Cilvēki slepkavo. Kādēļ?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/benjam1F

Šogad Latvijā notikušas 37 slepkavības, kas ir aptuveni tikpat, cik pērn. Psihoterapeite, profesore Gunta Ancāne sarunā ar portālu TVNET vardarbību - slepkavības, laupīšanas, zagšanu un citu pretlikumīgu rīcību - saistīja ar sabiedrībā valdošo negatīvo noskaņojumu.

Precizēta policijas sniegtā statistika par slepkavību skaitu

Latvijas Ārstu biedrības valdes locekle atgādināja vispārzināmo patiesību, ka mēs visi esam vairāk vai mazāk viens ar otru saistīti.

Lai gan uz sabiedrībā notiekošo var skatīties dažādi, tomēr ir vairākas likumsakarības. Piemēram, nosacīti mazāk sasniegušie cilvēki parasti cenšas skatīties uz tālāk tikušajiem un bieži vien arī cenšas atdarināt viņu gaitas, lai sasniegtu līdzīgus rezultātus.

"Sabiedrības krējums" var mudināt uz labo

Pirms laika ASV bija populārs sauklis "No avīžpuikas līdz miljonāram". Cilvēki saprata, ka ar enerģiju, aktivitāti, darbīgumu iespējams tikt pie materiālās labklājības. "Kādu laiku tas nesa augļus," daktere sacīja un piebilda, ka mūsdienās sauklis vairs nav tik aktuāls.

Populārie cilvēki var arī rosināt uz slikto

Savukārt Latvijā patlaban ir aktuāla diskusija, ka nosacīti vairāk sasniegušie cilvēki pie savas turības tikuši caur zagšanu, laupīšanu, vardarbību, negodīgu rīcību. Īpaši ar to izcēlās priekšvēlēšanu laiks. Daļa cilvēku pēc tā secina -

lai iegūtu "ASV miljonu", nepietiek ar avīžpuikas apķērību, bet vajadzīgas arī nelegālas darbības.

Ļaudis nospriež, ka tas ir reālais ceļš, kā tikt to cilvēku vidū, kurus citi apbrīno, apskauž un par kuriem runā.

Katrā sabiedrībā esošie mazāk nobriedušie cilvēki populāro un bagāto personu dzīvesveidā, kas bieži saistīts ar negodību un nelikumībām, saskata arī savu ceļu, kā tikt pie patīkamas, jaukas un ērtas dzīves.

Nav jāskatās viss, ko rāda pa TV!

Profesore akcentēja, ka ļoti daudz pārraižu un filmu TV ekrānos saistītas ar kriminālo pasauli. Turklāt ir ne tikai filmas, kurās labie policisti ķer ļaunos noziedzniekus, bet arī tādas, kur labie varoņi cenšas aplaupīt banku vai nozagt kāda bagātnieka automobili.

Cilvēki identificējas ar filmu ļaunajiem varoņiem.

Vienlaikus šādas filmas nav viennozīmīgi vērtējamas kā sliktas. Tās var pamudināt arī uz atjautību, uzdrīkstēšanos un aktivitāti.

Jautājums ir par šo filmu un pārraižu daudzumu un biežumu - tām nevajadzētu būt katru vakaru un katrā TV kanālā.

Bērniem šādas filmas jāskatās kopā ar vecākiem

Pēc Ārstu biedrības pārstāves teiktā, bērni šādas filmas neuztver tieši, bet gan pastarpināti.

Bērni kriminālfilmas uztver caur ģimenē vadošajām emocijām.[/v] Lai gan ir priekšstats, ka bērni cenšas tieši atdarināt filmās redzēto, tomēr daktere vērsa uzmanību, ka ļoti svarīga ir vecāku reakcija - ko un kādā veidā viņi teiks par šo filmu.

Ikkatrā stāstā var saskatīt dažādas lietas, piemēram vienā un tai pašā filmā var akcentēt gan policistu centību, gan ļaunu prieku, ka bagātniekam nozagts auto.

Pirmsskolas vecumā bērniem filmas par vardarbību vajadzētu rādīt minimāli, taču lielākiem skolēniem pa retam nebūtu slikti šādas filmas redzēt, lai iepazītos ar reālo dzīvi. Protams, bērniem tas jādara kopā ar vecākiem.

Nesaista ar priekšvēlēšanu laiku

Savukārt Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra galvenā tiesu psihiatrijas eksperte Rasma Klotiņa portālam TVNET pauda viedokli, ka slepkavību skaits nav tieši saistīts ar pēdējā laika negatīvajām sabiedrības aktualitātēm un priekšvēlēšanu laiku.

Viņa pieļāva, ka vienkārši varētu būt uzlabojusies slepkavību atklāšana.

Psihiatrs, profesors Elmārs Rancāns TVNET izteicās, ka politisko un citu sabiedrībā svarīgo notikumu fonu parasti jūt katrs cilvēks, taču jautājums, cik daudz un kā uz to reaģē. Noteicošā šajā gadījumā esot cilvēka personība un raksturs.

Reģistrētas 37 slepkavības

Valsts policijas apkopotā informācija liecina, ka šogad no janvāra līdz 19.septembrim valstī reģistrētas 37 slepkavības, bet pērn šādā laika posmā – 38 slepkavības.

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, šogad augustā pieaudzis laupīšanu skaits. Augustā reģistrētas 99 laupīšanas, bet jūlijā – 84. Šogad augustā reģistrēts apmēram 2700 dažādu zādzību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu