Par grāmatas publiskošanu skolotājam draud cietumsods (369)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts policija šodien veikusi kratīšanu Liepājas 15.vidusskolas vēstures skolotāja, Liepājas Universitātes doktoranta Pāvela Jura dzīvesvietā un atzinusi viņu par aizdomās turēto saistībā ar vēstures grāmatas neatļautu publicēšanu internetā.

Jurs pastāstīja, ka šodien iznācis no mājas, lai dotos uz skolu pie bērniem, taču pie viņa pienākuši četri policisti no Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes. Viņi veikuši kratīšanu mājā, paņēmuši datoru un divas stundas pedagogu pratinājuši. Skolotājam piemēroti dažādi drošības līdzekļi, un viņš atzīts par aizdomās turēto pēc Krimināllikuma panta par autortiesību vai blakustiesību pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums ar likumu aizsargātām personas interesēm.

Par šādu noziegumu viņam draud brīvības atņemšana līdz diviem gadiem vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Pie vainas Kilblokas iesniegums

Šādas policijas darbības notikušas, pamatojoties uz SIA «Apgāda Zvaigzne ABC» valdes priekšsēdētājas Vijas Kilblokas 5.februāra iesniegumu policijā par Jura izveidoto mājaslapu «www.pavelsjurs.lv», kurā

bija ieskenēta izdevniecības izdotā Valda Klišāna grāmata «Vēsture vidusskolai».

Jurs apgalvo, ka bijusi ievietota atsauce uz izdevniecību «Apgādu Zvaigzne ABC», «taču diemžēl saskaņojuma nebija».

Kā skaidro skolotājs,

mājaslapa «www.pavelsjurs.lv» ir pirmā Latvijā, kurā bērni par velti varēja apgūt dažādas vēstures tēmas.

Tajā bija Jura sagatavota audiolekcija, prezentācijas un citi metodiskie materiāli. Mājaslapu skolotājs izveidojis, jo daudziem bērniem nav nepieciešamo līdzekļu, lai iegādātos mācību materiālus. Par mājaslapas izveidošanu skolotājs bija saņēmis pat atzinību no Izglītības un zinātnes ministrijas.

Mājaslapu bloķē

Policija mājaslapu patlaban bloķējusi, un par to Jurs arī pauž neapmierinātību, jo uzskata to par savu intelektuālo īpašumu, turklāt tieši patlaban tā ir nepieciešama, jo bērniem ir eksāmenu laiks.

«Man ir atņemts dators, kurā bija svarīgas publikācijas.

Jautājums ir - vai tiešām ar šādām represīvām metodēm jāvēršas pret pedagogu, kurš no mājaslapas uzturēšanas nav guvis nekādu materiālu labumu, bet, gluži pretēji, es pats no savas algas maksāju par tās uzturēšanu.

Es saprotu, ka esmu pārkāpis autortiesību likumu, bet vai tiešām šādā veidā jārīkojas?» norādīja pedagogs un piebilda, ka šo situāciju varēja atrisināt civiltiesiskā kārtībā.

«Šāda policijas rīcība laikam nozīmē to, ka turpmāk mācību procesa laikā darba burtnīcas un grāmatas kopēt nevarēsim. Cik tālu aiziesim? Tad jātiesā visi.

Kamēr visa valsts mudž no ofšoriem, tikmēr atrod skolotāju Liepājā,» ironizē Jurs.

Ņemot vērā iepriekšminēto, skolotājs vēstulē Kilblokai lūdzis rast iespēju panākt mierizlīgumu šajā krimināllietā.

Komentāri (369)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu