Atklājas meli par Huseina masu iznīcināšanas ieročiem (79)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Informators, kurš Rietumiem sniedza liecību par gāztā Irākas diktatora Sadama Huseina rīcībā esošajiem masu iznīcināšanas ieročiem, atzinies, ka toreiz melojis, raksta "The Telegraph".

Informators, kurš ASV slepenajiem dienestiem zināms ar segvārdu "Curveball" (Curve Ball  - beisbolā izmantots paņēmiens, kas liek spēlētāja mestajai bumbiņai lidot liektā trajektorijā), atzinies, ka informāciju par Huseina bioloģisko ieroču programmu gluži vienkārši izdomājis. Viņa liecība bija viens no galvenajiem argumentiem, ar kuru Baltais nams publiski attaisnoja iebrukumu Irākā.

Rafids Ahmeds Alvans al Džanabi, kurš no Irākas aizbēga 1995.gadā, skaidro, ka ar saviem meliem cerējis panākt Huseina režīma gāšanu. Viņš ASV valdībai un slepenajiem dienestiem savulaik apgalvoja, ka Huseina rīcībā ir pārvietojamu bioloģisko ieroču automašīnas, slepenas ieroču rūpnīcas.

Ar informatora teikto attaisno iebrukumu Irākā

Vīrietis laikrakstam "The Guardian" tagad stāsta, kā tolaik ar šausmām skatījies, kā viņa apgalvojumus pārtvērusi prezidenta Džordža Buša adminstrācija un izmantojusi, lai attaisnotu 2003.gada iebrukumu valstī.

"Varbūt tas bija pareizi, varbūt nebija. Viņi man deva šo iespēju.

Man bija iespēja safabricēt kaut ko, kas Huseina režīmu varētu gāzt.

Es un mani dēli, mēs esam lepni par to, un mēs lepojamies, ka bijām iemesls dot Irākai demokrātiju," viņš stāsta.

Informators arī apgalvo, ka amatpersonas likušas manīt, ka viņa "sadarbība" atvieglos viņa Marokā dzimušās sievas un bērna iespējas pievienoties viņam uz dzīvi Vācijā.

Džanabi teikto izmanto Pauela vēsturiskajā uzrunā ANO

Vācijas slepeno dienestu uzmanību al Džanabi piesaistīja kā bijušais Irākas ķīmiskais inženieris. Dienestu pārstāvji ar viņu sakontaktējās un cerēja iegūt informāciju par Huseina režīmu. Sākotnēji al Džanabi runājis ar Vācijas slepeno dienestu pārstāvjiem, tālāk viņa sniegtā informācija nodota ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldei (CIP) un tikusi iekļauta vēsturiskajā ASV valsts sekretāra Kolina Pauela 2003.gada Apvienoto Nāciju Organizācijas vadītāja Kolina Pauela uzrunā Apvienoto Nāciju Organizācijā.

Kad viņš Vācijas amatpersonām sūdzējies, ka viņi pārkāpuši vienošanos un viņa sniegto informāciju nodevuši "trešajai pusei", viņš esot apklusināts un uz 90 dienām aizturēts. Lai gan iepriekš al Džanabi pieturējās pie tā, ka viss viņa toreiz teiktais ir patiesība, nupat intervijā vācu medijiem viņš atzinies, ka tas bijis izdomājums.

Komentāri (79)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu