stādaudzētavās, kur nav intensīvās tehnoloģijas, stādu kvalitāte var būt pat labāka, bet cenas ir ļoti dažādas. Lielajās stādaudzētavās mehanizācija var būt dārgāka par roku darbu, bet drošāk ir piezvanīt un noskaidrot.

– Vai pastāv stādu audzētāju sertifikācija?

– Pagaidām neviens nepārbauda stādaudzētājus. Ir jāveido ekspertu padome, un ar to mēs sākam nodarboties.

– Cik maksā dzeltenā kastaņa?

– "Dimzās" tās cena ir četri pieci lati par metru augstu stādu podiņā.

– Vēlētos pie mājas izveidot skaistu mūžzaļu 80 metru garu, metru augstu cērpamu dzīvžogu. Kādus augus izvēlēties?

– Ja naudiņa atļauj, iesaku iestādīt kalnu priedi. Tūjas nevarēsiet noturēt šajā augstumā, bet lēni augošās tūjas ilgi nesasniegs vēlamo augstumu. Ja stādīsiet kalnu priedi ar 80 cm atstarpēm, piecirpsiet katru gadu, jums būs fantastiski skaists dzīvžogs. Taču kalnu priede ir padārgs prieks. Stāda cena trīs lati.

Ja vēlaties ko lētāku, jāpadomā par klintenēm vai Alpu jāņogām. Tās maksā santīmus.

– Ar ko pavasarī vajadzētu mēslot vīnogas? Literatūrā minēts amonija sulfāts, bet veikalā nopērkams tikai amonija salpetris.

– Amonija salpetris tiešām būs par stipru. Labāk pērciet veikalos "Kemira 10–10–20" vai kaut ko līdzīgu. Katram stādam paberiet pa divām ēdamkarotēm tagad un otrreiz pirms Jāņiem.

– Kur Baldones apkārtnē iegādāties bukšu stādus? Vajadzētu kapiem kādus 40.

– Baldonei vistuvāk bukši varētu būt Ozolu kokaudzētavā Staļģenē vai Iecavā, kur ir pat divas kokaudzētavas – viena ir Jura Stroda privātā un otra ir lielā kokaudzētava, kur audzē dekoratīvos stādus.

– Vai Ziemeļvidzemē kaut kur var iegādāties eleagnu?

– Pašlaik ēdamos eleagnus audzēju es pats un nedaudz stādu ir arī Salaspils botāniskajā dārzā.

– Jau divus gadus mēģinu ieaudzēt citronliānu. Iestādīju pie garāžas austrumu pusē, bet tās iznīka.

– Citronliānu nevajag stādīt saulē, jo tas ir ēnas augs. Ja to apspīd dienvidu saule, augs var iznīkt. Citronliānai vajag bagātīgu, labi drenētu augsni, var pievienot melnzemi, granti. Ieteiktu stādīt ziemeļu pusē, kur visu laiku ir ēna. Ja ziemeļu pusē stādīt nav iespējams, pēc iestādīšanas augu paēnojiet.

– Pirms divām nedēļām Valmieras tirgū iegādājos saldo ķiršu šķirni ''Ņiprovka''? Nevaru atrast par to nekādu informāciju.

– Tādu dzirdu pirmo reizi. Vislabāk mēģiniet sazvanīt Dobelē Latvijas Valsts augļkopības institūtu vai stādaudzētavu "Liepas", kur varētu sniegt precīzāku informāciju.

– Kur var iegādāties saldos pīlādžus?

– Ir pīlādži bez rūgtuma, bet arī tie ir ļoti skābi. Saldas pīlādžu šķirnes gan nav. Ēdamos pīlādžus var iegādāties Salaspils botāniskajā dārzā, Dobelē, "Dimzās" Jelgavā.

– Kur Preiļu tuvumā var iegādāties cidonijas?

– Var interesēties pie Aijas Kaškures. Viņai ir neliela audzētava "Igajas" netālu no Jaunkalsnavas. Vai mēģiniet sazināties ar Zaigu Graudiņu Viļānu mežniecībā. Ja gadījumā viņai pašai nebūs, varbūt jums varēs atvest.

– Kur var iegādāties ābeļu šķirnes ''Antonovka'', ''Konfetnoje'' un bumbieri ''Talsu Skaistule''?

– ''Antonovka'' ir tik veca šķirne, ka arī es to neaudzēju, jo āboli no iekšpuses pūst un ir labākas šķirnes, kas garšo tāpat. Labāk pērciet ''Orļik'' vai ko līdzīgu. ''Konfetnoje'' nopirkt būs grūtāk, jo pašlaik vasaras ābeles ir modē. Un šīs šķirnes āboli ir ļoti garšīgi. Mēģiniet aizbraukt uz Dobeli, Latvijas Valsts augļkopības institūtu vai stādaudzētavu "Liepas".

''Talsu Skaistules'' vietā iesaku no jaunajām bumbieru šķirnēm ''Mļijevskaja Raņņaja''. Tai ir ļoti saldi, sulīgi bumbieri, nav miltaini un praktiski bez akmens šūnām. Bumbieris ir zaļš, liels un garšīgs.

– Vai izsalušu budleju ir vērts stādīt par jaunu vai ne? Un vai parūkkoks pie mums neizsalst?

– Ja augs katru gadu zied, tā ir Dāvida budleja. Jums tā jāuzskata par ziemcieti. Budleja nebūs kā krūms, bet katru gadu nosals līdz zemei. Taču, ja neizsals saknes, ik gadu būs jauni dzinumi ar ziediem. Rudenī budleju var pat apgriezt, uz ziemu piesegt ar skujkoku zariem.

Talsos esmu redzējis parūkkokus, kuri sasnieguši trīs četru metru augstumu. Tie jāstāda piesaulītē, aizvējā un, ja tie sasniedz metra augstumu, pēc tam aug ļoti strauji.

– Vai iespējams vēl pārstādīt plūmi?

– Ir pats pēdējais laiks. Šonedēļ Zemgalē varbūt vēl var pārstādīt. Galvenais, stādīšanas vietu kārtīgi salejiet, izveidojiet dubļu vannu. Arī pirms izrakšanas salejiet pašu augu. Tad ar kārtīgu zemes kamolu ieceliet stādu šajā dubļu vannā.

– Kur varētu nopirkt liepu stādus alejas atjaunošanai?

– Varētu būt Kalsnavā, Bulduros, "Dimzās", bet pašlaik liepu stādu ir ļoti maz, tie ir tikpat kā izpirkti. Katru gadu audzējam, bet pircēju ir aizvien vairāk. Varat mēģināt kādai stādaudzētavai pasūtīt stādus uz nākamo gadu. Tas maksās nedaudz dārgāk, bet tad jums būs garantija. Liepas var stādīt gan pavasarī, gan septembrī, tās tikai ir jāatlapo.

– Kurā stādaudzētavā tuvāk Slokai var iegādāties ēdamo melno plūškoku? Vai tas ir uz pīlādža potēta aronija?

– Ēdamā plūškoka stādus manīju Bulduros tehnikuma audzētavā, esot arī Salaspils botāniskajā dārzā.

– Tur stādi bija apsaluši.

– Pat ja stādi ir apsaluši, galvenais, lai būtu dzīvas saknes. Plūškoks nav potēts koks. Tā ir sena kultūra. Mūsdienās ir atlasītas melnā plūškoka šķirnes ar lielākiem augļiem un labvēlīgāku ķīmisko sastāvu. Fantastiski laba pārtikas krāsviela, ārstniecības augs. No ogām iegūst labu vīnu.

– Vēlos apstādīt apkārt kapiem dzīvžogu mālainā augsnē zem lieliem kokiem.

– Varat iegādāties Alpu jāņogas, japāņu spirejas ''Little princess'', klintenes – uz vienu metru vajag divus trīs stādus. Arī no krāsainām graudzālēm var izveidot mazu dzīvžodziņu. Dekoratīvos stādus podos var stādīt visu vasaru un rudeni.

– Kāpēc pagājušajā rudenī nopirktās krūmmellenes vēl joprojām neplaukst?

– Augstajām krūmmellenēm nevajadzētu nosalt. Tās plaukst stipri vēlu, taču, ja tas vēl nebūs noticis divu nedēļu laikā, tad, visticamāk, stādi ir aizgājuši bojā.

Krūmmellenes ir ļoti garšīgas ogas, taču tās nedrīkst pārmēslot. Vajadzētu uzmanīties, arī pērkot meristēmu stādus, kas ir ļoti sterili, izaudzēti mēģenē. Tie var būt uzņēmīgi pret slimībām, jo nomākta imūnsistēma, ir aktivizēta vairošanās sistēma, tāpēc pārlieku zarojas.

– Man ir liela ražojoša olplūme, kurai apakšā jaunās atvasītes. Vai tās vēl varu atdalīt un pārstādīt?

– Ja mātes augs vēl nezied, tad steidzīgi jāņem jaunie dzinumi ar garāku sakņu sistēmu un jāpārstāda. Ja jums dārzā ir labi ražojoša olplūme, jāatzīst, ka tas ir retums, jo mūsdienās pārsvarā ir savairoti olplūmes kloni, kas normāli neražo.

– Māja ir ceļa malā Allažos. Kādi augi būtu piemēroti dzīvžoga veidošanai aizsardzībai pret putekļiem?

– Ja vēlaties ātri augošu un skaistu dzīvžogu, var stādīt ceriņus, jasmīnus, grimoņus. Viss atkarīgs no vēlamā dzīvžoga augstuma. Mūžzaļam dzīvžogam varat izvēlēties dekoratīvās eglītes, piemēram, Kanādas egli, baltegli. Tādējādi ātri nobloķēsiet putekļu mākoni.

Jums tuvumā ir kokaudzētavas Baltezerā, Inčukalnā, Olainē, ja iznāk, varat aizbraukt līdz Jelgavai un "Dimzām". Tur varēsiet iegādāties stādus.

– Kur Rīgas apkaimē var nopirkt klintenes stādīšanai dzīvžogam?

– Varat to izdarīt Baltezerā, Olaines kokaudzētavā, Bulduros, arī Jelgavā, kur ir vesela rinda kokaudzētavu.

– Uz kapa kopiņas vēlētos stādīt kādu no klājeniskajiem skujeņiem. Kuri būtu piemērotākie? Kur Liepājas tuvumā tos iespējams iegādāties?

– Varētu būt piemērotas divas trīs kadiķu šķirnes. Ieteiktu braukt uz "Īvēm", bet vispirms uz privāto botānisko dārzu Grobiņā, Saules ielā 30, pie Ilmāra Graudiņa, tur varēsiet saņemt konsultāciju uz vietas. Skujenim vajadzīga skāba augsne, tāpēc augsnes sagatavošanai jānopērk veikalā kūdra, kas nav neitralizēta. Tā parasti ir vislētākā.

– Vēlētos iestādīt kapsētā mazos dzīvības kociņus. Cik tie maksā?

– Arī "Dimzās" mēs audzējam šādas dzīvības koku formas. Strādājam darba dienās līdz pulksten pieciem un sestdienās līdz trijiem pēcpusdienā. Ir šķirnes, kuru stāds maksā pāris latu, bet citām cena ir daudz augstāka.

– Vai Talsu apkārtnē var iegādāties aktinīdijas un smiltsērkšķu stādus?

– Talsos ir stādu tirgotava kalnā netālu no universālveikala. Tie varētu būt arī Dundagas kokaudzētavā, "Zaļajā servisā", varat meklēt pie Māra Gajevska netālu no Talsiem, braucot uz Kandavas pusi. Ja vēlaties iegādāties smiltsērkšķus, nepērciet tos lielveikalos, bet meklējiet pie Kārļa Blūma Kuldīgā.

– Kapos ļoti skaisti izskatās ložņājošie kadiķi. Kur Cēsu tuvumā var iegādāties stādus?

– Vislabāk pirkt stādaudzētavās. Jums tuvākā ir Inčukalnā, Baltezerā, Strenčos. Tur izvēle ir pietiekami liela, turklāt kadiķi ir podos, tāpēc varat stādīt jebkurā laikā.

– Vai pašlaik var stādīt dzeltenās akācijas? Kur iegādāties stādus?

– Ja labi salaista, var stādīt arī pašlaik. Iespējams pirkt stādaudzētavās, taču var stādus pameklēt arī vecās lauku mājās. Tie tur parasti aug kā nezāle.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu