Finanšu policija aizturējusi trīs muitas amatpersonas par amata pienākumu pārkāpumiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde ir aizturējusi trīs muitas amatpersonas, tostarp vienu vadoša līmeņa amatpersonu, pirmdien žurnālistiem apstiprināja VID ģenerāldirektores vietnieks Kaspars Čerņeckis.

Amatpersonas aizturētas par dienesta pilnvaru pārkāpumiem, taču šobrīd ir atbrīvotas un tām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi - aizliegums turpmāk ieņemt amatus, kas saistīti ar viņu iepriekšējiem pienākumiem. Šobrīd VID vadība risina jautājumu par to, kādus citus amata pienākumus šīs personas varēs ieņemt turpmāk un vai to vispār varēs, piebilda Čerņeckis.

Izmeklēšanas interesēs Čerņeckis neatklāja, kāds valsts budžetam nodarīto zaudējumu apmērs saistībā ar attiecīgo amatpersonu izdarītajiem pārkāpumiem, norādot, ka precīzs apmērs tiks noskaidrots izmeklēšanas gaitā.

Viņš gan neapstiprināja medijos izskanējušo informāciju, ka starp aizturētajiem bijis arī VID Muitas pārvaldes direktora vietnieks Aivars Eglītis un Muitas pārvaldes Tranzīta un eksporta kontroles daļas vadītājs Juris Āzers. «Man nav tādas tiesības izmeklētājs devis - apstiprināt konkrēti kādi muitas darbinieki [ir aizdomās turamie].

Viena no tām ir vadoša līmeņa muitas amatpersona,»

viņš sacīja.

Pēc Čerņecka teiktā, visas kriminālprocesā aizdomās turamās personas ir Muitas pārvaldes amatpersonas, un tajā nav iesaistīti citi cilvēki.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma daļas par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, ja tā rezultātā iestājušās smagas sekas,

un par šāda veida noziedzīgu nodarījumu var piespriest brīvības atņemšanu līdz desmit gadiem ar tiesību ierobežojumiem ieņemt amatus līdz pieciem gadiem.

Tāpat viņš neatklāja, kādas tieši darbības veikušas aizturētās amatpersonas, vien norādīja, ka tās bijušas saistītas ar tiešiem viņu amatu pienākumiem, kuru pilnvaras pārsniegas, tādēļ valstij nodarīti zaudējumi.

Čerņeckis arī piebilda, ka sāktais kriminālprocess neietekmēs turpmāku Muitas pārvaldes darbu, jo ir pietiekoši daudz darbinieku, kas var pildīt atstādināto amatpersonu pienākumus.

VID ir finanšu ministra padotībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kas nodrošina nodokļu maksājumu un nodokļu maksātāju uzskaiti, valsts nodokļu, nodevu un citu valsts noteikto obligāto maksājumu iekasēšanu Latvijas teritorijā, kā arī iekasē nodokļus, nodevas un citus obligātos maksājumus Eiropas Savienības budžetam, īsteno muitas politiku un kārto muitas lietas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu