WikiLeaks: ASV plānojusi represijas pret valstīm, kas pretojas ĢMO (133)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

ASV diplomātu sarakstē atklājies, ka vēstniecības iesaka izstrādāt sarakstu un iespējamās ekonomiskās represijas pret tām Eiropas savienības (ES) valstīm, kurām ir visvairāk iebildumu pret ģenētiski modificēto (ĢM) kultūru audzēšanu, atsaucoties uz WikiLeaks publicēto informāciju, raksta "The Guardian".

Grib recesijas

Publiskotā informācija liecina, ka ASV vēstniecība Parīzē iesaka Vašingtonai sākt militāra stila tirdzniecības karu pret jebkuru ES valsti, kura ir pret ĢM kultūru audzēšanu. WikiLeaks atklājis bijušā ASV prezidenta Džordža Buša drauga un biznesa partnera ASV vēstnieka Francijā Kreiga Stepltona izteikto vilšanos, ka Francija kavē ĢM kultūru izplatību Eiropā, un lūgumu Vašingtonai sodīt ES un it īpaši valstis, kuras neatbalsta ĢM kultūru audzēšanu.

"Parīzes komanda iesaka izveidot atriebības mērķu sarakstu, kas sodītu Eiropas Savienību par kopīgu atbildību, īpaši pievēršoties galvenajiem vainīgajiem. Vainīgo saraksts būtu vairāk vērtējošs nekā ļauns, un tam jābūt noturīgam, jo ātra uzvara nav gaidāma. Atmaksa pierādīs, ka līdzšinējais ceļš kaitē Eiropas interesēm un varētu palīdzēt stiprināt Eiropas probiotehnoloģisko virzienu," uzvēris diplomāts.

WikiLeaks atklāj, ka viena no prioritātēm, par ko ASV diplomātiem „jāziņo”, ir „valdības akcepts ģenētiski modificētai pārtikai un ģenētiski modificētu augu izplatīšanai”.

ASV spiež uz pāvesta padomdevējiem

Daudzi katoļu bīskapi ir kategoriski pret pretrunīgi vērtētajām ĢM kultūrām,  tāpēc ASV piemērojusi īpašu spiedienu uz pāvesta padomdevējiem.

ASV vēstniecības ziņojumos uzskatīts, ka pāvests pēc ilgstošas lobēšanas kopumā atbalsta ĢM kultūras, vienlaikus paužot nožēlu, ka viņš tām vēl nav izteicis atbalstu. Šajā jautājumā ASV vēstniecība Vatikānā piedzīvojusi neveiksmi, norāda ziņojumi.

Strādā ĢM ražotāju labā

Ziņojumi liecina, ka ASV diplomāti tiešā veidā atbalsta tādus uzņēmumus kā Monsanto. Publikācijas arī liecina, ka, piemēram, Spānijas un ASV valdības ir cieši sadarbojušās, lai pārliecinātu ES par ne tik stingriem biotehnoloģijas likumiem. Vienā ziņojumā vēstniecība Madridē raksta: "Ja Spānija kritīs, pārējā Eiropa sekos."

Komentāri (133)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu