Par gada koku izvēlēta invazīvā ošlapu kļava

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: wikimedia.org

Latvijas Dendrologu biedrība par šī gada koku ir izvēlējusies ošlapu kļavu, kas savas plašās invāzijas dēļ ir ieguvusi visai negatīvu slavu, informēja Latvijas Dabas fondā. Ošlapu kļava pēdējos gados ir strauji izplatījusies un dendrologi to nodēvējuši par jauno latvāni.

Izvēloties ošlapu kļavu par 2016.gada koku, dendrologi vēlas vērst sabiedrības uzmanību uz invazīvām koku sugām un ar to saistītām problēmām. Dendrologi arī cer iesaistīt sabiedrību šīs sugas izplatības ierobežošanā. Lai novērstu ošlapu kļavas izplatību vai vismaz samazinātu to, iedzīvotājiem tiek ieteikts izvairīties no šīs kļavu sugas izmantošanas apstādījumu veidošanā, bet jau izveidojušās audzes maksimāli ierobežot. Jo sevišķi svarīgi ir ierobežot sievišķo augu daudzumu, lai neturpinātos sugas izplatība ar sēklām.

Ošlapu kļava ir ātraudzīgs vidēja lieluma koks vai daudzstumbrains krūms, kas var sasniegt 12-15 metru augstumu. Dabiskais izplatības areāls šai koku sugai ir Ziemeļamerika, kur tā sastopama plašās teritorijās no ASV dienvidaustrumu štatiem līdz Kanādas dienvidrietumiem. Latvijā ošlapu kļavas savu izplatību sāka jau 20.gadsimta pirmajās desmitgadēs, sākotnēji dārzos un apstādījumos, tomēr mūsdienās tās jau plaši izplatījušās arī savvaļā, iespiežoties dabiskajos biotopos.

Gada koks tiek izvēlēts kopš 2001.gada un līdz šim šis tituls piešķirts kādam ievērojamam savvaļas vai izcili dekoratīvai svešzemju kokaugu sugai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu