Māte iesaista meitu prostitūcijā (110)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/indi.ca

Nepilngadīgo prostitūcija uz ielām nav izplatīta. Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes Kontroles un pasākumu koordinācijas nodaļas galvenais inspektors Armands Logins portālam TVNET pastāstīja, ka pārbaudēs uz ielām nav konstatētas nepilngadīgas prostitūtas. Vienlaikus ir gadījums, kad māte kopā nepilngadīgo meitu darbojas šai jomā.

“Pieļauju, ka varbūt kāda [nepilngadīgā] kaut kad, bet tā nav ikdiena,” viņš teica, komentējot biedrības „Dia+logs” sociālās darbinieces Agitas Sējas izteikumus (lūdzu, skat. resursus), ka daļa prostitūtu ir nepilngadīgās.

Vai mānīgais vecums?

Viņš arī norādīja uz Sējas teikto, ka biedrības speciālisti prostitūtām neprasa uzrādīt vecumu apliecinošus dokumentus. Tādējādi varētu būt, ka daļa sieviešu tikai izskatās pēc nepilngadīgām, bet patiesībā jau ir sasniegušas 18 gadu vecumu.

Tāda pieredze policijai ir arī pēc pārbaudēm Rīgas klubos. Lai gan dažkārt šķiet, ka meitene ir nepilngadīga, tomēr īstenībā izrādās jau vecāka par 18 gadiem. Protams, ir arī gadījumi, kad meitenei 18 gadi paliks tikai pēc vairākiem mēnešiem.

Viņš norādīja – ja speciālistiem ir ziņas par nepilngadīgām meitenēm, kuras nodarbojas ar prostitūciju, tad par to ir jāinformē policija. “Viens ir pieņēmumi, otrs – statistika,” viņš sacīja un atgādināja, ka pārbaudēs netiek atklāts daudz nepilngadīgo.

Vienlaikus viņš pastāstīja par situāciju, kad māte kopā ar meitu sniedz seksuālos pakalpojumus. Par šo gadījumu notiek kriminālprocess.

Regulāras pārbaudes

Viens no galvenajiem pasākumiem nelegālās prostitūcijas apkarošanā ir sistemātiskas pārbaudes un iesaistīto personu sodīšana. Saistībā ar prostitūciju pārbaudes Rīgas reģionā notiek reizi vai divas nedēļā. Policija gan uzrauga interneta vietnes, gan pārbauda prostitūcijas pakalpojumu sniegšanas vietas.

Populārākās vietas – Grīziņkalns un Salaspils šoseja

Vietas, kur Rīgā visbiežāk stāv prostitūtas, ir Lienes, J.Asara, Čaka un Zvaigžņu ielas rajons, kā arī pa ceļam uz Salaspili.

Ziemas aukstajā laikā sievietes esot “pārvākušās” tuvāk Salaspilij.

Speciālists vērsa uzmanību, ka tikai daļai sieviešu no ārienes var pateikt viņu nodarbošanos. Taču daļa izskatās kā vienkāršas autobusu gaidītājas.

Uz ielas stāvošās prostitūtas ir daudz vienkāršāk aizturēt un sodīt. Grūtāk sodīt ir tās prostitūtas, kuras pakalpojumus sniedz telpās. Pēc tagadējiem noteikumiem, ar prostitūciju cilvēks var nodarboties dzīvoklī, kurš ir viņa īpašumā vai ko viņš nomā.

Mazāk sieviešu uz ielām, vairāk - dzīvokļos

Pagājušā gada sākumā prostitūcija Rīgā no atklātās formas sāka pāriet uz latento. Tas nozīmē, ka arvien mazāk sieviešu stāv uz ielām.

Uz ielas pārsvarā stāv sievietes alkohola vai narkotisko vielu iespaidā.

Tāpat laukā strādā meitenes no nelabvēlīgām ģimenēm. Tagad arvien vairāk prostitūtu strādā telpās, tostarp dzīvokļos, masāžas salonos un pirtīs.

Grūti sokas ar sodīšanu

Par prostitūcijas ierobežošanas noteikumu pārkāpumiem fiziskai personai patlaban var noteikt naudas sodu no 250 līdz 500 latiem. Savukārt par atkārtotu pārkāpumu gada laikā draud kriminālatbildība. Parasti šādos gadījumos tiek noteikts piespiedu darbs.

Savukārt grūtāk sokas ar juridisko personu sodīšanu. Pat ja sods tiek noteikts, uzņēmēji nevēlas tos maksāt un pārsūdz tiesā. Tur lietu izskatīšana norit lēni un ilgi. Piemēram, patlaban vēl nav iztiesāta kāda lieta no 2008.gada decembra.

Tāpat veiklos uzņēmējus ir grūti saukt pie atbildības, jo viņi, jūtot, ka būs nepatikšanas ar policiju, cenšas ātri nomainīt firmas nosaukumu.

Vai soda arī prostitūtu klientus?

Policijas pārstāvis atgādināja par likumā noteikto, ka

prostitūcijas pakalpojumus aizliegts ne tikai piedāvāt, bet arī saņemt.

Taču prostitūtu klientus esot ļoti grūti sodīt. Pat ja ir aizdomas, ka masāžas salonā nodarbojas ar prostitūciju, tomēr parasti neviens vīrietis nevēlas atzīties, ka saņēmis šādus pakalpojumus. Vairums vīriešu cenšas atrunāties, ka viņi tikai masēti. Savukārt pierādīt pretējo esot ļoti grūti.

Viņš arī nevarēja pateikt, vai par prostitūtu pakalpojumi izmantošanu sodīts kāds klients.

Kur palikuši suteneri?

Logins pastāstīja, ka mainījusies arī suteneru loma. Patlaban vairs nav tā kā kādreiz, kad atbrauca vīri melnā mašīnā un melnos uzvalkos un pieprasīja naudu no prostitūtām. Tagad viņiem ir, piemēram, dzīvoklis, kuros meitenes sniedz savus pakalpojumus.

Komentāri (110)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu