Valdība piešķir 105 000 latu pagaidu mājokļu celtniecībai Haiti (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ministru kabinets šodien nolēma no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem novirzīt 105 000 latu Haiti rekonstrukcijas projekta īstenošanai.

Par projekta īstenošanu no Latvijas puses ir atbildīga Ārlietu ministrija (ĀM). Projektu plānots īstenot sadarbībā ar Francijas nevalstisko organizāciju (NVO) "Acted", kopā ar kuru Latvija īstenojusi vairākus attīstības sadarbības projektus Afganistānā un kura pašreiz īsteno vērienīgus pagaidu koka mājokļu celtniecības projektus pašā Haiti.

Tuvākajā laikā ĀM izsludinās publiskā iepirkuma konkursus gan nepieciešamo kokmateriālu iegādei, gan jūras pārvadājumam uz Haiti. Kokmateriālu iepirkuma komisijā plāno līdzdarboties Latvijas Kokrūpniecības federācijas eksperts, lai nodrošinātu Latvijas uzņēmumu interešu pārstāvību konkursā. Valdība uzskata, ka esošajā Latvijas ekonomiskajā situācijā, sniedzot starptautisko palīdzību, ir nozīmīgi atbalstīt arī Latvijas uzņēmējus.

Pusgadu pēc postošās zemestrīces Haiti aptuveni trīs miljoni šīs valsts iedzīvotāju joprojām dzīvo krīzes apstākļos. Pusotram miljonam cilvēku steidzami nepieciešami pagaidu mājokļi. Haiti ar starptautiskās sabiedrības palīdzību risina valsts rekonstrukcijas jautājumus augošas vispārējas nedrošības un iedzīvotāju nemieru draudu apstākļos, norāda ĀM. Mājokļu jautājuma operatīva un tālredzīga risināšana veicinās bez pajumtes palikušo iedzīvotāju atgriešanos zemestrīces izpostītajos rajonos, kā arī pakāpeniski normalizēs epidemioloģisko situāciju, mazinot iedzīvotāju saslimstību ar elpceļu infekcijām, diareju un malāriju.

Tuvākā pusgada laikā galvenais Haiti rekonstrukcijas jautājums joprojām būs iedzīvotāju nodrošināšana ar pagaidu mājokļiem. Pagaidu mājokļu ciematos iedzīvotājiem ir iespējams piekļūt dzeramajam ūdenim, vairāk vai mazāk tiek organizēta atkritumu savākšana.

Kopumā situācija Haiti tiek raksturota kā ļoti sarežģīta - iedzīvotājiem pastāvīgi nav pieejams pats nepieciešamākais, proti, dzeramais ūdens, pārtika, elementāra veselības aprūpe. Iedzīvotāju veselības situāciju pasliktina sliktie sanitārie apstākļi, kā arī plaši izplatīti psihosomatiski traucējumi, kas padziļinās, cilvēkiem aptverot, ka dzīves apstākļi neuzlabosies tik ātri, kā cerēts.

"Acted" ir nozīmīga starptautiska NVO, kas strādā 27 pasaules valstīs, un tās gada budžets ir 42 miljoni latu (60 miljoni eiro). Haiti "Acted" darbojas kopš 2004.gada, taču pēc janvāra zemestrīces ir ievērojami palielinājusi savu darbinieku skaitu Haiti - līdz 250. Haiti "Acted" specializējas pagaidu mājokļu celtniecībā - 2010.gadā "Acted" plāno uzcelt 3200 pagaidu mājokļus, bet 2011.gada pirmajā pusē - vēl papildu 2500 mājokļus.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu