VID aptur šogad jau sesto "naudas atmazgātāju" grupējumu (71)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Otrdien, 2010.gada 1.jūnijā, Valsts ieņēmu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde apturēja kārtējā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu jeb "naudas atmazgāšanu" saistīta noziedzīga grupējuma darbību.

Pēc sākotnējās informācijas noziedzīgais grupējums kopš 2009.gada sākuma legalizējis vairāk kā 7,6 miljonus latu un, nenomaksājot pievienotās vērtības nodokli (turpmāk - PVN), nodarījis valsts budžetam kaitējumu aptuveni 1,3 miljonu latu apmērā, TVNET informēja VID Komunikācijas daļā.

VID Finanšu policijas pārvalde 2010.gada 19.maijā uzsāka kriminālprocesu saistībā ar noziedzīgu grupējumu, kas darbojās ar mērķi samazināt valsts budžetā maksājamo PVN apmēru vairākiem desmitiem reāli strādājošu uzņēmumu un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus. Shēmas klienti savās PVN atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma nodokļu maksājumus valsts budžetā.

Šī gada 1.jūnijā un 2.jūnijā VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji īstenoja vērienīgu pirmstiesas izmeklēšanas darbību kopumu, tajā skaitā 16 kratīšanas noziedzīgajā shēmā iesaistīto personu dzīves vietās, birojos un automašīnās Rīgā, Ogrē, Ķegumā un Ķekavā, kā arī veica citas kriminālprocesuālās darbības astoņos reāli strādājošos uzņēmumos, kas izmantoja "naudas atmazgātāju" sniegtos pakalpojumus. Kratīšanu laikā izņemti vairāk kā 60 noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu zīmogi, liels daudzums kodu kalkulatoru un citi lietiskie pierādījumi.

Kriminālprocesa ietvaros noskaidrots, ka krāpšanas shēmu izmantojuši vismaz divi Latvijas vadošie gaļas pārstrādes un vairumtirdzniecības uzņēmumi, kas savu produkciju piegādā arī lielveikalu tīkliem, kā arī kāds inkasācijas pakalpojumu sniegšanas uzņēmums.

Kriminālprocesa ietvaros aizdomās turamās personas statuss piemērots divām personām, kurām piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis - policijas uzraudzība.

Kopumā pirmstiesas izmeklēšanas laikā 31 norēķinu kontā Latvijas kredītiestādēs ir apturēti 18 noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu naudas līdzekļi. Precīzs apturēto naudas līdzekļu apjoms pagaidām nav zināms, jo vēl nav saņemta visa nepieciešamā informācija no kredītiestādēm.

Kriminālprocess par iepriekšminētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem uzsākts 2010.gada 19.maijā pēc Krimināllikuma 218.panta trešās daļas un 195.panta trešās daļas.

Izmeklēšanas interesēs sīkāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Jāatzīmē, ka šis šogad jau ir sestais organizētās noziedzības grupējums, kura darbību pārtraukuši VID Finanšu policijas pārvaldes darbinieki. Saistībā ar organizētās noziedzības grupējumu darbību šogad jau kopumā uzsākti 6 kriminālprocesi, kuros kopumā iesaistīti vairāk nekā 230 uzņēmumi un jau veiktas 76 kratīšanas.

VID Finanšu policijas pārvaldes direktora vietas izpildītāja, Izmeklēšanas daļas vadītāja Ļubova Švecova: "Ņemot vērā to, ka tieši organizētās noziedzības grupējumu darbības rezultātā, gan izvairoties no nodokļu nomaksas, gan arī mēģinot izkrāpt no budžeta finanšu līdzekļus, valsts budžetam tiek nodarīti ievērojami zaudējumi, VID Finanšu policijas pārvalde prioritāri strādā šo grupējumu darbību apturēšanas jomā. Organizētās noziedzības grupējumu atklāšana un kriminālprocesu izmeklēšana kļūst arvien sarežģītāka un laikietilpīgāka. Tiek izmantotas sarežģītākas krāpšanas shēmas, iesaistīts lielāks skaits uzņēmumu, tai skaitā fiktīvu uzņēmumu, kā arī izmantotas ārvalstu kredītiestādes naudas līdzekļu pārskaitījumiem. Būtiski atzīmēt, ka, pārtraucot šī noziedzīgā grupējuma darbību, jau pirmstiesas izmeklēšanas laikā kratīšanas tika veiktas arī pie reāli strādājošiem shēmā iesaistītiem uzņēmumiem."

Šogad uzsāktajos kriminālprocesos, kas saistīti ar organizētās noziedzības grupējumu darbību, par aizdomās turētām personām atzītas jau 17 personas, arestēti septiņi nekustamie īpašumi. Savukārt, lai nodrošinātu iespējamo valstij radīto zaudējumu atlīdzināšanu, šo kriminālprocesu ietvaros uzņēmumu un privātpersonu kontos arestēti un apturēti dažādās valūtās kopumā vairāk kā 90,5 tūkstoši latu.

VID Finanšu policijas pārvaldes šī gada piecos mēnešos uzsākusi kopumā 265 kriminālprocesus par noziedzīgiem nodarījumiem valsts ieņēmumu jomā, 165 kriminālprocesus nosūtījusi kriminālvajāšanas uzsākšanai. Kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtītajos kriminālprocesos kopējais konstatētais valstij nodarīto zaudējumu apjoms ir 14,6 milj. latu. VID Finanšu policijas pārvaldes lietvedībā esošo kriminālprocesu ietvaros veikto pirmstiesas izmeklēšanas darbību rezultātā šī gada piecos mēnešos uzņēmumu un privātpersonu kontos arestēti un apturēti dažādās valūtās kopumā apturēti 273,7 tūkstoši latu, arestēti 36 nekustamie īpašumi, savukārt ar tiesas lēmumu par noziedzīgi iegūtiem atzīti, konfiscēti un jau ieskaitīti valsts budžetā 107,9 tūkstoši lati.

Komentāri (71)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu