Spānijas tiesa ierobežo Katalonijas ambīcijas ārpolitikā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Spānijas Konstitucionālā tiesa trešdien ierobežojusi Katalonijas reģiona iespējas īstenot savu ārpolitiku caur pagājušajā gadā izveidoto ārpolitikas sekretariātu.

Tiesa lēma, ka tikai Spānijas diplomātiskajam dienestam ir tiesības iesaistīties ārlietās. Reģiona mēģinājumi darīt to pašu būtu antikonstitucionāli un varētu radīt apjukumu, norādīja tiesa.

Tomēr tiesa piebilda, ka Katalonijas reģiona valdība drīkst darboties ārvalstīs, ja tā izvairās no politikas jomām, kur ekskluzīvas tiesības ir Spānijas centrālajai valdībai.

Katalonijas valdība pagājušajā gadā izveidoja savu ārpolitikas sekretariātu, vēloties iegūt ārvalstu atbalstu saviem centieniem sarīkot referendumu par atdalīšanos no Spānijas.

Katalonijas valdībai ir savi biroji Parīzē, Londonā, Ņujorkā, Briselē, Berlīnē, Vīnē, Romā un Lisabonā un nākotnē plānots atvērt birojus arī Horvātijā, Dānijā un Polijā.

Tomēr Katalonijai tā arī nav izdevies gūt ārvalstu atbalstu saviem neatkarības centieniem, ko Madride cenšas iegrožot visiem iespējamajiem līdzekļiem.

Katalonija paziņojusi, ka oktobrī tiks sarīkots referendums par atdalīšanos no Spānijas. Savukārt Spānijas valdība paziņojusi, ka nevar pieļaut neatkarības referenduma organizēšanu, jo tas būtu pretrunā ar konstitūciju.

Jaunākās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka 48,5% katalāņu iestājas pret reģiona neatkarību, savukārt 44,3% to atbalsta. Tomēr gandrīz trīs ceturtdaļas aptaujāto atbalsta referenduma rīkošanu.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu